– De Gea har mistet auraen han har hatt de siste sesongene

David De Geas statistikk denne sesongen er dyster lesning sammenlignet med forrige sesong.

Se Chelsea-Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag fra kl. 12.45!

David De Gea var en svært viktig grunn til at Manchester United ble nummer to i Premier League forrige sesong. Sisteskansen slapp inn nærmere 15 mål mindre enn forventet og toppet de fleste keeperkåringer med soleklar margin.

Denne sesongen har De Gea vært langt fra like avgjørende for Manchester United. Variable opptredener for det spanske landslaget er blitt avløst av helt ordinære prestasjoner for Manchester United.

De Gea maskerte noen av forsvarsproblemene til Manchester United i forrige sesong. I 2018/19-sesongen har den levende veggen blitt menneskelig igjen. Kun bunnlagene Fulham, Cardiff og Huddersfield har sluppet inn flere mål enn de røde djevlene.

– Har sett mer dødelig ut
​xGoT-Statistikken forteller at De Gea har sluppet inn 13 mål i serien denne sesongen (selvmålet til Victor Lindelöf mot West Ham er ikke regnet med). Forventede baklengsmål på de åtte kampene var 12,97 mål. 27-åringen har med andre ord prestert dårligere enn forventet. Etter åtte kamper i 2017/18-sesongen hadde De Gea sluppet inn to mål. Egentlig skulle han ha sluppet inn 6,2 mål basert på kvaliteten på avslutningene han fikk mot seg.

– Han har sett mer dødelig ut denne sesongen. Det som er påfallende er at langt flere av skuddene som treffer mål går inn. Han har gjort flere tabber for Spania. Han har ikke den auraen han har hatt i år etter år. Det er åpenbart, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Han mener inntrykket av De Geas variable sesong forsterkes på grunn av supersesongene som har vært.

– Han har hatt en ekstrem redningsprosent de siste sesongene, så det kan være en liten justering inne i bildet. Det er litt som med spisser som går lenge uten mål: Plutselig kommer det mange. Det handler litt om flyt og selvtillit. I flytsonen reagerer man ofte instinktivt riktig. Man begynner å tenke mer når man slipper inn mange mål. Da mister man litt av automatikken i hvordan man står, og så slipper man inn flere mål på grunn av det. De Gea gjør fremdeles noen fantastiske redninger, men veldig mye av det som treffer går inn. Det er annerledes enn det vi har sett de siste årene. Han har jo vært årets spiller i Manchester United tre av de fire siste sesongene, sier Alsaker.

– Mye rart forsvarsspill
​Han peker på Newcastles 2-0-mål i forrige kamp som symptomatisk for keeperens sesong.

– Vi så avslutningen til Newcastles Muto i forrige kamp. Det er skudd vi har sett De Gea redde 100 av 100 ganger. Om det skyldes formsvikt eller en forskjell i skuddene han møter er vanskelig å si. Det har jo vært veldig mye rart forsvarsspill i Manchester United i høst, konstaterer han.

TV 2-ekspert Ryan Giggs mener De Gea er like viktig for Manchester United som Peter Schmeichel var i sin tid.

– Han har levert ikke bare i ett år, men de sju-åtte siste årene. Han har veldig ofte vært forskjellen for Manchester United og reddet dem fra nederlag. Akkurat som en angriper kan være, så har De Dea vært avgjørende for United. De Gea har vært like avgjørende for United som Peter Schmeichel var i sine dager. Han har hatt en innflytelse på hele laget, sier Giggs til TV 2.

– Mange mener De Gea ikke lenger er like god?

– Han hadde ikke et stort VM, men det hadde heller ikke Spania. Selv om De Gea har spilt under pari, så har han fremdeles vært den beste. Han setter alltid standarden, og av og til vil du gjøre feil. Men han er uten tvil en av de virkelig beste keeperne i verden, sier Giggs.

KOMPISER OG RIVALER: David De Gea og Kepa Arrizabalaga møter hverandre for første gang i offisiell kamp.
KOMPISER OG RIVALER: David De Gea og Kepa Arrizabalaga møter hverandre for første gang i offisiell kamp. Foto: Glyn Kirk

I dag venter Chelsea, som har De Geas spanske keeperkollega Kepa Arrizabalaga bakerst. Kepa har kun sluppet inn fem mål så langt i Premier League. Forventede baklengsmål er 6,25, så Arrizabalaga har reddet mer enn han egentlig skal.

Chelsea-keeperen gleder seg til å møte De Gea.

– Vi har akkurat kommet tilbake etter å ha delt garderobe i landskampuken. Det har vi gjort ganske mange ganger de siste årene, så vi kjenner hverandre ganske godt. Dette er imidlertid første gangen jeg møter David i en offisiell kamp. Vi vet at Manchester United-kampen blir tøff. La oss håpe at vi viser oss frem fra en god side og viser frem den beste Chelsea-utgaven, sier Arrizabalaga.

Erik Thorstvedt tror det fortsatt vil ta en stund før Arrizabalaga blir Spanias førstekeeper.

– Hvis De Gea står som normalt, vil han fortsette å stå for Spania. De Gea har vært under press og har fått mye kritikk, så Kepa står klar hvis han roter det til. De Gea har ikke så mye å gå på, sier Thorstvedt.

Han er glad for at keepernes status er blitt hevet de siste årene.

– Klubbene er villige til å bruke mye penger på å kjøpe keepere. Jeg så en statistikk på at keeperne tjener 35 prosent mindre enn utespillerne. Det er en skandale. Nå bruker de mye penger på keeperne og integrerer dem på en helt annen måte i angrepsspillet. Keeperen er fortsatt den viktigste spilleren på laget, men nå ganger to, sier han.

Wolves-keeper topper
​​Arrizabalaga ligger på 7. plass på statistikken som måler differansen på antall innslupne mål og antall forventede innslupne mål. Wolves-keeper Rui Patricio topper listen. Han har reddet 3,2 scoringer mer enn forventet. Bak Patricio følger Alisson (2,6), Alex McCarthy (2,1) og Hugo Lloris (1,9). I bunnen ligger Asmir Begovic (-2,2), Neil Etheridge (-2,4) og helt nederst Englands landslagskeeper Jordan Pickford (-2,5).

KEEPERSTATISTIKK 2018/19-SESONGEN
KEEPERSTATISTIKK 2018/19-SESONGEN