Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Foto: Øijord, Thomas Winje

Brudd i forhandlingene –nærmere hockeystreik

Partene kom ikke til enighet i dag. Nå er det meldt om brudd i forhandlingene og en streik blant hockeyspillerne er enda mer sannsynlig.

NISO har hatt et tøft utgangspunkt under årets forhandlinger om bedre vilkår for fotball, håndball og ishockeyspillere.

NHO Idrett, Abelia og NISO møttes til forhandlinger for andre gang, mandag, men etter over 8 timer ved forhandlingsbordet maktet ikke partene å bli enige.

– Det ble brudd i forhandlingene. Vi varsler riksmegleren i morgen og blir deretter kalt inn til mekling der, sier NISO-leder, Joachim Walltin.

Et av punktene som har vært en utfordring i årets forhandlinger har vært kravet om å heve minstelønnen til spillere med profesjonelle kontrakter.

– Det er kjedelig at vi ikke kom til enighet, men samtidig var det ikke overraskende når det var så stor avstand sist vi møtes. Vi utviste stor tålmodighet og var villig til å fire på kravene i blant annet våre viktigste saker som minstelønn og psykisk helse, men såpass mye gjenstod at vi skjønte at ikke ville komme i mål. Etter to dager hvor vi har kommet en så liten vei så konkluderte vi med at vi må få noen til å hjelpe oss med å finne løsninger.

– Betyr det at sannsynligheten for streik er større?

– Ja, det er det siden vi ikke kom til en løsning. Nå skal vi til mekling og da blir det straks mer alvor for alle involverte. Vi føler oss trygge på at vi har gjort det vi kan og er forberedt på det som venter, sier Walltin.

Nå ender saken i mekling, trolig innen 14 dager og dersom partene ikke blir enige der ender det med streik.

– Vi må varsle meklingsinstituttet om brudd. Vi blir deretter kalt inn til mekling hvor vi har en frist til midnatt med å bli enige. Her må vi også melde inn hvilke utøvere vi ønsker å ta ut i streik dersom det ikke blir enighet. Begge parter har et ansvar for å forsøke å bli enige, men dersom vi ikke blir det så ender det i ytterste konsekvens med streik, sier Walltin.

Walltin bekrefter at kravet om minstelønn var spesielt vanskelig i forhandlingene.

– Ja, det kan jeg bekrefte. Vi brukte mye tid på det i dag. også Karriere og mental helse som er et viktig krav for våre medlemmer.

Ønsker å heve nivået
I dag har håndball- og ishockeyspillere med profesjonelle kontrakter en minstelønn på 1000 kroner i måneden. NISO ønsker nå å heve nivået til i overkant av 4000 kroner – det samme som praktiseres i Eliteserien og Toppserien i fotball.

– Det er egentlig drøyt å kalle dem profesjonelle med 1000 kroner i måneden. Da er du ikke veldig profesjonell, og da kan en klubb eie deg i flere år. Det virker veldig urimelig, og våre medlemmer har sagt klart i fra om at det ikke er en ordning de synes noe særlig om, sa Walltin til TV 2 før dagens forhandlingsrunde.

Profesjonell kontrakt i fotball er obligatorisk i Eliteserien og i OBOS-ligaen for menn. I øvrige divisjoner på herresiden og i Toppserien for kvinner kan man velge mellom profesjonell- og amatørkontrakt.

Klubbene mener en innføring av høyere minstelønn vil gå hardt ut over de minste klubbene og skape et enda større klasseskille i norsk hockey.

– Man ser at det blir proffere for hvert år som går, og da fortjener jo spillerne å ta del i det. De legger ned mye arbeid her hvert år. Hadde vi hatt nok midler til det, hadde vi hatt alle våre spillere på høyere lønn enn det de har nå, sa påtroppende daglig leder i Manglerud Star, Cecilie Olsen til TV 2 før helgen.

Flere alternativ
Et alternativ er å sette flere spillere på amatørkontrakter, men da kan spillerne hentes vederlagsfritt av andre klubber på kort varsel. De er da forpliktet til å tilby spilleren profesjonell kontrakt. Manglerud Star mener det kun vil gagne de største klubbene.

– Det er noe vi har slitt med i mange år. Vi fostrer frem gode spillere, men de får bedre betalt i andre klubber. Da sitter vi igjen med ingenting, og det vil nok skje i enda større grad dersom vi har flere amatørkontrakter. De er ikke bundet her. Da sitter vi igjen uten noen kompensasjon, sier Olsen.

– Fører det til et større klasseskille?

– Ja, helt klart. Man vil se et mye større skille mellom bunn og topp, svarer hun.

Så lenge lagene henter utenlandske importer som krever en langt høyere lønn, mener NISO at økonomiargumentet blir for tynt.

– Hvis det er snakk om å velte en klubb sin økonomi, er det importer og spillere som har mye høyere lønn enn de yngste som hever minstelønn. Vi mener det burde være fullt mulig dersom de setter seg inn i kravene. Det burde være i klubbenes interesse å heve minstenivået også for å gjøre det mer profesjonelt. Kanskje vi ikke mister så mange spillere som holder på med ishockey, argumenterer Walltin.

Nå er partene enda nærmere streik, men NISO vet at de har god ryggdekning fra sine medlemmer. I en spørreundersøkelse svarte største parten av spillerne at de var villige til å streike for denne saken.

​ – Vi er trygge på god backing fra medlemmene våre så vi gjør det for dem, sier Walltin.