Norske hockeyspillere kan tas ut i streik – ønsker firedobling av lønn

Norske hockeyspillere kan bli tatt ut i streik for første gang. NISO ønsker å firedoble lønnen for dem med dårligst betalt.

Jesper Hoel har lang fartstid i norsk hockey. Nå vil han hjelpe unge spillere med å få bedre betalt.

– For å gi norske spillere muligheten til å utvikle seg, må de også får noe igjen for det, sier Hoel til TV 2.

Hoel sitter i forhandlingsutvalget til NISO, som akkurat nå har et tøft utgangspunkt under årets forhandlinger om bedre vilkår for fotball, håndball og ishockeyspillere.

Partene har møttes en gang, men var så langt fra hverandre at de besluttet å ta en pause. Forhandlingene gjenopptas på mandag.

– Det var veldig stor avstand, og vi har en stor utfordring foran oss. Vi etterlyser større vilje til å diskutere løsninger, sier NISO-leder, Joachim Walltin.

– Drøyt å kalle dem profesjonelle

Et av punktene som oppleves som vanskelige, er kravet om å heve minstelønnen til spillere med profesjonelle kontrakter.

– 4000 kroner er ikke veldig mye penger. Men for en ung spiller som velger å studere, kan han kombinere det med studielån og da kan man studere uten å ha en deltidsjobb ved siden av studiene og idretten, påpeker NISO-lederen.

NISO-LEDER: Joachim Walltin.
NISO-LEDER: Joachim Walltin. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

I dag har håndball- og ishockeyspillere med profesjonelle kontrakter en minstelønn på 1000 kroner i måneden. NISO ønsker nå å heve nivået til i overkant av 4000 kroner – det samme som praktiseres i Eliteserien og Toppserien i fotball.

– Det er egentlig drøyt å kalle dem profesjonelle med 1000 kroner i måneden. Da er du ikke veldig profesjonell, og da kan en klubb eie deg i flere år. Det virker veldig urimelig, og våre medlemmer har sagt klart i fra om at det ikke er en ordning de synes noe særlig om, forteller Walltin.

Profesjonell kontrakt i fotball er obligatorisk i Eliteserien og i OBOS-ligaen for menn. I øvrige divisjoner på herresiden og i Toppserien for kvinner kan man velge mellom profesjonell- og amatørkontrakt.

Rammes hardt

Jesper Hoel spiller for en av de klubbene som trolig vil rammes hardest av å heve minimumslønnen. Manglerud Star har et av Get-ligaens laveste budsjetter, og seks av deres spillere med proffkontrakt spiller for minstelønn.

– Man ser at det blir proffere for hvert år som går, og da fortjener jo spillerne å ta del i det. De legger ned mye arbeid her hvert år. Hadde vi hatt nok midler til det, hadde vi hatt alle våre spillere på høyere lønn enn det de har nå, sier påtroppende daglig leder i Manglerud Star, Cecilie Olsen.

Så lenge lagene henter utenlandske importer som krever en langt høyere lønn, mener NISO at økonomiargumentet blir for tynt.

– Hvis det er snakk om å velte en klubb sin økonomi, er det importer og spillere som har mye høyere lønn enn de yngste som hever minstelønn. Vi mener det burde være fullt mulig dersom de setter seg inn i kravene. Det burde være i klubbenes interesse å heve minstenivået også for å gjøre det mer profesjonelt. Kanskje vi ikke mister så mange spillere som holder på med ishockey, argumenterer Walltin.

– Fører til klasseskille

Hockeyen har i en årrekke slitt med et stort frafall av talenter.

Et alternativ er å sette flere spillere på amatørkontrakter, men da kan spillerne hentes vederlagsfritt av andre klubber på kort varsel. De er da forpliktet til å tilby spilleren profesjonell kontrakt. Manglerud Star mener det kun vil gagne de største klubbene.

– Det er noe vi har slitt med i mange år. Vi fostrer frem gode spillere, men de får bedre betalt i andre klubber. Da sitter vi igjen med ingenting, og det vil nok skje i enda større grad dersom vi har flere amatørkontrakter. De er ikke bundet her. Da sitter vi igjen uten noen kompensasjon, sier Olsen.

– Fører det til et større klasseskille?

– Ja, helt klart. Man vil se et mye større skille mellom bunn og topp, svarer hun.

Dette er en sak spillerne er villige til å streike for.

– Vi jobber jo mot løsninger. Det er første prioritet. Men siden avstanden er så stor, har vi hørt med våre medlemmer hvor stor backing vi har og hvor langt medlemmene ønsker at vi skal gå. Spesielt i hockey har vi veldig god backing når det kommer til minstelønn, forklarer Walltin.

Steinar Q. Andersen i Abelia ønsker ikke å kommentere saken på vegne av NHO Idrett.

– Vi føler at det blir feil å gå ut i media med detaljer fra forhandlingene. Det ansvarlige må være at partene diskuterer disse sakene internt. Spesielt når det er berammet et nytt forhandlingsmøte allerede førstkommende mandag, påpeker Andersen.