IMPORTER: Importene Josh Nicholls og Kodie Curran var viktige for Storhamar forrige sesong, da de tok NM-gull. Nå vil forbundet redusere antall utlendinger for å bygge unge norske spillere.
IMPORTER: Importene Josh Nicholls og Kodie Curran var viktige for Storhamar forrige sesong, da de tok NM-gull. Nå vil forbundet redusere antall utlendinger for å bygge unge norske spillere. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix.

Forbundet vil kutte antall utlendinger - TV 2-ekspert frykter klasseskille

Ishockeyforbundet mener klubbene investerer for lite i unge spillere, men TV 2s ekspert frykter et større klasseskille mellom klubbene hvis utlendingskvoten kuttes.

Norges Ishockeyforbund ønsker å redusere antall utlendinger i norsk hockey.

Hør sesongens 3. episode av «Hockeyprat» HER!

Reaksjonene har vært mange - er det «kokospolitikk», eller riktig vei å gå?

– Ishockeyforbundet er bekymret for at en for stor andel utlendinger i Get-ligaen vil prege utviklingen av unge norske spillere. Før var det helt fritt, og etterhvert som vi eksporterte en del norske spillere ble vi ble enige om at det var fornuftig å opprette en kvote på sju utlendinger i klubbene. Nå eksporterer vi ikke like mange spillere til utenlandske ligaer lenger, og vi tror at dette kan være et grep for å utvikle flere norske spillere, forteller sportssjef, Petter Salsten i TV 2s podcast «Hockeyprat».

Han mener utviklingen i norsk ishockey nå taler for nye grep.

– En del av vår virksomhet handler jo om å styre utviklingen, og ta vare på landslagene våre. Så jeg er helt overbevist om at det er et riktig grep for norsk ishockey å ned på antall utlendinger, sier Salsten.

Sportssjefen mener at det er for enkelt å hente inn utenlandske spillere for å få resultater på kort sikt.

– Å hente inn utlendinger er en «quick fix». Alle vil vinne, og det er press på de som styrer klubbene. Vi ønsker at de skal jobbe litt mer langsiktig, og investere i morgendagen også. Det er norske spillere, mener han.

– Det er ikke nok norske spillere

Patrick Gandolfi Hellmann sitter i sportskomiteen i Frisk Asker, men understreker at han deltar i debatten som privatperson, og snakker ikke på vegne av klubben.

Han er sterkt uenig i å redusere utlendingskvoten.

– Jeg mener at det ikke er nok norske spillere å ta av til å fylle ligaen. Vi får vel såvidt skrapet sammen ni lag som er konkurransedyktige i Get-ligaen. Ser du på Narvik for eksempel så er klubben bygget opp av svenske og finske spillere. De hadde aldri vært der de er i dag hvis de kun skulle hatt norske spillere, sier Gandolfini Hellmann.

TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik er opptatt av at dersom utlendingskvoten kuttes bør det være en gjennomtenkt beslutning.

– Jeg forstår begge sider av saken, men det jeg er mest opptatt av er at det blir gjort en riktig konsekvensutredning ved å bruke erfaring fra andre ligaer det er naturlig å sammenligne seg med. Før vi tar en standpunkt må vi vite hva konsekvensene eventuelt blir forbundet gjennomfører dette, sier Erevik.

Gandolfi Hellmann mener norsk hockey bør se til Danmark som sammenligningsgrunnlag.

– Danmark holder ganske likt nivå som Norge. De har en grense på åtte importer, og produserer samtidig ekstreme mengder med talenter, sier han.

Salsten ser poenget, men mener at bildet er større.

– Danmark er det landet i verden med flest NHL-spillere i forhold til ishockeyspillere, så de har gjort noe riktig. Så spørs det om det er som følge av systemet i Danmark, eller om spillerne har reist ut tidlig. Når vi sammenlignet oss med Danmark for noen år siden, så viste det seg at de aller fleste danskene som hadde lyktes for ut som 14-16-åringer. Enten først til Sverige, og i de siste årene har de reist til Canada og USA, sier han.

– Vil få større differanse mellom klubbene

Erevik frykter at det vil skape et større skille mellom klubbene dersom utlendingskvoten kuttes.

– Jeg er redd for at konsekvensen blir at de klubbene med mest penger da henter gode norske spillere fra andre klubber, for de pengene de kunne brukt på å hente utlendinger. Da vil vi få en enda større differanse mellom de minste og største klubbene. Så er jo også spørsmålet om ligaen blir mindre attraktiv internasjonalt dersom kvoten kuttes, sier han, før Salsten svarer:

– Jeg syns ikke det er et gyldig argument for å kutte utlendinger. Klubbene bruker de pengene også i dag. Heldigvis er vi inne i en positiv trend, der flere klubber investerer i sine egne juniorlag. Mange har innsett at de må investere i utvikling og fremtid for å være konkurransedyktige. Det er tøft å slå seg inn på A-laget fra et juniorlag. Det er ikke sikkert du får den tilliten over tid, fordi klubbene er presset på resultater. Vi må bygge egen rekruttering.

Erevik er også bekymret for at nivået på ligaen vil falle dersom utlendingskvoten kuttes.

– Hvis tre-fire klubber mister de to sterkeste norske kortene de har, og i tillegg må redusere utlendingene. Er ikke forbundet da redd for at avstanden mellom klubbene kan bli veldig stor, og at det gjør ligaen mindre attraktiv?

Det bekymrer ikke Salsten.

– Jeg er ikke så redd for det hvis man trapper ned i riktig tempo. Jeg tror ikke nivået kommer til å falle hvis man kutter et par av de dårligste utlendingene, og erstatter dem med unge spillere, mener han.