AKTUELLE: Even Hovland og Vegard Forren på trening.
AKTUELLE: Even Hovland og Vegard Forren på trening. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Hodebry for Lagerbäck: Frykter spillernes autopilot

Skader og suspensjoner lager trøbbel for det norske landslaget – særlig i forsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Slovenia lørdag fra kl. 17.30 på TV 2 og tv2sumo.no.

Kristoffer Ajer og Birger Meling er skadet, mens Håvard Nordtveit er suspendert etter sitt røde kort mot Bulgaria sist.

Derfor vil kun høyreback Omar Elabdellaoui være igjen i Norges forsvarsrekke fra de første to kampene når Nations League fortsetter mot Slovenia lørdag.

Det er på stopperplass det problemet er størst. På venstrebacken til Meling er Haitam Aleesami tilgjengelig igjen, i tillegg til at Linnes fremdeles er i troppen.

Verre er det sentralt i forsvaret, der også Tore Reginiussen meldte forfall.

Sigurd Rosted er eneste tilgjengelige midtstopperalternativ til den første av kampene, som også var med sist. Han virker selvskreven fra start.

Hodebry

Spørsmålet er hvem som skal spille ved siden av ham: Even Hovland, som ble tatt ut i troppen ved uttaket, eller Vegard Forren, som først kom inn da Reginiussen meldte forfall.

– Det er de som ikke har vært med på en stund som er mer utfordrende, sier landslagssjefen om et laguttak han innrømmer volder ham mer hodebry enn vanlig.

Hovland har ikke vært med landslaget på ett år. Forren: to.

– Litt av det som skjer på en bane går på autopilot. Har man jobbet på en annen måte veldig lenge, og ikke vært inne og blitt påminnet det her, så slår autopiloten til i blant.

Han er imidlertid glad for at de to erfarne herrene på 29 og 30 år var alternativene hans.

– ​Jeg vil alltid ha de fire beste uansett alder, sier landslagssjef Lars Lagerbäck.

– Akkurat nå er det fantastisk bra at Vegard og Even som kommer inn er eldre, erfarne og har spilt mye landskamper. For meg er det kjempebra at de var tilgjengelig. De har bedre forutsetninger for å klare det, enn to som hadde vært med veldig lite.

Ekstra terping

Likevel har verken han eller spillerne lagt skjul på at de har terpet ekstra på forsvarsspillet denne gangen.

Både i form av videoanalyser og på treningsfeltet har mye av fokuset ligget på forsvarsrekken, har Lagerbäck avslørt på sine daglige pressekonferanser.

Likevel har han fremstått helt rolig på temaet:

– Det går ikke å bekymre seg. Det vi gjør er å konsentrere oss om det vi har, og hva vi tror er det absolutt beste laget mot Slovenia. Uroer man seg, bør man bytte jobb.

– Jeg tror Lagerbäck på at han er ganske selvsikker, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Han har fortsatt gode alternativer, og spillere som har vært med på dette før og som har levert bra i sine klubblag. Det er selvsagt ikke optimalt, men Lagerbäcks måte å forsvare seg på er ganske velkjent også for Forren og Hovland. Det er jeg veldig lite bekymret for.

Taler for Forren

Han tror hvilket kampbilde landslagssjefen forventer seg, vil avgjøre hvem han gir tillit.

– Mange trodde Hovland var ferdig da han spilte et halvår i Sogndal, men i Rosenborg har han vært veldig solid. Han er nok den beste stopperen defensivt av de to, men skal vi styre kampen, skal vi skape ting og starte angrep er nok Forren det beste alternativet.

Det kan tale for Molde-spilleren.

– Forskjellen er at Vegard er venstrefotet. Det kan være en fordel å ha en venstrefotet som kan slå diagonalballer på Joshua King, sier Lagerbäck.

Vi spurte også de aktuelle spillerne om hva de tenker om den nykomponerte forsvarsrekken:

Sigurd Rosted:

– Jeg er ikke bekymret. Det er ikke helt bra med så mange utskiftninger, men vi har andre spillere som er klare til å steppe inn. Jeg føler både jeg og andre er klare for å steppe inn.

Vegard Forren:

– I mitt hode er det ikke en bekymring. Når man har funnet en firer som funker, så vil man såklart at den skal være tilgjengelig, men av og til møter man skader og suspensjoner. Da er det folk som står klar. Jeg føler meg klar, og både Even og Sigurd er gode stoppere. Jeg er sikker på at vi skal gjøre en god jobb alle tre, det er kvalitet i oss også. Jeg er ikke så bekymret jeg i alle fall. Men det er klart at det blir litt usikkerhet rundt det, når det har fungert veldig bra.

Even Hovland:

– For vår del er det en mulighet til å vise seg frem og prøve å komme seg inn. Det er ikke ideelt for laget sin del at det blir så store utskiftninger, men vi som er kommet inn har spilt sammen vi også, i tillegg til treningene.

Keeper Rune Almenning Jarstein:

– Jeg tror det blir bra. Det er veldig greit at vi har fått denne uken på få trent sammen og terpet litt. De siste kampene så har vi spilt med så og si samme bakre firer. Da lærer man hverandre å kjenne, men nå blir det en del endringer og da er det lurt å bruke litt ekstra tid på å lære hverandre å kjenne, spesielt når det kommer til kommunikasjon. Det ser bra ut på trening, og nå som jeg har trent med de, føler jeg meg ikke usikker i det hele tatt. Mye handler om ikke å overkomplisere ting og gjøre det enkelt.