VIL HA FÆRRE REMIS-PARTIER: Norway Chess gjør endringer i formatet.
VIL HA FÆRRE REMIS-PARTIER: Norway Chess gjør endringer i formatet. Foto: Carina Johansen

– Deler av sjakkverden er sjokkert

Norway Chess høster ris og ros.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten Lillestøl Madsen, berømmer arrangørene av Norway Chess som innfører nye regler for å redusere antall partier som ender med remis. Men han registrerer at sjakkverden for øvrig ikke er unisont begeistret.

– Det kokte på sosiale medier og internasjonale sjakkfora da nyheten fra Norway Chess kom i går. Ikke alle deler begeistringen til Magnus Carlsen, forteller Madsen.

Begeistring og skepsis
I juni 2019 arrangeres Norway Chess for 7. gang. Arrangøren gjør to store endringer:

1) I langpartiene får hver spiller to timer på seg. Ingen forlengelse etter 40 trekk og ingen tilleggstid per trekk. Partiet er da nødt til å være ferdigspilt etter fire timer.

2) Ender et parti remis, spilles det et "armageddon"-parti for å få en vinner. Armageddon er lynsjakk der hvit får ett minutt mer, men der svart vinner om partiet ender remis. Et slags sjakksportens svar på straffespark-konkurranse.

Med sjakkpresidenten tror ikke at skepsisen i deler av sjakkverden skyldes at man ser på endringene som en favorisering av Magnus Carlsen i Norge.

– Det er nok i større grad purisme. En frykt for at økt tidspress vil føre til flere feil. Og at partiene da avgjøres mer på tilfeldigheter.

Norway Chess har tradisjonelt tiltrukket de fleste av verdens topp ti-spillere. Madsen er spent på om enkelte dropper Stavanger-turen på grunn av det nye formatet.

– Mulig noen av veteranene vil være betenkte; Vishy Anand, Vladimir Kramnik. Men den unge generasjonen er stort sett bekvemme også med de veldig raske sjakk-formatene. Jeg tror faktisk startfeltet vil være kvalitativ like sterk som tidligere.

Lavere remisprosent
Norway Chess ønsker å få flere avgjorte partier. Madsen er helt sikker på at det blir færre remiser.

– I årets turnering endte 80 % av partiene med remis. Tipper den prosentandelen synker til rundt 50%.

– Jeg vil berømme de innovative arrangørene av Norway Chess. De innførte "skrifteboksen" for noen år siden; det er det nå flere arrangører som bruker. Viljen til å gjøre sjakk mer publikums- og TV-vennlig er utpreget hos Kjell Madland og gjengen i Stavanger. Det er positivt.

Verdens sjakkøyne rettes mot Stavanger
– Tror du andre arrangører vil kopiere de nye tids- og armageddon-reglene til Norway Chess?

– Tror de først vil se hva slag utslag det gir i Norway Chess. Verdens sjakkøyne vil være rettet mot Stavanger fra 4. juni 2019.