Chelsea-eier Roman Abramovitsj står i spissen for et initiativ der målet er å bekjempe antisemittistiske holdninger blant enkelte av klubbens tilskuere.

Chelsea har funnet ut at det ikke hjelper å utestenge rasistiske fans fra stadion. I stedet vil klubben bruke ressurser på å sende tilskuerne på en studietur til den beryktede konsentrasjonsleiren Auschwitz.

– Hvis man utestenger folk, vil man aldri endre atferden deres. Denne strategien vil gi dem en mulighet til å skjønne hva de har gjort og gi dem et ønske om å oppføre seg bedre. Tidligere har vi utestengt tilskuerne opp mot tre år, sier styreformann Bruce Buck til The Sun.

Leiren ble etablert i april 1940 på ordre fra Heinrich Himmler. I første omgang ble politiske fanger internert i leiren, men etter hvert ble Auschwitz spesialbygd for masseutrydding av mennesker.

Ifølge Store Norske Leksikon regner man at mellom 1,1 og 2 millioner mennesker ble drept i Auschwitz. De fleste ofrene var jøder, men også et stort antall polakker, sigøynere og andre ble myrdet.

VIL SENDE FANS PÅ STUDIETUR: Tidligere Chelsea-manager Avram Grant deltok på March of the Living i 2008 og har seinere tatt med seg mange fotballspillere på studietur til Auschwitz. Nå vil hans tidligere sjef Roman Abramovitsj ta opp arven etter Grant.
VIL SENDE FANS PÅ STUDIETUR: Tidligere Chelsea-manager Avram Grant deltok på March of the Living i 2008 og har seinere tatt med seg mange fotballspillere på studietur til Auschwitz. Nå vil hans tidligere sjef Roman Abramovitsj ta opp arven etter Grant. Foto: Jarek Praszkiewicz

Buck tror klubben er tjent med å sende rasistiske fans på studietur.

– Nå sier vi «du gjorde noe galt. Nå har du et valg. Vi kan utestenge deg, eller du kan brukt litt tid for å skjønne hva du gjorde feil». Det er vanskelig å gjøre noe når en gruppe på 50 eller 100 mennesker synger. Det er nærmest umulig å dra dem ut fra stadion. Men hvis kan kan identifisere enkeltpersoner, kan vi agere, sier han.

Chelsea tok grep etter at fans kom med antisemittiske tilrop myntet på Tottenham-fansen i en kamp mot Leicester for et drøyt år siden. Tottenham er kjent for å ha en meget stor fanbase blant jøder. Chelsea har ved to anledninger i år sendt delegasjoner med klubbansatte til Auschwitz. Holocaust-overlevende har også holdt foredrag for spillertroppen.

Nå håper Buck at andre klubber vil gjøre som Chelsea.

– Turene til Auschwitz er veldig viktige og effektive. Vi vil vurdere å reise flere ganger i tillegg til å påvirke folk på andre måter. Vi ønsker å overbevise andre klubber om å gjennomføre egne tiltak for å utgjøre en forskjell i det som fortsatt er et problem, sier Buck.