Joshua King fikk høre hva Gary Neville hadde sagt om ham på TV. Da tok han kontakt med Sky-eksperten

- Jeg likte det ikke.

Joshua King har etter hvert etablert seg som en Premier League-spiss av høy klasse.

Denne sesongen står han allerede med fire scoringer, langt foran skjema til da King endte med 16 Premier League-nettkjenninger i 2016/17.

– Jeg føler meg bedre enn jeg noensinne har gjort. Jeg tror ikke jeg har scoret mer enn tre mål til jul noen gang, og nå er jeg på fire. Så personlig tror jeg det blir min beste sesong, sier King.

– Et mareritt
TV 2 møter ham i restauranten på det nye spillerhotellet på Storo. Kanskje er landslagsspissen, i en alder av 26 og med noen verdifulle erfaringer gjennom en 11 år lang karriere i England, i ferd med å få ut hele sitt potensial. Et potensial som er såpass stort at selv et av Europas beste midtstopperpar gruet seg til å møte ham på trening.

I hvert fall om man skal tro Ryan Giggs.

– Jeg likte Joshua veldig godt, han er en fin person. Og ikke minst en god spiller. Før han ble en del av førstelaget, pleide han iblant å bli med på treningene våre de gangene vi trengte en spiss. Du kunne se midtstopperne, som Rio (Ferdinand) og Vidic, eller om det var noen andre, tenke: «Huff, dette gleder jeg meg ikke til». For han var virkelig en håndfull. Han var et mareritt. Han løp inn i rommene bak dem, og i duellene gikk han kraftig til verks. Han brydde seg aldri om hvem han møtte, sier Giggs til TV 2.

– Det er akkurat det du ønsker å se når spillere får prøve seg med førstelaget. Du ønsker at de skal vise personlighet og ha god innstilling. De tingene hadde Joshua. Det er veldig gledelig at han gjør det så bra i Bournemouth.

King smiler etter å ha sett attesten fra mannen med 963 kamper og 168 mål for Manchester United.

– Du kjenner deg igjen?

– Ja, veldig. Jeg tror jeg vet hvorfor han nevnte Vidic, jeg er ganske enig i det.

– Hvorfor nevnte han Vidic?

– Hva skal jeg si... jeg kan ikke si det, det skjedde noe i hvert fall. Det ble en krangel ut av det. Kanskje litt slåssing på grunn av meg, men jeg var uskyldig, sier en smilende King og lar det bli med det.

Men han sier oppveksten på Romsås i Oslo har mye av æren for at han aldri har vært redd for å ta plass, uansett motstander.

– Jeg har vært sånn siden dag én. Takket være de eldre gutta på Romsås, som lot meg spille med dem. Når du spiller mot folk på egen alder vet du alltid hva du får, men spiller du folk som er 4-5-6-7 år eldre, er du gjerne litt mer forsiktig.

– Men jeg ga faen fra dag én. Vi hadde en grusbane utenfor der jeg bodde, med en trevegg. Jeg har slengt noen eldre gutter inn i den treveggen noen ganger, og blitt slengt inn i den selv. Det var en vane jeg tok med meg da jeg flyttet over til England og United. Så kom jeg opp mot midtstoppere som Vidic og Rio, så jeg ingen grunn til å være forsiktig bare fordi de hadde et navn.

Nordmannen fikk likevel bare to kamper for førstelaget til United, som innbytter i ligacupen mot Wolves og i Champions League mot Galatasaray.

Han har en klar formening om hvorfor han ikke lyktes hos Premier League-giganten.

– Jeg var ung og umoden. Jeg sleit mye med skader, og brukte av og til å gå på byen som avkobling. Det var kanskje ikke det lureste når man var skadet. Da jeg kom tilbake fra skade, ble jeg skadet igjen. Jeg tror jeg var skadet tre av de fem årene jeg var i United. Ja, det var negativt. Om jeg angrer? Nei, for jeg har blitt den jeg er, og jeg har lært av det, sier Joshua King.

Det er her Gary Neville dukker opp i historien, for den tidligere United-backen har etter hvert bygget seg opp et solid renommé som Sky Sports-ekspert. Og det var midt i Kings hittil beste sesong, da han ble nummer åtte på toppscorerlista i Premier League med 16 mål i 2016/17, at Neville fortalte seerne sin opplevelse av nordmannen i Manchester United.

– Det var en ting jeg ikke likte. Han var på Sky og sa noe sånt som at «da Joshua var i United, var han ikke seriøs nok». Han var i studio og jeg spilte kamp. Og så fikk jeg høre hva han hadde sagt etterpå. Jeg fikk tak i nummeret hans, og sendte ham en melding der jeg skrev at jeg ikke satte pris på at han delte det med hele...., sier King og lar resten av setningen henge i lufta.

FIKK SMS AV KING: Sky Sports-ekspert Gary Neville.
FIKK SMS AV KING: Sky Sports-ekspert Gary Neville. Foto: Glyn Kirk

– Han fortalte alle at jeg ikke var profesjonell nok da jeg var yngre i United. På det tidspunktet hadde jeg jobbet meg opp igjen, og det var mange år siden jeg hadde forlatt United. Derfor likte jeg det ikke.

– Fikk du svar?

– Han svarte og respekterte at jeg hadde sendt ham melding. Men når han var kommentator sa han ting uten å tenke mer over det, sier King, og forteller at Neville dukket opp som foredragsholder for Bournemouth-spillerne for en måneds tid tilbake.

Etterpå sto King igjen og slo av en prat med United-legenden.

– Da kom vi innom den historien igjen, og lo av det. Han likte godt at jeg sa ifra. Hvis jeg har noe på hjertet, sier jeg fra til hvem som helst. Men dette var altså den sesongen hvor jeg scoret 16 mål, så jeg ba ham gå ut i media og si litt mer, så kanskje jeg scorer 16 igjen, flirer King.

For øyeblikket er han nummer fem på lista over nordmann med flest scoringer i Englands øverste divisjon, med 34 mål totalt. Foran seg på lista har han John Carew (38), Tore André Flo (38), Steffen Iversen (40) og Ole Gunnar Solskjær (92).

– Hvor mange var det opp til Iversen, sa du?

– Seks.

– Og så har Ole 92? Jeg skal i hvert fall komme meg forbi John (Carew), og sende ham en snap når det skjer. Det skal definitivt skje. Det er kult å være på lista, men det er ikke kult å være nummer tre, fire eller fem. Hvis ikke du er nummer én, hva er vitsen?

– Skal du bli nummer én, da?

– Selvfølgelig er det målet. Ole har spilt mange år i Premier League, i den klubben som kanskje var best i Europa på den tida. Han har 92 mål, så det er en lang vei å gå, men det eneste jeg kan gjøre er å forbedre målsnittet mitt hver sesong. Noe annet kan jeg ikke gjøre, sier King.

Før han nevner én ting der han føler han er klart bedre enn Solskjær:

– Ole var også 11 år i England, men han snakker ikke like bra engelsk som meg, he-he.

Nasjonsforvirring
Faktisk opplever King til stadighet å bli tatt for å være engelsk, noe han trekker på smilebåndet av.

– Jeg får masse meldinger på Instagram, senest i går. Noen skrev at jeg scoret to mål i forrige kamp og skjønte ikke hvorfor jeg ikke var i troppen til Gareth Southgate (Englands landslagssjef, journ.anm.). Jeg vet ikke hva jeg skal si til det. Jeg får ta det som en kompliment.

– Jeg har bodd i England nesten halve livet, så jeg snakker ganske flytende i intervjuer. Dessuten er navnet mitt Joshua King, som ikke er noe typisk norsk navn. Jeg har nok vært så lenge i England at folk ikke skjønner at jeg er født og oppvokst i Norge, sier King.

For selv har han aldri tvilt på hvor han kommer fra, han er stolt over bakgrunnen sin - og ekstremt motivert for å bidra til at Norge kommer til et mesterskap for første gang siden 2000.

– Jeg pleide å dra på Kontraskjæret for å se EM og VM da jeg var yngre, og snike meg inn. Jeg har alltid drømt om, og sagt til gutta mine, «tenk om Norge kommer til sluttspill, dere sitter her og jeg spiller på storskjermen.» Det har alltid vært en drøm. Det å ha suksess med landslaget er et av de største målene jeg har denne sesongen, pluss å gjøre det bra med Bournemouth, sier King.

Lik TV 2 Sporten på Facebook