GLISER: Magnus Carlsen tar godt imot det nye formatet.
GLISER: Magnus Carlsen tar godt imot det nye formatet. Foto: Carina Johansen

Gjør drastiske endringer:
– Det blir superspennende

Magnus Carlsen vil møte en helt ny type sjakk i Norway Chess neste år - en type sjakk som kan skremme nordmannens rivaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke enkelt å si om det er en revolusjon, men jeg tror dette er ekstremt viktig for at sjakken skal bli mer TV-vennlig.

Kjell Madland, styreleder i Altibox Norway Chess, vil nødig ta for store ord i sin munn, men han er helt klar på at sjakken man får se i turneringen neste år kommer til å være noe helt annet enn det man har sett tidligere.

Kort fortalt: Bort med lange partier som ender i remis. Inn med kortere dueller hvor en vinner alltid skal kåres.

– Det er viktig å gjøre sjakk mer publikumsvennlig

– Vi har lyst til å gjøre noe spennende for å få litt mer action. Derfor har vi endret litt på konseptet. Vi går ned på tid, sånn at hver spiller har mindre tid på seg. Vi går helt ned mot det reglementet tillater, som er to timer per spiller. Det blir ingen tilleggstid per trekk. Og når et parti ender med remis, så skal det avgjøres med en «armageddon». For seier får du to poeng, for remis får du et halvt poeng, og så får du ett poeng i tillegg for å vinne «armageddon», sier han.

Målet med endringen er åpenbart:

– Vi tenker at det er viktig å gjøre sjakk enda mer publikumsvennlig. At vi får mer «action», og at det er gøyere for TV-seerne å se på, fortsetter Madland.

Det nye formatet får Magnus Carlsen til å glise.

– Det er veldig spennende, og det kommer til å endre dynamikken i turneringen fullstendig. Det blir gøy å prøve ut. Jeg har ikke noe imot å prøve nye ting. Jeg synes det er superspennende, og jeg håper at alle har lyst til å være med på det. At de ikke blir skremt bort, sier sjakkesset.

– Man får litt kortere arbeidsdager

Verdenseneren møter TV 2 på en sponsortilstelling i Roma.

Med «at de ikke blir skremt bort» sikter Carlsen til rivalene sine, rivaler som er fullt klar over at Carlsen er bedre enn de fleste i såkalte «armageddon»-partier, sjakkens straffesparkkonkurranse om du vil.

– Tror du det er en fare for at noen av de beste tenker at det er best å holde seg unna dette?

– Jeg vet ikke. Det vil jo fortsatt være fristende å konkurrere mot de beste i verden, og noen vil kanskje tenke at det blir maks fire timer per parti og at man får litt kortere arbeidsdager. Og folk synes jo også at det er spennende å spille disse «armageddon»-partiene. Eventuelt vil folk spille beinhardt i partiene for å slippe «armageddon», sier han.

Når Madland forteller TV 2 om nyvinningen, er han åpen på at det nye formatet ikke har blitt luftet hos alle og enhver som tilhører sjakkeliten, men:

– Vi har snakket litt med teamet til Carlsen, selvsagt, og litt andre folk. Og reaksjonene er veldig positive, forteller han.

– Det må jo bli spennende

Norway Chess, som vil bli arrangert i juni neste år, blir første, men kanskje ikke siste, mulighet til å se verdenseliten teste ut det nye formatet.

– (At det er publikumsvennlig) er en stor del av konseptet her, tror jeg. Jeg tror det er to ting folk vil ha når de ser på sjakk. Det ene er «sakte-TV»-opplevelsen hvor man får ting ordentlig godt forklart over mange timer. Men jeg tror også at folk har likt veldig godt den spenningen i, for eksempel, lyn – og hurtigsjakk. På denne måten får du begge deler. Litt mer komprimerte partier, men likevel lange nok til at man kan snakke mye om de og lære, man får tidsnøder, og i tillegg får man disse «armageddon»-partiene. Det må jo bli spennende, i og med at det er vinn eller forsvinn og kortere tid, mener Carlsen.

– Kan du tenke deg å se mer av denne typen sjakk også i andre turneringer?

– Ja, altså, nå får vi teste dette først. Men jeg har alltid tenkt at en av grunnene til at folk ikke vil prøve dette, å spille «armageddon» når det er remis, er at det er slitsomt. Det blir ekstra tid ved brettet og mye nerver. Det er nok noe av grunnen til at spillere har vært litt «shaky» til det. Men jeg har egentlig alltid vært positiv, i alle fall i prinsippet, og nå blir det virkelighet.