– Skulle jeg tatt en avgjørelse etter OL, så måtte jeg nesten ha sluttet

STADIG FRAMGANG: Aksel Lund Svindal klamrer seg til håpet om å kjøre en siste sesong på ski. Ting går stadig bedre, men han kan ikke ta en endelig avgjørelse før han får kjørt mer på ski inn mot sesongstarten.
STADIG FRAMGANG: Aksel Lund Svindal klamrer seg til håpet om å kjøre en siste sesong på ski. Ting går stadig bedre, men han kan ikke ta en endelig avgjørelse før han får kjørt mer på ski inn mot sesongstarten. Foto: Åserud, Lise
Men Aksel Lund Svindal jobber hardt og tror fortsatt på at han får en siste vinter på ski.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alpinkongen var en av mange foredragsholdere på Oslo Mesh, der flere næringslivsledere og kronprins Haakon var samlet for å diskutere miljøvern.

Der snakket han om sitt eget klesmerke som har valgt å satse på en miljøvennlig, og bærekraftig produksjon av klær.

– Det er rart å snakke om miljøvern rett etter Fredric Hauge, humrer Lund Svindal.

– Jeg rakk ikke de første foredragene her i dag. Det var litt dårlig. Jeg burde vært her. Men det var fordi jeg var på trening da.

– Så du trener også?

– Ja, jeg gjør det. Heldigvis, smiler han.

Ingen dramatiske valg

Etter at han måtte avbryte den siste landslagssamlingen i Chile en uke før tida, har spekulasjonene herjet om skikarrièren blir byttet ut med næringslivskarrieren for godt. Han ønsker ikke å snakke så mye om den sportslige statusen, men avviser at han er nær ved å legge opp.

– Jeg kan røpe at ting fungerer såpass bra at det kommer ingen dramatiske valg i et kort perspektiv, sier Lund Svindal.

– Så det er ikke sånn at vi må hit for å treffe deg, i stedet for på toppidrettssenteret?

– Nei, ikke sånn med det aller første. Jeg håper jeg kan være på toppidrettssenteret litt til.

Men hadde vi spurt ham for et halvt år siden, hadde svaret vært annerledes.

– Skulle jeg tatt en avgjørelse etter OL og på våren etter sesongen på hva som er best å gjøre, så måtte jeg nesten ha slutta. For da halta jeg da jeg gikk helt vanlig. Men jeg hadde ikke lyst til å ha det som et utgangspunkt da jeg skulle ta en god avgjørelse. Så da kjøper jeg meg tid på å finne formen som vanlig, og så ser vi hva framtida bringer.

Vil ta en god beslutning

Etter det TV 2 forstår, vil han trolig ikke delta i sesongåpningen i Sölden om tre uker. Nå venter han på snø i alpene. Og så vil treningen i Lake Louis på nord-amerikansk snø i desember trolig avgjøre om det blir kjøring med startnummer på brystet, og et siste VM i favorittbakken i Åre i mars.

– Jeg samler på en måte informasjon hele veien i treningen. Når jeg kjører på ski og gjør de tingene jeg skal gjøre da, er informasjon jeg bruker på å forhåpentligvis ta en god beslutning.

– Men den dagen du gir deg, så ser det ut som du har mange bein å stå på. Selv om de kanskje er litt slitt?

– Ja, jeg har bare to bein, og det ene er bare sånn halvveis bare. Men jeg skjønner hva du mener. Man blir veldig inni bobla når man driver med idrett. Og på landslaget har vi vært en gjeng som har vært ekstremt dyktige til å sette seg mål, og gjennomføre dem. Men så har jeg lært at det finnes faktisk slike miljøer i mange ulike bransjer over hele verden, der man setter seg mål, og får ting gjennomført. Det handler bare om å finne dem.

– Ligner på det å drive idrett

Derfor er Lund Svindal engasjert i mange ulike firmaer, der en miljøvennlig og bærekraftig profil er fundamentet i det man driver med. I sitt foredrag utfordret han næringslivslederne i salen til å være med å satse på å selge vann i flasker fra resirkulert plast.

– Disse flaskene får ofte et gulskjær som gjør at mange ikke tror det blir attraktivt nok å selge dem. Men jeg tror folk vil forstå det bare man forteller om det, så det er jeg villig ti å være med å satse på hvis noen er med meg, sa Lund Svindal fra scenen, til stor jubel fra forsamlingen.

Det er lett å se på den olympiske utformesteren at gründertilværelsen vil gjøre det lettere å gi seg med skikjøring.

– Det å starte opp ting, og ta utfordringer og gjøre noe ordentlig med dem, det ligner veldig mye på det å være idrettsutøver. For det er høy risiko, og du vet ikke om du får det til. Men hvis du prøver får du det i hvert fall ikke til, sier Lund Svindal.

Lik TV 2 Sporten på Facebook