VRAKET REINKIND: Landslagssjef Christian Berge har Eivind Tangen tilbake i troppen som møter Østerrike og Spania senere denne måneden.
VRAKET REINKIND: Landslagssjef Christian Berge har Eivind Tangen tilbake i troppen som møter Østerrike og Spania senere denne måneden. Foto: Johansen, Carina

Berges utvalgte mot Østerrike og Spania: – Han har et luksusproblem

Bærebjelker er ute i de to kommende i kampene for håndballgutta, mens Eivind Tangen er inne for en vraket Harald Reinkind.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagssjef Christian Berge presenterte tirsdag troppen med håndballgutta som skal ut mot Østerrike i Stjørdal 24. oktober og Spania borte i Valladolid fire dager senere.

Landslagskaptein Bjarte Myrhol, samt Kristian Bjørnsen og Gøran Sørheim, er alle skadet og uaktuelle til EHF Euro Cup.

– Sørheim er en som har vært med som et alternativ, men Bjørnsen og Myrhol er to sikre kort for Berge. Han ene er kaptein, mens han andre er den eneste høyrekanten til Norge i flere mesterskap, så det er og gode spillere som er borte, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Han tror ikke fraværet av Myrhol og Bjørnsen betyr veldig mye for Berge med tanke på VM i Danmark og Tyskland i januar.

– Det er stamspillere i Myrhol og Bjørnsen borte, men de har vært med så lenge at de er godt kjent med tingene, mener Svele.

For Bjørnsen på høyrekant kommer Magnus Søndenå inn. Han dro fra Haslum til Ribe-Esbjerg foran denne sesongen nettopp for å kunne spesialisere seg som kantspiller for å kjempe om en landslagsplass. Sebastian Barthold har gjort det bra i Aalborg og blir venstrekant sammen med Magnus Jøndal.​

Berge har tatt Skjern-spiller Eivind Tangen inn i varmen igjen etter å ha vært vraket mot Sveits i VM-kvalifiseringen i juni. Nå er det Kiel-spiller Harald Reinkind som er ute av troppen, mens Tangen er inne sammen med Kent Robin Tønnessen og Magnus Abelvik Rød på de tre høyrebackplassene.

– Forrige gang var det tangen som røk, så Norge er heldige som har fire gode venstrehendt spillere på et høyt nivå. Det virker som Abelvik Rød og Tønnessen er de Berge rangerer langt fremme. Når du spiller i Kiel og ikke er med på landslaget (Reinkind), så har Berge et luksusproblem, sier Bent Svele.

Med Myrhol ute er det kun to linjespillere i troppen, Magnus Gullerud og Henrik Jakobsen.

Berge henter inn en ekstra playmaker i Elverums Magnus Fredriksen.

EHF Euro Cup er en turnering for vertene for EM-sluttspillet i 2020, Norge, Danmark og Østerrike. I tillegg er regjerende EM-vinner Spania med i firenasjonersturneringen som spilles i oktober 2018, april 2019 og juni 2019.

– Det er fine, flotte kamper og de forbereder seg som inn mot en kvalifisering, men det er treningskamper uansett hvordan du snur og vender på det. Det blir disse kampene og så to-tre kamper i begynnelsen av januar, så smeller det i mesterskapet. For Berges del er hver samling og hver trening viktig, sier TV 2s ekspert Bent Svele.

Hele troppen:

Målvakter: Espen Christensen (GWD Minden) og Torbjørn Bergerud (SG Flensburg-Handewitt).

Utespillere: Magnus Gullerud (GWD Minden), Henrik Jakobsen (Fenix Toulouse Handball), Magnus Jøndal (SG Flensburg-Handewitt), Sebastian Barthold (Aalborg Håndbold), Espen Lie Hansen (HBC Nantes), Christian O'Sullivan (SC Magdeburg), Sander Sagosen (Paris Saint-Germain Handball), Gøran Johannessen (SG Flensburg-Handewitt), Hermann R. Vildalen (Ribe-Esbjerg), Lasse Balstad (Ystad IF HF), Magnus Fredriksen (Elverum Håndball), Eivind Tangen (Skjern Håndbold), Kent Robin Tønnesen (Telekom Vezprèm HC), Magnus Abelvik Rød (SG Flensburg-Handewitt), Magnus Søndenå (Ribe-Esbjerg HH) og Kevin Maagerø Gulliksen (GWD Minden).