PRIORITERER HELSEN: Jan Oblak tar ingen sjanser med helsen og har takket nei til landslagsspill.
PRIORITERER HELSEN: Jan Oblak tar ingen sjanser med helsen og har takket nei til landslagsspill. Foto: Javier Barbancho

Derfor slipper Norge å møte Atletico Madrids superkeeper

Jan Oblak har tatt pause fra landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge møter et svekket Slovenia-lag på Ullevaal lørdag.

For en drøy måned siden takket stjernekeeperen Jan Oblak (25) nei til landslagsspill for Slovenia i Nations League etter råd fra det medisinske apparatet i Atletico Madrid.

Oblak sliter med en skade i armen han pådro seg i oppkjøringskampen mot Arsenal før sesongen.

Likevel har Oblak startet samtlige La Liga-kamper for Atletico Madrid denne sesongen. 25-åringen har også startet samtlige Champions League-kamper for den spanske storklubben. Seks baklengsmål på ti kamper er Oblaks fasit så langt.

I slutten av september møtte Oblak Slovenias fotballpresident Radenko Mijatovic. Der gjorde Oblak det klart at han ville ta en seks måneders pause fra landslagsspill, men åpnet for å fortsette på landslaget etter Nations League-kampene.

Slovenske medier spekulerer i at landslagspausen skyldes en konflikt mellom Oblak og landslagssjef Bojan Kavcic. Det avviser Kavcic.

– Jeg er klar til å snakke med Jan når som helst og hvor som helst. Problemet er ikke meg. Jeg har kjent ham lenge, og jeg tror denne komplikasjonen kan løses, sa Kavcic for noen dager siden.

– Leverer hver gang
​TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller mener Norge skal prise seg lykkelig over at Oblak ikke spiller på Ullevaal.

– Det er det beste som kunne skjedd for Norge. Man bør vinne gruppen for å ta seg til EM via Nations League. Å vinne mot et lag med Jan Oblak bakerst har vist seg å være noe av det vanskeligste som finnes. Man finner ikke en viktigere spiller i hele pott c enn Oblak. Det er en gave til Norge, sier Stamsø Møller.

Siden 2014/15-sesongen har Oblak holdt nullen i 73 kamper. I samme periode har han sluppet inn 72 mål.

– Jeg synes Oblak leverer hver gang jeg ser Atletico Madrid. Han sto en stor kamp mot Real Madrid. Det var noen sprekker i forsvaret til Atletico Madrid i begynnelsen av sesongen, så Oblak fikk en del å gjøre. Folk sier det er lett å være Jan Oblak bak verdens beste forsvar, men det hender at det slår sprekker også i Atletico Madrid. Jeg så en oversikt hvor det kom frem at han hadde holdt nullen flere kamper enn han hadde sluppet inn mål. Det er helt enormt. Jeg kan ikke skjønne at han er blant Europas fem beste keepere, og da er det mange gode keepere i Europa, sier han.

Tunge fravær
​En naturlig erstatter for Oblak ville vært Inter-keeper Samir Handanovic, men han ga seg på landslaget i 2015. Kavcic vurderte å kalle inn Handanovics fetter Jasmin (40), men falt til slutt ned på trioen Vid Belec (Sampdoria), Aljaž Ivačič (Olimpija) og Matic Kotnik (Panionios). Sampdoria-reserven Belec har stått de to første kampene i Nations League.

Keepersituasjonen er ikke det eneste som gir Kavcic hodebry. Profilene Jasmin Kurtić og Tim Matavž er begge skadet og går glipp av Norge-kampen.