BRENNHET: Jadon Sancho stråler i Borussia Dortmund-drakten.
BRENNHET: Jadon Sancho stråler i Borussia Dortmund-drakten. Foto: Ina Fassbender

Jadon (18) tok et valg ytterst få tar – nå bergtar han Fotball-Europa

Jadon Sancho har tatt Bundesliga med storm denne høsten. – Han kan bli vår Neymar, sier de i England.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag klokken 20.15: Se Kroatia-England på TV 2 Sport 1 eller Sumo!

– Det er det største som kunne ha skjedd for en ung kar som meg.

18-åringen gliser fra øre til øre. Og det med god grunn.

Han er blitt den første spilleren født etter tusenårsskiftet til å bli tatt ut i Englands landslagstropp. På torsdag kan han få debuten mot VM-finalist Kroatia.

– Jeg ble litt overrasket, men jeg er takknemlig for at han (Gareth Southgate, journ. anm) har fått med seg fremgangen min i Bundesliga, siteres stjerneskuddet av den britiske avisen Daily Mail.

Best i Europa

Den 18 år gamle driblefanten fra London har fått en pangstart på sesongen i Tyskland.

– Han har jo ikke bremse, denne gutten. At han er en viktig brikke i Dortmund allerede, står det respekt av, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller.

Med seks målgivende pasninger, er han spilleren som har slått flest i Europas fem beste ligaer sammen med AC Milan-stjernen Suso.

Men der Suso har gjort det på 630 minutter, har Sancho gjort det på kun 215.

– Han er så breial at han tar plass på banen. Han er villig til å utfordre hele tiden. Som en ung spiller, skorter det av og til på valg og utførelse. Men han er overraskende dyktig der òg, mener Stamsø Møller.

Tok Guardiola på sengen

Forrige sommer tok Dortmund-kometen et valg ytterst få unggutter med engelsk pass tar: Han forlot balløyen permanent.

Pep Guardiola ble sittende igjen med skjegget i postkassen. Stjernemanageren var overbevist om at Sancho kom til å skrive under på en ny kontrakt med Manchester City.

– Han så for seg at han kom til å få mer spilletid der. Jeg vet ikke hva som kommer til å skje, men han er nødt til å vite at vi hadde stor tro på ham, sa Guardiola den gangen, ifølge Telegraph, og sammenlignet situasjonen hans med Brahim Diaz (19) og Phil Fodens (18).

Siden har Diaz totalt fått 103 minutter i Champions League og Premier League, mens Foden har fått 271.

Sancho har fått 1052 fordelt på ligaen og Europas gjeveste klubbturnering.

– Det kan hende det hadde blitt bra om han hadde blitt. Men når han får spille for Dortmund, ser det ikke ut som en dårlig idé. Han er hvert fall i rute til å bli en veldig god spiller, slår Stamsø Møller fast.

– Han er et større talent enn Rahem Sterling, følger han opp.

Engelske storklubber sikler

Sanchos form er blitt lagt merke til. Han ble nylig belønnet med en ny kontrakt av Borussia Dortmund, som strekker seg ut 2021/22-sesongen.

Sebastian Kehl, som sitter i den tyske storklubbens sportslige administrasjon, hevder kontrakten er uten en utkjøpsklausul.

– Vi er ikke så naive at vi ikke noterer oss andre klubbers interesse. Spesielt for spillere som Jadon Sancho, siteres Kehl av Sky Sports.

Den britiske tabloidavisen Mirror følger opp med å hevde at Dortmund tror de på sikt kan selge den engelske kometen for i overkant av én milliard kroner.

– Det er ... jeg vet ikke ... jeg vet ikke hva jeg skal si om det, svarer Sancho når han blir konfrontrert av Daily Mail med spekulasjonene.

«Chelsea, Liverpool, Manchester United, Tottenham og Arsenal ønsker å hente den 18 år gamle sensasjonen tilbake til England», skriver Mirror.

Med andre ord, alle utenom eksklubben ...

Hovedpersonen virker ikke å utelukke en retur til hjemlandet. Eller andre klubber, for den saks skyld.

– Mange spillere har slått gjennom i Dortmund og utviklet seg til å bli klassespillere. Jeg tenkte «wow, det kunne vært meg». Med antall kamper jeg har spilt, har de bevist at alderen ikke betyr noe. De bruker deg om du er god nok, siteres Sancho av Daily Mail.

– Han kan bli Englands Neymar

– Så lenge ingen begrenser ham, kan han bli vår Neymar.

Ordene tilhører Dan Micciche, Sanchos trener på U15- og 16-nivå for England. Ikke bare er den engelske sensasjonen underholdende å se på, han er effektiv.

Akkurat som Neymar, argumenterer ekstreneren i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

GLISER: Jadon Sancho var et eneste stort glis på pressetreffet i forkant av landskampen mot Kroatia.
GLISER: Jadon Sancho var et eneste stort glis på pressetreffet i forkant av landskampen mot Kroatia. Foto: Carl Recine

– Jadon lærte mye av fotballen sin ved å spille på gaten, mener han.

– Han kan spille seg ut av trange situasjoner ved å drible av en spiller heller enn å sentre. Og han kan gjøre det på mange forskjellige måter. Selv om han er høyrefotet, kan han gå forbi både på inn- og utsiden når han spiller til venstre. Det gjør ham veldig vanskelig å spille mot, roser Micciche.​

– Slipper det evinnelige presset

Selv om Sancho har lyktes så til de grader, mener TV 2s fotballekspert mener det ikke finnes noen fasit på om flere engelske unggutter bør søke lykken i andre europeiske ligaer.

– Det har så mye å gjøre med tilfeldigheter, påpeker Stamsø Møller.

Han trekker frem spillere som Joe Gomez (Liverpool) og Marcus Rashford (Manchester United). Førstnevnte hadde kanskje ikke spilt like mye om Dejan Lovren var kampklar da sesongen startet, mens Rashford fikk sjansen på grunn av en massiv skadekrise på Old Trafford.

Én sak taler derimot for at engelskmennene bør vurdere å forlate hjemlandet:

– Sancho slipper kanskje det evinnelige trykket og presset rundt engelske spillere, sier Stamsø Møller.

Han bruker Raheem Sterling som eksempel. Den målfarlige Manchester City-vingen har gang på gang måttet tåle kritikk de gangene prestasjonene har uteblitt på banen. Samtidig har den engelske tabloidpressen slått stort opp om hvor han bruker pengene sine.

– Sterling får mye pepper når han gjør det bra. Det slipper du kanskje litt hvis du reiser til Tyskland, og det blir ikke helt den samme greien som for en engelskmann i England. Da har du veldig press til å levere, argumenterer han.

Fredag klokken 20.15: Se Kroatia-England på TV 2 Sport 1 eller Sumo!