TRIST: Hønefoss Ballklubb har blitt et trist sorti i norsk fotball.
TRIST: Hønefoss Ballklubb har blitt et trist sorti i norsk fotball. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.

2013: Eliteserien - 2019: 3. divisjon: – Må finne tilbake til de som virkelig elsker klubben

I 2013 var Hønefoss i Eliteserien. Nå må klubben forberede seg til å spille i 3. divisjon neste sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2013 var Hønefoss i Norges ypperste fotballselskap.

Etter 1-6-tap mot Raufoss søndag kveld skrev de grønne og hvite historie - som den første norske klubben til å rykke ned fra Eliteserien til 3. divisjon på så kort tid.

– Det er vondt

Frode Lafton har 19 sesonger, og 523 kamper bak seg som spiller i klubben.

I 2016 overtok han som trener, men da resultatene uteble fikk klubblegenden sparken 31. august.

– Jeg har jo hatt et kjempeansvar for at vi er i den situasjonen vi er i nå, og det er vondt å tenke på. Jeg må innrømme at jeg er trist innimellom, for jeg var så heldig at jeg fikk være med på oppturen. For meg som har vært her så lenge er det ingen god følelse at vi skal spille på nivå 4 i 2019. Der har vi ikke vært siden 1994, sier Lafton til TV 2.

Med 11 poeng på 23 kamper ligger Hønefoss helt sist i PostNord-ligaen avdeling 1, og kan allerede forberede seg på 3. divisjon neste sesong.

– Hvordan har klubben satt seg i denne situasjonen?

– Jeg tar ansvar for at arbeidet mitt ikke har vært godt nok. Det var en veldig tøff omstilling å rykke ned fra OBOS-ligaen, men vi klarte å stabilisere oss i 2. divisjon. Vi følte at vi fikk kontroll på økonomien, men det ble dessverre for tøft. Det eneste jeg tenker på er hva jeg kunne gjort annerledes som hovedtrener, sier Lafton.

Tar ansvar for Hønefoss sin skjebne

Han er samtidig ikke bitter på at han ble avskjediget for en drøy måned siden.

– Hvis noen i styret mente at det var best å bytte trener, så har jeg sagt at da er det et valg de må ta. Hvis man ser litt på historien har det vært mange innom både på trenersiden og i styret, og da får man heller ikke noen kontinuitet. Samtidig er det ikke unaturlig at utskiftninger skjer, og det er noe vi som jobber med fotball må akseptere og respektere, mener Lafton.

– Er utskiftningene noe av forklaringen på de dårlige resultatene?

– Det er en av mange forklaringer, men til syvende og sist er det jeg som hovedtrener som har hatt ansvaret for at Hønefoss poengmessig står der de gjør i dag. Samtidig er det så mange som legger ned så stor innsats for denne klubben at det er fullt mulig å snu motgangen, mener han.

– Veldig unikt

Etter 17 runder serierunder i 2012, er Hønefoss på 4. plass med 3 poeng opp til Rosenborg, og omtales som en reell medaljekandidat.

Derfra har kurven pekt bratt nedover, og ballen begynte for alvor å rulle da klubbens rike onkel Aage Thoresen ikke hadde mulighet til å fortsette å spytte penger inn i klubben.

– Jeg husker selv da jeg spilte mot Hønefoss, og når en klubb som har vært veldig avhengig av en rik investor mister støtten sier det seg selv at de får det tøft. Det er veldig unikt at en klubb rykker ned så mange divisjoner på så kort tid. Samtidig mener jeg at Hønefoss ikke var rustet for å overleve på toppnivå. Det samme scenarioet vil nok ikke skje med noen av klubbene vi ser i Eliteserien i dag, for Hønefoss har aldri hatt en sterk fotballkultur eller stor fanskare, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Han mener klubben nå må tilbake til røttene.

– Hønefoss må nå tilbake til der de en gang var. Det er mulig å bygge seg opp igjen uten en rik onkel, men det vil ta tid. Så det usannsynlig at vi får se klubben i Eliteserien på mange år. Nå må Hønefoss finne tilbake til de som virkelig elsker klubben, mener Mathisen.

Der er Lafton enig.

– Det handler om at klubben nå tar en skikkelig samling i bånn, og finne gode krefter som vil bidra til at fotballen kommer seg opp igjen. De kreftene finnes på Ringerike. understreker han.

For nå må Hønefoss ta seg i nakken for at det som en gang var et spennende prosjekt, ikke skal bli et glemt og avsluttet kapittel i norsk toppfotball.