VM-syklist måtte flykte fra Syria: – Jeg har ikke sett familien min på fire år

Ahmad Wais har hatt en litt annen reise til VM i Innsbruck enn de fleste andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se juniorenes fellesstart på TV 2 Sport 2 og Sumo fra 09:00 (damer) og 14:30 (herrer) på torsdag

53.plassen til Ahmad Badraddin Wais på VM-tempoen onsdag skapte naturligvis ikke de største overskriftene, men reisen til 27-åringen fra et krigsrammet Syria til VM i Innsbruck er i høyeste grad verdt å fortelle om.

Borgerkrigen i hjemlandet førte syklisten på en lang reise via bil og båt fra Damaskus til hans nåværende hjem i Sveits og til sykkel-VM.

Fire år senere har han fortsatt ikke sett familien.

Damaskus - Beirut - Istanbul - Athen - Genève - Innsbruck

– Det var veldig farlig å være der, så jeg måtte bare dra. Det var veldig, veldig farlig. Jeg var redd.

Wais skjelver litt i stemmen når han forteller TV 2 om flykten fra hjemlandet like etter å ha fullført tempoen i Innsbruck onsdag.

Borgerkrigen, som startet i 2011 og pågår fortsatt, har krevd flere hundre tusen ofre, og i 2014 bestemte også Wais seg for at han måtte komme seg bort.

Reisen begynte først med bil til Beirut i Libanon, før han kom seg til Istanbul via båt. Deretter gikk turen i båt til Hellas, der han kom seg på et fly til Genève, Sveits. Der fikk han status som flyktning, og i Sveits har han blitt boende siden.

Ved siden av å sykle, jobber Wais i en dagligvarebutikk for å finansiere satsingen. Den tok ham til VM i Bergen i fjor høst, og nå til VM i Innsbruck, Østerrike.

– Jeg har kontakt med familien min, men jeg har ikke sett de på fire år. Vi er alle på forskjellige steder. Det er hardt for alle fra Syria, ikke bare meg, sier Wais.

Mål: OL i Tokyo

– Jeg forstår fortsatt ikke den krigen. Jeg er ingen politiker, men jeg skjønner det bare ikke. Det er som tredje verdenskrig. Alle skal slåss der nede. Forhåpentligvis blir det en dag slutt. Det er tøft.

– Vil du tilbake?

– Ja, jeg håper å en dag kunne reise tilbake til Syria, når krigen er over og det er fred i landet. Absolutt.

Til vanlig sykler Wais for det Bahrain-registrerte VIB Sports 2018-laget - et lag på nivå tre i sykkelsporten.

Der har han blant annet selskap av landsmannen Tarek Al Moakee.

Målet, etter å ha deltatt i to VM på rad, er selvsagt OL.

– Målet var å delta i OL i Rio i 2016, men det lot seg ikke gjøre. Nå er målet å komme seg til Tokyo i 2020. Det er målet mitt. Jeg skal gjøre det jeg kan, sier han.