18-åring presset til å benekte doping - nordmennene stusser etter ville rykter

Remco Evenepoels ekstreme dominans, og ikke minst spinnville fysiske verdier, har gjort 18-åringen til et utbredt samtaleemne i sykkelsporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se juniorenes fellesstart på TV 2 Sport 2 og Sumo fra 09:00 (damer) og 14:30 (herrer) på torsdag

At Remco Evenepoel vant junioreners VM-tempo tirsdag var sannsynligvis det minst overraskende som har skjedd i et sykkelritt i 2018.

Belgieren har tross alt vunnet 34 av 44 ritt han har startet de siste 18 månedene, etter å ha byttet ut fotballen med sykkelen før 2017-sesongen, og vant fellesstarten i EM i sommer med nesten ti (!) minutter. I en idrett som sykkel er det så godt som uhørt.

Før fellesstarten torsdag er den norske leiren ikke i tvil om hvem som kommer til å vinne:

– Ja, du kan nesten si det sånn at det er en kamp om sølv og bronse for oss andre, sier et av de største talentene i norsk sykkelsport, Søren Wærenskjold, til TV 2.

– Jeg har blitt testet 30 ganger og har ikke testet positivt

Men om idrettsverdenen lar seg begeistre av tenåringen som har fått det utakknemlige kallenavnet «nye Eddy Merckx», er det også mange i miljøet som stiller spørsmål ved det som foregår.

Så mange rykter går det at 18-åringen føler for å forsvare seg selv.

– Jeg hører også ryktene om doping, men jeg er helt ren. Jeg har blitt testet 30 ganger i år, og jeg har ikke testet positivt. I det belgiske mesterskapet sjekket de til og med om jeg brukte motor i sykkelen. Jeg kan berolige folk om at alt er normalt, fortalte han til Humo, skriver Wielerkrant, og la til:

– Jeg skjønner at folk er lettet for at jeg snart skal bort.

«Bort» betyr inn i proffenes rekker. 18-åringen skal neste år sykle for verdens mestvinnende sykkellag, Quick-Step Floors, og går dermed rett fra juniorklassen til seniorklassen. Med andre ord hopper han altså over U23-klassen - noe som er ytterst uvanlig i sykkelsporten.

Spinnville verdier: – Han satt og spiste da han tråkket fra alle

Dagen etter oppvisningen på tempoen, hvor Evenepoel lekende lett vant med nesten halvannet minutt, gikk praten høylytt om de fysiske verdiene til belgieren.

Å si at de er ekstreme er en underdrivelse.

I sykkel snakker man ofte om «watt per kilo». Enkelt forklart betyr det hvor mye kraft man klarer å presse ned i pedalene i forhold til hvor mye man veier.

Den berømte og beryktede «dopinglegen» Michele Ferrari, som blant annet trente/dopet Lance Armstrong, har alltid hevdet at om man klarer å presse 6,7 watt per kilo kroppsvekt på terskel, så er man i stand til å vinne Tour de France. 6,7 w/kg var målet de beste lenge siktet seg inn på. Tester har vist at Chris Froome, for eksempel, lå på 6,25 w/kg på terskel da han vant Tour de France i 2015.

I sykkelmiljøet har mange hørt det samme: Evenepoel skal, angivelig, ha ligget på 7 w/kg på enkelte tempoer han har kjørt.

– Jeg tror mange ikke skjønner hvor god han faktisk er. Det er ingen som har sett noe sånt i sykkel tidligere. Det han gjør er helt sykt. Det er helt vanvittig. Det blir sagt at han ligger på 420 watt. Og han veier 60 kilo. Det er proffnivå. Det er veldig ekstremt, sier Fredrik Finnesand, som syklet tempoen i juniorklassen for Norge på tirsdag, til TV 2.

– Han puster med nesa og tråkker 500 watt opp bakkene. Han ser helt uberørt ut. Han satt jo og spiste i EM da han tråkket fra alle. Han er nesten «untouchable», mener Wærenskjold.

– Hvordan får man til å tråkke syv watt per kilo når man er 18 år?

– Nei, det må du spørre han om. Han hadde syv watt per kilo på tempoen, så jeg vet ikke om han har det på terskel, da, men vi har hørt at han hadde syv watt per kilo på EM-tempoen, ja. Det er ganske drøye tall. Han tråkker jo nesten like mange watt som jeg gjør på flatene, og han veier 20 kilo mindre... Det er ganske drøyt.

– Vi satser på at han er rein

Uhøytidelige sammenligninger har vist at Evenepoels tempo i juniorklassen på tirsdag ville ha gitt ham en fjerdeplass på U23-tempoen - og det med begrensningene på girutvekslingen som juniorrytterne er pålagt å sykle med.

Tobias Foss tok en sterk sjetteplass på U23-tempoen.

– Jeg kjørte 5,3 watt per kilo, sånn cirka, på min tempo. Så det er et godt stykke unna. Jeg har hørt om det (at han skal tråkke syv watt per kilo), og han er jo helt sinnssyk. Et ganske vilt talent, sier Foss, og fortsetter:

– Jeg snakket med Andreas (Leknessund) om det på rommet i går. Vi begynner å klø oss litt i hodet og spørre oss selv om hva vi gjør feil i og med at han har så sinnssykt mye mer watt enn oss og er mye lettere også, så det er vanskelig å si hva han har gjort. Jeg tror ikke det er noe «shady», egentlig, så vi satser på at han er rein. Han er vel sikkert bare et sinnssykt talent, sier 21-åringen fra Vingrom.

Nevnte Leknessund må lete frem superlativene, som de fleste andre også må, når han blir spurt om Evenepoel.

– Man kan jo spørre seg hva man gjør feil, men noen har bare noe helt spesielt. Og han har noe ekstra spesielt. Det er tydelig. Og det blir jo snakket om i feltet. Det har blitt snakket om ganske lenge.