GULLJENTE: Annemiek van Vleuten etter seieren.
GULLJENTE: Annemiek van Vleuten etter seieren. Foto: Heinz-peter Bader

VM-vinnerens ukjente drama før gull-rittet: Besvimte etter gjentatte sprøytestikk

Annemiek van Vleuten ble verdensmester på tempo igjen, men dagen ble dramatisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag fra kl. 14.00: Herrenes VM-tempo på TV 2 Sport 2 og tv2sumo.no.

Som i fjor tok nederlandske Annemiek van Vleuten tempogullet på en dag pallen ble tapetsert med nederlendere. Akkurat som i Bergen slo hun Anna van der Breggen, som var 29 sekunder bak vinnertiden. Nybakt europamester Ellen van Dijk tok VM-bronsen.

Men dagen startet på dramatisk vis for van Vleuten.

Nederlenderen ble vekket av dopingkontrollører på hotellrommet. Det er i seg selv ikke oppsiktsvekkende, men selve testen gikk alt annet enn etter planen, skriver NU.nl.

Kontrolløren slet med å finne blodårene til van Vleuten - og etter gjentatte mislykkede stikk besvimte brått sykkelstjernen.

– Plutselig våknet jeg opp på gulvet, uten å vite hva som hadde skjedd, sier hun.

Testen var i åttetiden på morgenen, og med seks timer igjen til rittstart fikk hun heldigvis tid til å hvile litt og komme seg ovenpå igjen til hun skulle sette seg på sykkelen.

Da var det umulig å se noe på henne.

– Dette kjennetegner en toppidrettsutøver. Du kan ikke la en uheldig situasjon påvirke deg lenge. Toppidrett handler om å takle alle slags situasjoner, sier van Vleuten.

Procycling.no har omtalt saken tidligere tirsdag.

​​Norske Vita Heine var skuffet over egen innsats i tempoen. Med 24.-plass viste Heine til en solid forbedring fra fjorårets VM-tempo på hjemmebane. 33-åringen ble slått med 3.48 minutter i den østerrikske vintermetropolen.

I fjor endte Heine på 31.-plass i Bergen. Selv om hun fikk en bedre plassering i årets VM, var ikke Hitec-proffen fornøyd med egen prestasjon.

– Det gikk bare ikke helt slik jeg hadde håpet. Jeg hadde et håp om kanskje å gjøre det 30-60 sekunder bedre enn det jeg fikk til. Jeg har ingen særlig forklaring, men det var 20 watt lavere enn jeg pleier å kjøre i NM og det jeg hadde under rekordforsøket. Det er selvfølgelig en annen løype med bakker og nedoverbakker, men det gikk ikke som planlagt, sa Heine til TV 2.

– Jeg åpnet sånn passe fort, men etter fem kilometer begynte det å gå gradvis nedover, la hun til.

Heine var eneste norske deltaker i tirsdagens tempo på 27,8 kilometer.

(©NTB/TV 2)