OVERLEGEN: Kjetil Borch knuste konkurrentene i finalen.
OVERLEGEN: Kjetil Borch knuste konkurrentene i finalen. Foto: Darko Vojinovic

To norske gull på ti minutter

Kjetil Borch tok et suverent VM-gull i bulgarske Plovdiv. Like før hadde Birgit Skarstein også tatt et overlegent gull i sin klasse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjetil Borch vant overlegent VM-gull i singlesculler.

Nordmannen startet forrykkende og ledet etter 500 meter. Den regjerende europamesteren tok initiativet og opparbeidet seg en god ledelse som ingen klarte å tukte.

Etter 1000 meter ledet han med en båtlengde, og han økte bare enda mer de siste 1000 meterne.

Den tsjekkiske veteranen Ondrej Synek ga nordmannen hardest konkurranse, men var klart slått på målstreken.

Borch ble klokket inn til den sterke tiden 6.38,31, mens Synek fikk opp 6.39,92. Litauiske Griskonis Mindaugas tok bronsemedaljen.

VM-gullet var Borchs andre i karrieren. Under VM i Sør-Korea i 2013 tok han gull i dobbelsculler sammen med Nils Jakob Hoff.

Etterpå vanket det skryt fra selveste Olaf Tufte.

– I dag er du verdens beste roer. Nå vil vi alle forsøke å gå i dine fotspor. Gratulerer, skriver den doble OL-gullvinneren på Instagram.

Han trekker også frem Borchs trener Johan Flodin, som han kaller den beste treneren som finnes.

– Alle bør lære av de norske roerne

Johan Kaggestad er minst like imponert.

– Det er spektakulært, sier Johan Kaggestad om Borchs VM-gull.

TV 2-eksperten sikter særlig til at norsk roing igjen og igjen skaper internasjonale vinnere.

– Jeg har veldig sansen for norske roere. Nivået i roing er ekstremt høyt, og da er det imponerende at de tar medalje gang etter gang. Det er en hyllest til en idrett som har en formidabel prestasjons- og treningskultur i Norge. De er ikke så mange, men de som er i toppen er helt rå. Alle i norsk idrett bør se og lære av dem.

– Hva ligger bak suksessen?

– De er kjempegode på å trene, de gjør ingen kompromisser, og det er null snarveier. Hvis man ikke gjør det som skal til, så har man ikke noe på ro-landslaget å gjøre.

– De lever fra hånd til munn. Det er ikke mye penger. Hvis jeg var sponsor i norsk idrett ville jeg sett mot roerne. Mange i norsk næringsliv er opptatt av å lære prestasjonskultur av toppidretten, og da finnes det ikke noen bedre å lære av enn roerne, sier Kaggestad til TV 2.

Skarstein var suveren

Skarstein var stor favoritt i sin klasse foran søndagens finale og skuffet ingen. Israelske Moran Samuel var på forhånd regnet som en mulig gullutfordrer, men ble henvist til sølvplass.

SITT TREDJE VM-GULL: Birgit Skarstein kunne juble for sitt tredje VM-gull etter en ro-oppvisning søndag.
SITT TREDJE VM-GULL: Birgit Skarstein kunne juble for sitt tredje VM-gull etter en ro-oppvisning søndag. Foto: Darko Vojinovic

Den regjerende verdensmesteren festet grepet på konkurrentene allerede fra start og økte avstanden hele veien. Ved passering 1500 meter hadde Skarstein et halvminutts forsprang på Samuel.

Dermed fortsatte nordtrønderen sin voldsomme dominans. Tidligere denne sesongen har ingen vært i nærheten av å true Skarstein i verdenscupen. 29-åringen sikret seg sammenlagtseieren på enkleste vis.

Den norske verdensmesteren var også fullstendig overlegen i sitt forsøksheat i Plovdiv tidligere denne uken.

(©NTB)