Xherdan shaqiri ser på seg selv som en matchvinner for Liverpool:

– Jeg kom ikke hit for å være på ferie. Jeg trenger ikke å snakke om kvalitetene mine

Xherdan Shaqiri har kun spilt en halvtime i løpet av Liverpools fire første kamper denne sesongen. Forut for lørdagens storkamp avslører han planen for å få mer spilletid hos Premier League-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle spillere vil være del av laget. Jeg kom ikke hit for å være på ferie. Jeg er her for å hjelpe klubben til å bli suksessfull. Treneren vet hvorfor han hentet meg hit, og jeg har kvalitetene som skal til for å være del av laget. Det er ikke noe spørsmål for meg. Jeg viser ham hver dag på trening at jeg vil gjøre det vanskelig for ham. Konkurranse er viktig for å oppnå suksess i fotball. Slik hadde vi det i Bayern München også.

Ordene tilhører Liverpools Xherdan Shaqiri, som denne uken stiller opp for Premier Leagues egen TV-kanal i forbindelse med denne rundens storkamp i Premier League - den TV 2 Sport Premium-sendte kampen mellom Tottenham og Liverpool på Wembley lørdag.

Se Tottenham-Liverpool ​med studio fra 12.45 lørdag - på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Her får du tilgang!

Liverpools nye sveitsiske landslagsspiller, hentet for snaut 150 millioner kroner fra Stoke i sommer, mangler i hvert fall ikke selvtillit, til tross for kun to korte innhopp så langt denne Premier League-sesongen.

– Jeg trenger ikke å snakke om kvalitetene mine. De fleste vet hvilken spiller jeg er. Jeg kan endre kamper. Jeg kan vinne kamper med ett skudd eller en pasning. Jeg tenker også at det blir viktig å ha slike spillere denne sesongen. Det kan være 0-0 etter 88 eller 90 minutter, og da er det kanskje en spiller som kan ha en innvirkning, og jeg er definitivt den spilleren som kan vinne kamper. Jeg ser frem til alle kampene, og det viktigste er å være suksessfull for laget, sier 26-åringen.

– Alle ønsker å spille og være i startelleveren
Shaqiri fikk åtte minutter fra benken i seriepremieren mot West Ham i august, og spilte også de siste 19 minuttene i 2-1-seieren mot Leicester i den siste Premier League-runden forut for forrige ukes landskamper. I konkurranse med først og fremst Sadio Mané, Mohamed Salah og Roberto Firmino om de offensive plassene, har den skuddsterke kruttønnen en tøff jobb foran seg med tanke på å få spilletid.

– Alle ønsker å spille og være i startelleveren. Det er normalt for alle. Alle som kommer til en ny klubb ønsker å spille. Det gjelder også meg, og jeg gir alt for å gjøre mitt beste, men hvis jeg kommer inn fra benken, så prøver jeg å hjelpe lagkameratene mine i denne klubben til å vinne titler. Men alle spillere må være lykkelige, og jeg er lykkelig over å være her, både fra benken og vekke fra benken, sier han.

– Liverpool spilte bra forrige sesong, men det handler om troféer
Det er i hvert fall åpenbart hva som er Shaqiris motivasjon i Liverpool. Han ønsker flere titler ved siden av de sveitsiske ligatitlene og trippelsuksessen med Bayern München i pokalskapet.

– Når alt kommer til alt, ønsker vi å være suksessfulle som klubb. På banen kan kun elleve mann spille om gangen. Vi må gjøre det vanskelig for manageren å velge de elleve. Det er det som gjør et lag suksessfullt. Vi ønsker å konkurrere med andre lag, og vinne troféer. Det er det viktigste, og det er målsettingen.

– Liverpool spilte bra fotball forrige sesong, både i Champions League og i Premier League, men når alt kommer til alt så handler det om å vinne troféer. Det var det lille problemet forrige sesong. De vant ikke noen titler. Men jeg synes fremgangen i denne klubben er fantastisk for øyeblikket. Man kan se fremgangen, den er utrolig, og jeg tenker at klubben snart vil vinne mange titler, sier Shaqiri.

Besatt av titler
​Han anerkjenner at konkurransen er stor, men gjennom hele intervjuet er det tydelig hvor besatt han er av titler. Igjen og igjen bringer han temaet til bordet.

– Allerede i oppkjøringen til sesongen må man tenke på å vinne titler. Ambisjonene er der. Man må konkurrere med andre lag, og Premier League er den tøffeste ligaen i verden. Alle de andre lagene har store budsjetter, og hvert år det enorm konkurranse. Det er vanskelig for alle klubber, men målet for oss må være å konkurrere med dem og prøve å vinne titler. Da vil også de andre lagene ha mer og mer respekt for deg, sier driblefanten.

Shaqiri fikk sitt store gjennombrudd i Basel, og vant ligaen i Sveits tre år på rad fra 2010 til 2012, før han deretter fortsatte trofésamlingen i Bayern München. I debutsesongen i Tyskland ble det triumf både i Bundesliga, cup og Champions League, og han vant deretter også både den europeiske supercupen, VM for klubblag og en ny tysk cup- og seriedobbel før han forsvant videre til Inter i januar 2015. Fra sin tid i Tyskland, kjenner han også godt til Liverpool-manager Jürgen Klopp.

– Jeg visste hvordan han jobber fra min tid i Tyskland. Vi møtte hans lag mange ganger med Bayern. Jeg visste hvordan han arbeidet på banen under treningene, og det var ikke noe nytt. Det er nye spillere og ny klubb, men jeg kjente til intensiteten fra Tyskland. Man kan se det på banen hver dag. Han krever hardt arbeid på banen. Det er viktig for oss alle, også for dem som ikke spiller. Hvis alle trener godt, så blir det suksessfullt. Vi har veldig gode treninger for øyeblikket, skryter Shaqiri om den tidligere Borussia Dortmund-sjefen.

Skryter av Tottenham, men: – Alle lag har svakheter
Lørdag håper Shaqiri på flere minutters spilletid når Liverpool skal ut i den første av to storkamper de neste dagene. Lørdag er det Tottenham på Wembley, før det tirsdag er duket for sesongens første Champions League-kamp mot PSG på Anfield.

Les også: Disse Champions League-kampene kan du se på TV 2 til høsten

– De er et svært talentfullt lag. De har spilt sammen i flere år nå, og foretok heller ingen store overganger i sommer. De kjenner hverandre, og det er et stort pluss for dem. Når du spiller med lagkameratene dine i mange år, så kjenner man hverandre bedre både på og utenfor banen, skryter Shaqiri.

Allikevel er han ambisiøs, og ser gode muligheter for at hans Liverpool skal kunne fortsette sin imponerende start på sesongen og ta sin femte strake Premier League-seier lørdag.

– Alle lag har svakheter. Det er normalt. Ingen er perfekte. Også Tottenham har svakheter, og vi vil prøve å finne de svakhetene. Vi ønsker å score ved å finne deres svakheter, sier Liverpools nummer 23.

I videoen øverst ser du også Shaqiri fortelle om blant annet vinnermentalitet, viktigheten av det å ta en kamp av gangen og det han ser på som en fin tid i Stoke!