– Vanskelig for en norsk klubb å få den posisjonen Larvik hadde

Tor Odvar Moen roper varsku.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Byåsen – Larvik på TV Sportskanalen og Sumo onsdag fra kl. 20!

Tidligere Larvik-trener Tor Odvar Moen tror det blir vanskelig for norske klubber å henge med de aller beste i Europa.

Etter 22 år i Larvik er han nå trener i Ungarn, og ser hvor stor forskjell det begynner å bli på de beste hjemme og ute.

– Rammebetingelsene er helt ekstreme her. Det er penger i håndballen, og dermed mulighet til å satse stort, sier Moen.

Han har overtatt Siofok som kom på 5.plass i den ungarske serien forrige sesong, men som har som mål å nærme seg topplagene med Györ i spissen.

Landslagsmålvakt Silje Solberg er an av stjernene som er hentet inn foran denne sesongen. En helt ny hall står klar med alle fasiliteter. Ved siden av hallen er en treningshall.

Det er ikke en kommunal flerbrukshall som hjemme. Håndballklubben disponerer alt, alltid.

– Det er en sterk kontrast til Larvik som ikke kunne bruke Arena Larvik før skolen startet, sier Moen.

Larvik er ikke alene om det. Norges beste klubb på kvinnesiden forrige sesong, Vipers Kristiansand, kunne ikke bruke hallen til kamper etter 19.mai fordi hjemmearenaen da var gjort om til eksamenslokale. Den beste klubben for menn, Elverum, måtte utsette en sluttspillkamp fordi hallen skulle brukes til borgerlig konfirmasjon.

– Vi gjør veldig mye bra og riktig i norsk håndball, men økonomien er en helt annen i mange klubber ute, sier Moen.

– Utenlandske klubber mye mer aggressive

Før han avsluttet 22 år i Norges beste klubb gjennom tidene var han med på kronerulling for å avverge nok en nesten konkurs.

– Vi var en ni til ti dager unna konkurs. Kampen om pengene var den viktigste kampen forrige sesong. Nå håper jeg det var slutten på den verste kjempingen. Når jeg ser den settinga som er der nå har jeg troen på at de kan starte på noe nytt, og bli et sterkt Larvik.

Onsdag kveld møter eksklubben til Moen Byåsen i en håndball-klassiker. Begge klubbene har ambisjoner om å utfordre Vipers om gullet og spill i Champions League.

– Vipers er favoritt, selv om hjertet mitt fortsatt er i Larvik. Og Vipers har kvalitet til å kunne nå en kvartfinale i Champions League. Men norske klubber vil få problemer med å bygge over tid. De må være gode på spillerlogistikken, men det blir ikke lett for utenlandske klubber er mye mer aggressive, betaler mye mer enn hjemme, og de beste spillerne blir fristet hele tiden.

– Norsk håndball er blitt avgivende

Da Larvik hadde sin storhetstid kunne de største stjernene tjene om lag 800.000. Men i Györ og andre toppklubber var lønnen på godt over millionen – netto – og det var fri leilighet og bil.

Nå er ikke norske klubber i nærheten av å kunne tilby den tidligere topplønnen i Larvik, mens toppklubbene i Ungarn, Romania og Russland kan tilby langt mer enn tidligere.

– Derfor blir det vanskelig for en norsk klubb å få den posisjonen som Larvik hadde, tror Moen.

– Norsk håndball og klubber sender nå spillere ut av landet, og det var vi ikke i den grad i den beste periode. Det var lettere å holde på spillerne selv uten de største lønningene, sier han.

Før denne sesongen har Vipers måtte slippe forrige sesongs store spiller Kari Brattset til toppklubben Györ, der hun er en av fem norske spillere.

Larvik måtte slippe sine to veteraner Thea Mørk og Kristine Breistøl til dansk håndball. Mens Byåsen mistet fem av sju spillere i sin startoppstilling.

To gikk til dansk håndball. To til konkurrenten Vipers og en til en annen konkurrent, Storhamar.

– Dette er utfordringen til norsk håndball. Det blir vanskelig å bygge en klubb. Flere kan bygge noe bra, men ikke det Larvik var.

Selv har Tor Odvar Moen mer enn nok med jobben i Ungarn. Han må trene Siofok opp mot toppen i en klubb som er kjent for å «spise» sine trenere.

– Det er levere eller forsvinn, konstaterer Moen.