Norge sendt ned på jorden med tap i Bulgaria

Norges første nederlag i 2018 gjør at Bulgaria nå har initiativet i Nations League-gruppen. – En kamp vi aldri burde tapt, sier Brede Hangeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bulgaria - Norge 1-0

Norge dominerte, var det beste laget, hadde flest sjanser, men lyktes ikke med det viktigste. Å score mål, og holde nullen.

– Vi kan takke oss selv

For like før timen var passert i Sofia vartet vertskapet opp med et klasseangrep.

Headingen fra innbytter Radoslav Vasilev ble tungen på vektskålen i duellen mellom lagene som begge vant sine Nations Lague-åpningskamper.

– Det er veldig frustrerende. Vi har oss selv å takke. Vi har snakket mye om dette om at vi må være konsentrerte i 90 minutter, men de har én sjanse og scorer på den, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til TV 2.

– Vi har forberedt spillerne på at de er gode hvis de har et resultat. Da fingerer de skader og slike ting, og da må vi lære oss å holde hodet kaldt. Vi er det beste laget, men det blir nesten amerikansk fotball etter hvert. Vi må lære oss å bli mer effektive. Nå ble det også litt panikk på slutten.

Se sammendrag fra kampen i videovinduet øverst på siden!

Tapet gjør at Norges rekke på fem strake seirer i 2018 stopper i Sofia. Våre beste menn gir også fra seg initiativet i Nations Leauge-gruppen til Bulgaria, som står med full pott etter oppgjørene mot de to antatt sterkeste utfordrerne til gruppeseieren.

– Ekstremt frustrerende. En kamp vi aldri burde tapt, men dynamikken i kampen endrer seg jo når Bulgaria scorer på sin eneste målsjanse. Etter det var det skuffende at vi aldri klarte å legge trykk på dem eller skape noe vedvarende foran målet. For få situasjoner, for lite desperasjon, er TV 2s fotballekspert Brede Hangelands vurdering.

– Utrolig unødvendig

Kvelden fikk også en elendig norsk avslutning da Håvard Nordtveit ble utvist med kun to minutter igjen av kampen. Midtstopperen pådro seg sitt andre gule kort for farefullt spill etter en norsk corner.

Det skinner tydelig gjennom blant de norske spillerne at frustrasjonen er høy etter å ha tapt for et lag man burde ha slått.

– Det er utrolig bittert. Det er så unødvendig. Akkurat nå er jeg veldig irritert. Vi har taket på dem, første omgang synes jeg er bra. Andre omgang slipper vi oss litt ned, slik som mot Kypros, og disse er hakket bedre enn Kypros, og da scorer de. Det er utrolig unødvendig, vi bør i hvert fall få ett poeng her, sier Rune Almenning Jarstein.

– Det er surt, men vi klarer ikke forsvare oss godt nok på innlegget. Fotballen kan være tøff noen ganger, men vi kan takke oss selv. Vi skaper ikke nok til at vi tåler å slippe inn et mål her, det er rett og slett for dårlig. Sett under ett så presterer vi ikke godt nok. , sier midtstopper Kristoffer Ajer.

Kjempebom av Maars Johnsen

Norge tok fullstendig kontroll i åpningsminuttene i Sofia og da Bjørn Maars Johnsen misbrukte en gigantisk sjanse som burde gitt 1-0, fikk man en følelse av at scoringen skulle komme før eller senere.

Men den kom aldri.

For selv om våre beste menn trykket Bulgaria tilbake på banen og holdt kampen i et fast grep, var det lite å ropa hurra for foran mål.

19 minutter var spilt da tomålsscoreren fra kampen mot Kypros, Stefan Johansen, fyrte av fra 20 meter. Avslutningen gikk utenfor stolpen til Plamen Iliev, som hadde god kontroll.

Johansen var enda nærmere sin tredje Nations League-scoring drøyt ti minutter før pause. Mohamed Eloyounoussi leverte et strålende forarbeid før han fant Johansen bak i feltet. Landslagskapteinen avsluttet på direkten, men ballen lurte seg utenfor stolpen og i nettveggen.

Smell imot

Like før pause fikk Maars Johnsen muligheten til å gjøre opp for bommen tidligere i kampen da Norge fikk en sjelden kontringsmulighet. Den høyreiste AZ-spissen fikk ballen likeutenfor sekstenmeteren. Skuddet var imidlertid svakt og midt på keeper.

Det ble også det siste Maars Johnsen gjorde på banen i Sofia. Alexander Sørloth erstattet norskamerikaneren etter en målløs første omgang.

Så skjedde det som ikke skulle skje. Norge dominerte også i starten av andre omgang, men Bulgaria vartet opp med et angrep av høy klasse. Innlegget fra Strahil Popov var godt, det samme var headingen fra innbytter Radoslav Vasilev. Ballen lurte seg i mål ved stolpen til en utspilt Rune Almenning Jarstein, og Bulgaria ledet 1-0 mot spillets gang.

Norge maktet aldri å skru opp tempoet mot de bulgarske spillerne som var rutinerte og harde å hanskes med i sluttminuttene. Norge fikk flere muligheter på dødball, men ingen av avslutningene var gode nok til å true vertene.

Vondt gikk til verre da Håvard Nortveit ble sendt i dusjen to minutter før full tid etter å ha pådratt seg sitt andre gule kort for farefullt spill.

Dermed vant Bulgaria 1-0 og står nå med full pott i Norges Nations League-gruppe etter to spilte kamper.

Les minutt for minutt-referat fra kampen i TV 2s livesenter her.