Reagerer på Bellerín-avsløring: – Fotballen har særutfodringer

KRITISK: Hector Bellerín mener det er umulig å stå frem i fotball, og argumenterer med at kulturen er annerledes enn i andre idretter.
KRITISK: Hector Bellerín mener det er umulig å stå frem i fotball, og argumenterer med at kulturen er annerledes enn i andre idretter. Foto: David Klein
Lørdag åpnet Hector Bellerín opp om den grove homohetsen han utsettes for. Det får FRI-lederen til å reagere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Folk har kalt meg lesbisk etter jeg fikk langt hår. Det er også andre former for homofobiske fornærmelser, sa Bellerín til den britiske avisen The Times, og la til at hetsen noen ganger får ham til å tvile på seg selv.

Hetsen har fått den lynraske Arsenal-backen til å uttale at det er «umulig å stå frem i fotballen».

Lederen i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, mener Belleríns uttalelser tyder på usunne holdninger i fotballen.

– Hvorvidt det er mulig å stå frem noen som helst steder, handler om hvordan en tilrettelegger for mangfold, åpenhet og inkludering, sier Ingvild Endestad.

– Det kan se ut som fotballen har særutfordringer på flere hold. Særlig herrefotballen, og det er denne saken et godt eksempel på, mener FRI-lederen.

– Gjør det vanskeligere å være åpen

Norges Idrettsforbunds (NIF) rådgiver for verdiarbeid, Håvard Øvregård, har jobbet med homofili i idrett siden han ble leder for prosjektet «Med idretten mot homohets» i 2007.

Han mener Bellerín har rett i sin oppfattelse om at det vil være vanskelig å stå frem.

– Det vi vet, er at utøvere har vært veldig usikre før de har stått frem. Men vi vet også at det har gått mye bedre enn forventet etter de har stått frem. Når noen vurderer å fortelle at de er homo, lesbisk eller bi, tar de gjerne utgangspunkt i et «worst case scenario», forklarer Øvregård.

Med det mener NIF-rådgiveren at personer som ennå ikke har stått frem gjerne kan ønske og håpe at de fleste reaksjonene vil være positive, men at de vil ha et «hva om» i bakhodet.

For eksempel «hva om lagkameratene oppfører seg annerledes rundt meg dersom jeg står frem». Hets av det slaget Bellerín trekker frem, vil gjøre det vanskeligere å stå frem, ifølge Øvregård.

HETSES: I The Times-intervjuet forteller Hector Bellerín om en brennende interesse for mote. I kommentarfeltet under et av mange moterelaterte bilder, stemples han blant annet som lesbisk.
HETSES: I The Times-intervjuet forteller Hector Bellerín om en brennende interesse for mote. I kommentarfeltet under et av mange moterelaterte bilder, stemples han blant annet som lesbisk. Foto: Hector Bellerin, Instagram

– Det utøveren refererer til, er helt klart ting som gjør det vanskeligere for homofile spillere å være åpne. Hvis en har en kultur der homofobiske kommentarer og uttrykk er akseptert, blir det opplevd som en mye større barrière å være åpen, konstaterer han.

– Å være feminin blir sett på som dårlig

I Belleríns tilfelle blir han hetset ved å bli kalt lesbisk av nettroll. Øvregård understreker at ikke bare homohets, men også den type kjønnsdiskriminering og kvinnefiendtlige utsagn er nødt til å settes lys på.

Han trekker blant annet frem den ikke uvanlige, nedlatende kommentaren «du sparker som et kvinnfolk» som et eksempel.

– I en idrett der det å stemple menn som kvinner ofte er en akseptert måte å snakke ned folk på, vil det være vanskeligere med åpenhet rundt homoseksualitet, slår han fast.

NULLTOLERANSE: NIF-rådgiver Håvard Øvregård slår fast at det må slås hardt ned på homohets i idrett. FOTO: Norges Idrettsforbund.
NULLTOLERANSE: NIF-rådgiver Håvard Øvregård slår fast at det må slås hardt ned på homohets i idrett. FOTO: Norges Idrettsforbund.

Endestad mener homohets er et bevis på stramme kjønnsroller i fotballen.

– Homo blir brukt som skjellsord, og er da synonymt med ordet feminin. Og feminin blir sett på som noe dårlig. Hvis vi åpner opp ideen om hva det vil si å være mann, blir det større rom for alle, konstaterer FRI-lederen.

– Det må være nulltoleranse

Endestad trekker frem én ting som særlig viktig for at homofile skal føle seg velkomne i fotballen: At ledelse, trenere og spillere tar tydelige standpunkt.

– For ekstremt mange barn og unge er de store idoler. Hvis de går foran med gode holdninger og er rollemodeller, vil det skape endringer, mener Endestad.

TILRETTELEGGING: FRI-leder Ingvild Endestad mener hvordan en tilrettelegger for inkludering og mangfold er avgjørende for hvorvidt en utøver velger å stå frem.
TILRETTELEGGING: FRI-leder Ingvild Endestad mener hvordan en tilrettelegger for inkludering og mangfold er avgjørende for hvorvidt en utøver velger å stå frem. Foto: Poppe, Cornelius

– Også må det være nulltoleranse for homo som skjellsord. Der ser vi det er en vei igjen å gå både for supportere og på banen, følger hun opp.

NIF opererer med to råd til hvordan en fotballklubb eller et idrettslag kan få homofile utøvere til å føle seg velkomne.

Én, at det slås ned på homohets.

– Det må reageres på med en gang for å vise at det er nulltoleranse for diskriminering og trakassering, forklarer Øvregård.

To, at temaet tas opp. Sier for eksempel treneren kort fra på første samling om at «her aksepterer vi ikke homohets», sendes det et signal om sunne holdninger.

– Det vil være naturlig at en homofil utøver er usikker på folkene rundt ham og hvordan trenere og lagkamerater vil reagere. Dersom en trener gir klar beskjed, sprer det trygghet, sier Øvregård.

Lik TV 2 Sporten på Facebook