Kapteinen stilnet kritikerne med to mål i norsk seier: – Han er en vinner

Stefan Johansen ble kampens store spiller da Norge slo Kypros på Ullevaal i Nations League.

Norge-Kypros 2-0

Se begge Stefan Johansens mål i kampsammendraget øverst.

Stefan Johansen sørget med sine to scoringer før pause for en perfekt start for Norge i Nations League. Med det ga han også kritikerne svar på tiltale.

Norges kaptein har slitt benken i starten av Premier League for Fulham, og før torsdagens kamp ble det satt spørsmålstegn ved om Norges kaptein i det hele tatt burde få starte kampen.

«Lagerbäck bør vrake kapteinen sin» slo blant annet VG-kommentator Knut Espen Svegaarden fast onsdag.

– Iver Fossum har imponert Lagerbäck, og vil trolig være høyaktuell til søndagens kamp mot Bulgaria dersom Johansen ikke leverer varene mot Kypros, sa TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen før kampen.

Torsdag fikk de svar.

– Dere får tolke det som dere vil

Johansen scoret begge målene og ble kåret til banens beste av TV 2s seere i 2-0-seieren mot Kypros.

Kapteinen hadde tydelig fått med seg den siste tidens skriverier, for Premier League-proffen feiret den første scoringen med en gest hvor han «spisset ørene.»

– Dere får tolke som dere vil, sier Stefan Johansen til TV 2 etter kampslutt om feiringen.

– Jeg lar ikke så mange sånne ting påvirke meg. Folk får mene hva de vil, og det er mye meninger. Det har ikke vært så mye spilletid i Fulham. Jeg ga svar på tiltale i dag, og det handler om å score, sier Johansen.​

– Han er en vinner

I TV 2s fotballstudio satt Vålerenga-trener Ronny Deila, som har hatt Stefan Johansen som spiller både i Strømsgodset og Celtic. Han var ikke overrasket over 27-åringens gode kamp.

– Dette er ikke tilfeldig. Han er en vinner. Når han nå blir trykket litt ned, så svarer han. Det har gjort gjennom hele karrieren.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener Stefan Johansen ga et perfekt svar på tiltale til kritikerne.

– Stefan Johansen gir beskjed. Jeg er kaptein, jeg skal spille, jeg vil bidra for Lagerbäck og Norge.

Lagerbäck misfornøyd med andreomgang

Norge lot det aldri være tvil om seieren og eide stort sett hele kampen mot Kypros, sett bortifra en liten periode i andreomgang. Dette var Norges femte strake seier under Lagerbäck, og Mathisen lar seg ikke uroe over at Norge slapp Kypros litt inn i kampen i andre omgang.

– Dette var en solid gjennomføring, og nok et skritt i riktig retning. Norge slipper foten litt av gasspedalen, men det er ny kamp allerede søndag, og da er det ikke vits å bruke alle kreftene her.

Norges landslagssjef var imidlertid litt mer kritisk.

– Det viktigste er alltid resultatet, så jeg er naturligvis glad for at vi fikset det. Det var en solid førsteomgang, men det var mer tvilsomt i andreomgang, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til TV 2.

Johansen måtte nesten ut etter ett minutt

Men det kunne endt helt annerledes. Stefan Johansen fikk nemlig en stempling allerede etter ett minutt, og så en stund ut til å måtte forlate banen.

Johansen fikk litt is på ankelen, bet tennene sammen, og bestemte seg for å fortsette. Det skulle vise seg å være en lykksalig avgjørelse.

Etter en litt treg start tok Norge mer og mer over banespillet, og vant ballen høyt oppe på Kypros banehalvdel. Kypriotene prøvde også å vinne ballen tidlig, og sto svært høyt med sin forsvarsrekke. Det skulle de få betale for.

– Et praktfullt angrep

Etter 20 minutter la Johansen igjen ballen til Omar Elabdellaoui midt på banen før han løp i bakrom. Norges høyeback løftet ballen over Kypros forsvar og plutselig befant Johansen seg helt alene med keeper. Fulham-spilleren gjorde ingen feil og banket ballen kontant i nettaket via en utrusende Urko Pardo.

1-0 til Norge og en perfekt start på Nations League for Lars Lägerback.

– Det er et praktfullt angrep, helt fra Jarstein til avslutningen til Johansen, sa TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland.

King ville ha straffe

Etter 30 minutter ville Joshua King ha straffespark da han gikk i bakken i duell med en kypriotisk forsvarer. Bournemouth-spissen var på fullt fart alene mot keeper da han gikk ned, men dommer lot seg ikke overbevise.

– Vanskelig å konkludere på den, men jeg tror kypriotene puster lettet ut, sa Brede Hangeland.

King ga i det hele tatt Kypros-forsvaret mye å tenke på i den første omgangen, og var en konstant trussel med sin fart og kjappe ballbehandling.

Johansen med frekk frisparkscoring

Etter 40 minutter regisserte han et flott angrep før han ble flekket ned ved kanten av sekstenmeteren.

Både Mohamed Elyounoussi og Stefan Johansen stilte seg opp ved ballen, men det var kapteinen som tok ansvar. 27-åringen tok en frekkis og curlet ballen i keeperhjørnet. Pardo sjanset og tok et steg til venstre og var sjanseløs på å ta frisparket. Dermed var Johansen tomålsscorer.

– En herlig revansje for Stefan Johansen etter en tung start i Premier League. Det er fryktelig keeperspill, men det spiller ingen rolle, sa Hangeland.

Norge gikk til pause med 2-0 etter en svært solid førsteomgang.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen var svært imponert over Johansen.

– Han har jo virkelig vært god i førsteomgang. Stefan Johansen gir beskjed. Jeg er kaptein, jeg skal spille, jeg vil bidra for Lagerbäck og Norge, sa han i TV 2s fotballstudio i pausen.

Stor sjanse til Maars Johnsen

Norge fortsatte å dominere i andreomgang, og Bjørn Maars Johnsen burde økt ledelsen etter 55 minutter. AZ Alkmaar-spissen fikk stå helt alene på bakerste stolpe, men stanget ballen like til side for Kypros' mål.

– Der bør jo Maars Johnsen score, sa TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Norge var fremdeles best, men Kypros hadde tydelig fått en fortjent skjennepreken i pausen, og var mer med på notene. I det 68. minutt kom de på en farlig kontring, og kunne redusert. Fotis Papoulis fikk ballen snaue syv meter fra Norges mål, men heldigvis for Norge var avslutningen svært tam, og Rune Almenning Jarstein kunne redde enkelt.

– Lover svært godt for Norge

Etter 70 minutter ble Johansen byttet ut til stående ovasjoner fra de få tilskuerne på Ullevaal stadion. Inn kom Hannover-proff Iver Fossum.

– En meget god kamp, og et skikkelig svar på tiltale. Dette smakte selvfølgelig fantastisk godt for Johansen, og lover også svært godt for det norske landslaget. Vi har konkurranse på de fleste plasser nå, sa Alsaker.

Andreomgangen var ikke like bunnsolid av Norge som den første, og Kypros yppet seg til tider, uten å komme til de helt store farlighetene.

– Vi holder nullen, og godt er det, sa Alsaker etter nok en halvsjanse ti minutter før slutt.

Spissene brente kjempesjanser

Det er stor konkurranse om spissplassene, og både King og Maars Johnsen spilte med et visst press om å levere. Der King var svært livlig i den første omgangen, var det Maars Johnsen som kom til sjansene i den andre.

Ti minutter før slutt fant Birger Meling den høyreiste spissen med et innlegg langs bakken på bakerste stolpe, men norskamerikaneren fikk ikke stokket de lange beina sine skikkelig og satte ballen over.

– Der mener jeg at Maars Johnsen skal score. Den er jo ferdigscoret bortimot, sa Hangeland.

– Med Sørloth og andre som banker på døren, er det viktig å ta vare på sjansene, istemte Alsaker.

Like før slutt var det Joshua Kings tur til å bomme. Bournemouth-spissen ble stusset gjennom av spissmakker Maars Johnsen og løp gjennom det kypriotiske forsvaret. Alene med keeper ble vinkelen litt skrå, og King klarte kun å chippe ballen utenfor.

Dermed endte det 2-0.