TIL VM: Martin Sjögren ledet Norge til gruppeseier og Frankrike-VM uten den største stjernen Ada Hegerberg.
TIL VM: Martin Sjögren ledet Norge til gruppeseier og Frankrike-VM uten den største stjernen Ada Hegerberg. Foto: Roald, Berit

– Sjögren står igjen som den store vinneren

TV 2s eksperter mener det neste initiativet må komme fra Ada Hegerberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge kvalifiserte seg til VM i Frankrike som gruppevinner etter 2-1-seieren mot Nederland tirsdag kveld.

To tidlige scoringer av Ingrid Syrstad Engen og Isabell Herlovsen ga de norske jentene et forsprang Nederland aldri klarte å ta igjen.

Det var en enorm opptur etter EM-fiaskoen og den påfølgende Ada Hegerberg-sagaen.

Nå er spørsmålet om stjernespissen blir en del av det norske laget i VM. TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen mener det ikke er uproblematisk å ta Hegerberg inn i varmen igjen.

– Jeg tror man skal tenke seg nøye om. For det første må Ada ønske å spille for det norske landslaget. Jeg tror ikke det er uproblematisk for en gruppe som nå fungerer bra sammen å hente inn en spiller som ikke vil være der. Flere må snakke sammen, både spillergruppen, Ada og trenergruppen. Da må de finne ut om de vil gå i samme retning, sier Gulbrandsen.

Hun er klar på at Martin Sjögren foreløpig står igjen som vinneren etter alt oppstyret.

– Det er en seier for han som trener å komme til VM. Hadde han ikke klart det, hadde det blitt en stor nedtur. Med resultatet i går er han kommet seirende ut av det, sier hun.

– Enorm revansje for Sjögren

Det er også Jesper Mathisen enig i.

– Han står igjen som den store vinneren. Det som skjedde i går var en enorm revansje for Martin Sjögren. Det må ha smakt ekstremt godt for ham. Det var også en revansje for kollektivet Norge. De viste at de har et ganske godt lag, selv uten sin største stjerne. Men det er trist hvis en konflikt gjør at Norge ikke kan stille med sine beste kvinner i et verdensmesterskap, sier han.

Mathisen understreker at han ikke kjenner godt nok til konflikten for å uttale seg bastant.

– Det ser ut som spillergruppen er blitt mer samlet. En krangel kan også føre til positive ting. Men jeg håper at det kan bli løst på et vis slik at hun kan være med i mesterskapet. Det er nok avhengig av at noen strekker ut en hånd.

Den hånden tror Mathisen må komme fra Hegerberg.

– Jeg tror ikke Martin Sjögren kommer til å gjøre så veldig mye mer enn han har gjort. Jeg vil tro det må komme et initiativ fra Hegerberg om det skal bli noen bedring. Gjengen som kvalifiserte seg i går er gjengen som har gjort seg fortjent til å spille et sluttspill. Hvis hun skal komme inn igjen i den garderoben og bli respektert og godtatt, er det nok avhengig at det er hun som tar en form for initiativ, sier TV 2-eksperten.

Hegerberg-søstrene gratulerte ikke i sosiale medier

Gratulasjonsmeldingene haglet inn til de norske kvinnene etter den viktige seieren.

Gulbrandsen la merke til at ingen av Hegerberg-søstrene la ut gratulasjoner på sosiale medier etter VM-billetten var sikret.

– Det er kanskje litt spesielt, men de om det.

Gulbrandsen mener det er mange faktorer som spiller inn.

– Gruppedynamikk er et eget fag. Noen ganger kan det lønne seg å prioritere laget, andre ganger kan det være motsatt. Jeg synes det har sett bedre ut nå enn det gjorde i EM. Jeg er ganske sta, så om jeg hadde vært Martin Sjögren tror jeg at jeg hadde sittet stille i båten. Det er vanskelig floke å løse. Personlig mener jeg man bør ønske å spille for landslaget. Hvis det er et problem mellom spiller og trener er det ofte vanskelig å løse det. Kanskje Ada kommer tilbake med en ny trener. Selvfølgelig ønsker man å ha med de beste spillerne. Ada vil være en viktig bidragsyter om hun er villig til å dra i samme retning, sier hun.

Sveriges herrelandslag klarte seg svært bra i VM uten Zlatan Ibrahimovic. Svenskene tok seg helt til kvartfinale uten sin store stjerne. Mathisen mener Hegerberg-situasjonen ikke kan sammenlignes med Zlatan-situasjonen.

– Zlatan hadde ikke vært i nærheten av sitt beste på ganske lang tid. Hegerberg er på toppen av sin karriere og i sine beste år. Det er en ganske forskjellig situasjon. Jeg tror ikke Sverige hadde hatt bruk for Zlatan uansett, sier han.

Ødegaard: – Ønsker at alle nordmenn skal spille på landslaget

​Martin Ødegaard er blant dem som lot seg inspirere av kvinnelandslagets prestasjon.

– De gjør en god kamp mot et godt lag, så det er selvfølgelig masse å hente der. Vi må bruke det som inspirasjon, og prøve å bygge videre på vi har klart i Norge nå med kvinnene og yngre landslag. Så nå må vi prøve å levere vi også.

– De kvalifiserer seg til VM uten den største stjernen. Hvor imponerende er det?

– Det er kjempeimponerende. De mangler en stor stjerne som du sier, men laget klarer det likevel. Så det inspirerer.

– Hva tror du det ville betydd dersom de klarer å få Ada Hegerberg med igjen?

– Hun er jo en av de beste i verden, så selvfølgelig hadde det vært positivt. Jeg har ikke satt meg godt nok inn i situasjonen, men selvfølgelig hadde det vært et bra tilskudd.

– Mener du at de bør gjøre det de kan for å få henne med igjen?

– Det er vanskelig for meg å si. Som sagt kjenner jeg ikke godt til situasjonen, men jeg ønsker selvfølgelig at alle nordmenn skal spille på landslaget. Så det hadde selvfølgelig vært bra om det løste seg.