193 cm høy, 95 kilo tung og raskest av alle i Genk

Sander Berge (20) med kruttsterke testresultater.

Noen fryktet kanskje at Sander Berge skulle bli satt tilbake fysisk og fotballmessig da han pådro seg en skade bak i låret i slutten av oktober i fjor. For skaden var ikke leget i løpet av en måned eller to, faktisk var han ikke tilbake på banen før 20. mai året etter.

Men da landslagscomebacket skjedde borte mot Island 3. juni, var det som om Berge ikke hadde vært borte i det hele tatt.

«Helt sjef på midtbanen», skrev NTB.​«Viste fram sin ro, enorme fysikk og unike steg», het det i Dagbladet.

TV 2-ekspert og tidligere landslagskaptein Brede Hangeland var enda mer entusiastisk da han skulle vurdere 20-åringens innsats i to de privatkampene mot Island og Panama.

– Han har alle muligheter til å utvikle seg til å bli en av verdens beste i den rollen, mente Hangeland.

Hell i uhell
Berge selv mener den ufrivillige pausen har gjort ham godt.

– Det var målet hele veien, at jeg skulle komme tilbake bedre enn før jeg ble skadet. Jeg fikk såpass mye tid til å jobbe med kroppen og utvikle meg, og brukte tiden godt. Det har jeg fått igjen for nå.

– På hvilken måte?

– Jeg er litt raskere og kvikkere hele veien, og utholdenheten er litt bedre også. Når jeg kommer inn i duellene har jeg mer kraft å by på. Ikke bare at jeg er i duellen fordi jeg er en stor fyr, men at jeg får brukt de 95 kiloene mine. Det er en stor forskjell, at jeg klarer å utnytte det. Derfor vinner jeg flere baller, og føler meg skarpere når jeg er på ballen, sier Berge.

Totalt sett har det vært en veldig bra greie. Å få den tiden som fotballspiller tror jeg er uvurderlig viktig. At man kan trene seg opp på en helt annen måte enn før, og kunne komme tilbake med et litt annet perspektiv og forståelse av hvordan man kan opprettholde fysikken og jobbe i hverdagen for å være best mulig.

– Hva var det viktigste du lærte?

– Å være tålmodig, og jobbe langsiktig. Som ung spiller vil du ta nye steg hver dag, og oppnå det meste og beste hver dag. Men alt er en prosess for å være best om 5-6 år. Det er da man skal finne toppnivået sitt.

Kjent ansikt
TV 2 møter ham i Genk, som til tross for sine 65 000 innbyggere greier å mobilisere opp mot 20 000 tilskuere på hjemmekampene.

Fotballinteressen i byen er stor, noe som merkes når Sander Berge beveger seg rundt i sentrum. Flere kommer bort for å ta bilder - og noen drister seg til å spørre om framtida

Kommer du til å gå til Sevilla? lurer en, noen dager før overgangsvinduet stengte natt til 1. september.

– Nei, nei, nei. Jeg trives godt i Genk, smiler Berge avvæpnende.

– Hva vil være viktig for deg den dagen du går til en ny klubb?

– Det må være en perfekt match, klubben, ligaen og en trener som gjerne vil ha deg og har studert deg over lang tid. Du må føle deg veldig ønsket og at du vil få en viktig rolle, svarer han.

I Genk utgjør han en sterk sentral midtbanetrio med Alejandro Pozuelo og Ruslan Malinovski, med nordmannen i den mest defensive rollen.

Sesongstarten har vært god både for Berge og laget: Genk er nummer to i serien, ubeseiret etter seks kamper med 14 poeng, og de er klare for gruppespillet i Europa League etter å ha knust Brøndby 9-4 over to kamper.

I gruppespillet venter Sarpsborg 08, Besiktas og Malmö.

– Vi tre på midten har en veldig god dynamikk, og kjenner hverandres kvaliteter veldig godt. Noen ganger dropper de andre ned så jeg kan gå høyere også. Jeg føler jeg har fått vist meg fram mer offensivt denne sesongen, med noen raid, særlig i preseason. Da var jeg ofte på skuddhold og nærmere motstanderens boks, sier Berge, som vet at han kan vise seg fram oftere på den siste tredelen av banen.

For når TV 2 spør om føler han holder et såpass høyt nivå at det er på tide å spille i en større liga, svarer Berge:

Absolutt ikke. Jeg har ennå ikke scoret mål her. Det er mye å utvikle, og det kan jeg absolutt ta fram i denne ligaen, på dette nivået. Jeg har mye å komme med enda, og fortsetter jeg å jobbe hver dag her, vil det bli veldig bra.

På Carew-nivå
Fotball på aller høyeste nivå har aldri krevd mer når det gjelder fysiske forutsetninger, og i så måte har Sander Berge lite å frykte.

De som har sett den forbløffende videoen av 20-åringens treningsøvelser mens han gikk skadet, vil kanskje ikke bli overrasket over at testresultatene hans på hurtighet, styrke og utholdenhet var oppløftende i sommer.

– Vi har diverse tester i pre-season, og jeg har kommet veldig godt ut av det på styrke, utholdenhet og hurtighet. Så det viser at man får igjen for det man legger ned av tid og innsats.

– Hva viste resultatene helt konkret?

40-meteren løp jeg på 4,7 eller noe. Jeg vant den testen i Genk, faktisk. Det er mange bra og kjappe spillere i klubben, så det var jevnt, sier han.

4,7 er ikke langt unna bestenoteringen til John Carew på 40 meter, på 4,68.

– Er det fortsatt noen som går rundt og blir overrasket over at du er hurtig?

– Etter hvert har vel det roet seg. I starten var de (lagkameratene) nok litt spente på tempoet mitt, men etter hvert som tida har gått vet de at jeg er rask over avstander. Gutta hadde trua på at jeg skulle vinne 40-meteren, faktisk.

Ydmyk Berge
Berge sto igjen som en av de siste også på den beryktede «biptesten», der man får kortere og kortere tid på å løpe en gitt distanse, men selv om det gir en bekreftelse på at den fysiske tilstanden er god, legger han ikke altfor mye vekt på testresultatene.

– Det handler om hva jeg gjør på banen. Jeg kan være så bra jeg vil på alle tester, men jeg må vinne dueller, ta for meg og være best med og uten ball. Det er der det gjelder, sier han.

– Hva er din personlige målsetting for kommende sesong?

– Det er å ta ytterligere steg, levere på høyt nivå hele veien, spille så mange kamper som mulig, være skadefri og stå distansen, sier Berge.

Men er bare såvidt i gang med oppramsingen:

Være mer delaktig på siste tredel. Utvikle hodespillet, gjerne score og ha mer assist. Og være en viktig del av landslaget.

– Kan du utdype dette med hodespillet?

– Der må jeg ta steg, der er det noe å jobbe med. I hvert fall med min fysikk og høyde. Spensten er der, men det handler om timing og å være råere.

Liker friheten under Lagerbäck
I landslaget har landslagssjef Lars Lagerbäck ved flere anledninger rost Berge opp i skyene.

Da TV 2 i januar spurte svensken hva som hadde overrasket ham mest i hans første år i jobben, svarte han:

– Det jeg aldri ville trodd da jeg begynte, var at en 19-åring mer eller mindre skulle bli en av de faste i startelleveren. Det er den største overraskelsen. At en 19-åring er å regne som fast på laget er veldig uvanlig, sier Lagerbäck og siktet til Sander Berge.

Genk-proffen mener styrken med Lagerbäcks filosofi er frihet til å utfolde seg, innenfor definerte rammer.

– Jeg trives veldig godt på landslaget. Det skyldes i stor grad trenerapparatet og Lars som har hatt tillit til meg fra dag én. Jeg synes vi har en veldig god spillergruppe med mange unge, fremadstormende og ikke minst en eldre garde med mye rutine. Jeg føler jeg får ut mine kvaliteter. Og når prinsippene sitter klart i minnet, da ser vi bra ut på banen også. Framgangen fra første samling til nå er veldig stor, og vi kommer til å bli bedre, varsler Berge. ​