ANSETTELSE: Foran denne sesongen ansatte Jürgen Klopp den danske innkasttreneren Thomas Grønnemark.
ANSETTELSE: Foran denne sesongen ansatte Jürgen Klopp den danske innkasttreneren Thomas Grønnemark. Foto: Skjermdump Youtube: Gronnemark Soccer Throw-in Coaching | NTB Scanpix

Klopps nye innkast-trener ble latterliggjort – nå slår han tilbake

Jürgen Klopps avgjørelse om å ansette en innkasttrener vekker oppsikt.

I forrige uke kunne britiske medier avsløre at Liverpool-manageren har ansatt den danske innkastspesialisten Thomas Grønnemark.

Tidligere Everton-spiss Andy Gray latterliggjorde avgjørelsen da han gjestet beIN Sports' Premier League-studio i helgen.

På sarkastisk vis kom Gray, ifølge Daily Mail, med følgende forslag til hvordan treningsoppsettet kan være:

– Kast ballen til en av spillerne dine. Det er nummer én. Nummer to; ikke glipp ballen.

– Her har du en øvelse: Plukk opp ballen, ta den bak hodet, kast den til en lagkamerat og hold begge beina på bakken, fulgte han opp.

Så spekulerte han på om tilskuerne snart får se venstreback Andy Robertson ta stiften mens han kaster, før han kom med et aller siste forslag:

– Jeg kan bli avsparktrener.

Slår tilbake

Grønnemark har spesialisert seg på innkast i snart 15 år. I et intervju med nettstedet Training Ground Guru, svarer dansken på Grays kritikk.

– Jeg har ikke noe problem med det han sa. Alle skal få ha sin mening. Debatt er bare bra, men han kunne kanskje vært litt mer nysgjerrig, medgir Grønnemark overfor nettstedet, før han ramser opp statistikk for å motbevise den tidligere Everton-spissen:

Ifølge ham tas det mellom 40 og 50 innkast i løpet av en fotballkamp. Da Liverpool spilte mot Leicester i helgen, ble det tatt 54 innkast.

– Da har du omtrent tolv minutter av kampen som brukes på innkast og påfølgende situasjoner. I gjennomsnitt taper et lag ballen mer enn halvparten av gangene de tar et innkast under press, opplyser dansken.

– Har du noen gang lagt merke til at kommentatorer aldri nevner innkast? Jeg tror det er fordi det er så mange av dem, spekulerer han.

Klopp: Derfor ansatte jeg ham

RÅD: Fremfor å anbefale lange innkast, gir Grønnemark innspill til hvordan Liverpool-spillerne kan starte angrep igjen raskest mulig og hvordan de skal unngå å få press på seg etter innkast, ifølge Telegraph.
RÅD: Fremfor å anbefale lange innkast, gir Grønnemark innspill til hvordan Liverpool-spillerne kan starte angrep igjen raskest mulig og hvordan de skal unngå å få press på seg etter innkast, ifølge Telegraph. Foto: Glyn Kirk

I forkant av Leicester-kampen forklarte Klopp hva som lå bak Grønnemark-ansettelsen. Tyskeren innrømmet at det aldri hadde slått ham inn å ha en innkasttrener i staben, men et møte med dansken fikk ham inn på andre tanker.

– Da jeg hørte om Thomas, var jeg klar på at jeg ville møte ham. Da jeg møtte ham, var jeg 100 prosent klar på at jeg ville ansette ham, sa Klopp til Liverpools nettsider.

Møtet skal, ifølge den britiske avisen Telegraph, ha fått den karismatiske manageren til å se nærmere på Merseyside-klubbens innkast forrige sesong.

Konklusjonen: Liverpool sløste bort ballen for ofte i slike situasjoner.

– Du kan ikke ha nok spesialister rundt deg. Vi har fysiske spesialister, et medisinsk team, ernæringsspesialister og nå en for innkast. Han er en fin fyr, og har allerede gjort en forskjell, roste Liverpools manager overfor klubbens nettsider.

Grønnemark: – Alt handler om forståelse

Grønnemark har tidligere jobbet med Bundesliga-klubbene Schalke og Hertha Berlin, men har som oftest jobbet med klubber fra hjemlandet.

På sin egen nettside, throwin.dk, reklamerer han under tittelen «gode innkast vinner deg fotballkamper» for at spillere kan kaste fem til ti meter lengre med hans veiledning.

Og de aller beste, 15 meter.

«De danske toppklubbene FC Midtjylland og AC Horsens scoret mer enn 20 mål etter innkast da jeg trente dem. Alt handler om teknisk og taktisk forståelse», skriver han.

Avslører nøkkelen til det perfekte innkast

I et intervju med nettstedet Planet Football forklarer han hva som er nøkkelen til et dødelig innkast.

– Det er veldig viktig at det er et flatt innkast. Hvis det er for høyt, blir det for lett å forsvare. Hvis du kan ta et langt innkast presist og flatt, sammen med noen taktiske aspekter, er det mye lettere å score, argumenterer Liverpool-treneren overfor Planet Football.​​

Selv er Grønnemark Guiness-rekordholder for lengste fotballinnkast med utrolige 51,33 meter, kastet mens han tok stiften. På grunn av kontrakten med Liverpool kan han ikke gå i detalj om hva han gjør mens han er på Merseyside, men noe avslører han.

– Noen uker har jeg to eller tre økter, mens andre ingen. I tillegg analyserer jeg innkastene deres i hver kamp og gir dem tilbakemelding, forteller Grønnemark til Training Ground Guru.