Dette er den nye Vuelta-lederen

Simon Clarke fra Australia vant onsdagens Vuelta a España-etappe etter at et tidlig brudd holdt helt til mål. Rudy Molard overtok den røde ledertrøya.

Om lag seks og en halv mil ut i den 188,7 kilometer lange etappen fra Granada til Roquetas de Mar kom 25 ryttere seg av gårde, og utbryterne økte jevnt og trutt avstanden til hovedfeltet, som ikke gjorde veldig alvorlige forsøk på å hente dem inn.

85 kilometer før mål på etappen, som inneholdt to tøffe stigninger, begynte bruddet å brytes opp i mindre grupper. Flere ryttere prøvde å støte, og Alessandro De Marchi og Stéphane Rossetto var de første som fikk en luke. De Marchi var en stund alene i front da Rossetto slapp, men Clarke og Bauke Mollema tok seg etter hvert opp til lederen.

Mot slutten ble det klart at kampen om seieren ville stå mellom de tre, og i spurten viste Cannondale-rytteren Clarke seg som den sterkeste, fulgt av Mollema og De Marchi.

– Dette er forbløffende. Jeg har jobbet så hardt siden jeg sist vant en Vuelta-etappe (i 2012), og jeg greide ikke å gjenta bedriften før i dag. Endelig sto stjernene riktig for meg, sa Clarke.

Han sikret sitt lags første seier på verdenstournivå denne sesongen.

Ny mann i rødt

Bak tettrioen jobbet en annen tremannsgruppe hardt for å redusere luken. En av dem var den franske FDJ-rytteren Molard, som etter hvert begynte å innse at ledertrøya var innen hans rekkevidde. Han tok seg i mål som nummer seks, åtte sekunder etter etappevinneren, og overtok trøya fra Michal Kwiatkowski.

– Lykken smilte til meg i dag. Det var ikke min type brudd, men jeg var med og jobbet hardt, og nå står jeg her med ledertrøya, sa Molard.

– Det er veldig sjelden at en franskmann leder et Grand Tour-ritt, og særlig en fra mitt lag. Vi vil forsvare trøya så lenge vi greier, lovet han.

Tiden ute

Han var den eneste av utbryterne som lå langt framme i sammendraget. Kwiatkowski kom i mål med hovedfeltet til 23.-plass 4.55 minutt etter etappevinneren, og da var tiden ute i kampen om ledertrøya.

Molard er 1.01 minutt foran den polske Sky-rytteren Kwiatkowski og 1.08 foran tyske Emanuel Buchmann etter 5. etappe.

De norske deltakerne, UAE-duoen Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen kom begge i mål med hovedfeltet. De ble henholdsvis nummer 57 og 99 på etappen.

I sammendraget er beste UAE-rytter Fabio Aru på 16.-plas, 1.48 bak lederen.

(©NTB)