KRUTTSTERKT COMEBACK: Onsdag spiller Camilla Herrem NM-kamp bare sju uker etter at lille Theo kom til verden.
KRUTTSTERKT COMEBACK: Onsdag spiller Camilla Herrem NM-kamp bare sju uker etter at lille Theo kom til verden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg tror folk var overrasket over at jeg var så tidlig tilbake

Onsdag spiller Camilla Herrem sin første offisielle kamp på toppnivå, bare sju uker etter fødselen.

Mens lille Theo ligger og sover har Camilla Herrem tid til en liten prat med TV 2. Nå er hun både småbarnsmor og håndballspiller, men så langt har det gått fint.

– Jeg føler meg veldig bra. Jeg har vært heldig og hatt en bra graviditet og har ikke hatt noen problemer med kroppen, sier Herrem.

7. juli fødte hun sønnen Theo, og flere gjorde store øyne da hun var tilbake på håndballbanen i treningskamp for Sola bare seks uker senere.

– Jeg tror folk var overrasket over at jeg var så tidlig tilbake, men så lenge jeg følte meg klar så jeg ingen grunn til å vente.

– Og det gikk fint?

– Det var ganske deilig. Jeg hadde egentlig ikke planer om å spille den kampen, men jeg følte meg så bra og tok det opp med en ekspert jeg har fått hjelp av på Forusklinikken. Hilde Warhaug er spesialist på trening etter fødsel. Hun sa jeg kunne prøve meg i 10 minutter. Det gikk fint og jeg kjente meg bra etter kampen.

– Er det du selv som bestemmer når du er tilbake?

– Jeg føler meg bra og har tatt de undersøkelsene som jeg kan. Etter fødselen googlet jeg meg i hjel for å vite hvilke øvelser jeg kunne gjøre, men nå har jeg fått god hjelp av en ekspert og jeg har full tillit til henne. Jeg kjenner kroppen min, men hodet og kroppen vil noen ganger forskjellige ting, så det er fint å rådføre seg med en ekspert. Jeg hadde nok ikke spilt om hun sa det ikke var så lurt, sier Herrem.

– Imponerende

Landslagslege Anne Froholdt har fulgt flere av landslagsjentene på sin vei tilbake etter fødsel og kjenner Herrem godt etter mange år på landslaget.

– Det er imponerende. Det synes jeg virkelig. Det handler om mange ting. Hva slags person man er, fysikken man har og hvor godt trent man er. Hvor mye man har trent i forkant og underveis i svangerskapet, sier Froholdt.

Tidligere ble det frarådet å trene mye i svangerskapet. Nå sier forskning blant annet fra IOC det motsatte. Har man trent mye i forkant av svangerskapet er det ingen problemer å trene hardt under graviditeten, men det er ikke god nok forskning på trening etter fødsel.

– I dag trenes det veldig godt i svangerskap. Hardt. Det trenes tett opp til fødsel. Kroppen har vært gjennom en kjempestor fysisk forandring og det skal man ta hensyn til, men utøverne kjenner kroppen sin og vet ofte når de føler seg klare for å trene, sier Froholdt.

– Hvor stor påkjenning er det for kroppen å føde?

– For kvinner som har født normalt er det livmoren som har vært strekt ut. Den skal trekke seg tilbake. I fødselsveien skjer det ting som kan måtte leges. Vi pleier ofte å si at det tar ca. fire til seks uker før det har grodd. Vevet i seg selv tar nok lenger tid til å bli som det var før.

– Er det da fysisk mulig å utøve idrett på toppnivå når kroppen ikke er 100% leget?

– Med en fornuftig progresjon i treningen vil vevet tilpasse seg, så det går greit, sier Froholdt.

Herrem har fått mange gode tilbakemeldinger etter fødselscomebacket, men i kommentarer og på sosiale medier leste hun meninger om at en så tidlig retur ikke burde hylles.

– Det er ikke for alle. For meg handlet det ikke om å komme raskest mulig tilbake. Om det ville ta seks uker eller tre måneder for meg å være klar så hadde jeg tatt den tiden, men nå følte jeg meg klar og da ser jeg ingen grunn til å vente.

– Men hva med de jentene som sitter og ser dette comebacket og tenker at dette skal være normalen?

– Laget av noe annet enn andre

Landslagslege Froholdt har følgende oppfordring til de som ser det tidlige combacket og tenker at det skal være normalen.

– Det handler om den individuelle utøveren. Hun er jo laget av noe annet enn andre. Det handler også om å være mentalt rustet, men alle skal ikke tilstrebe å komme tilbake så raskt. Andre vil bruke mye lenger tid for å komme tilbake og det er greit, sier Froholdt.

Det er Herrem enig i.

– Det er ingen fasitsvar. Jeg reagerer på èn måte og hadde en fin graviditet. Noen løper etter 6 dager, noen etter tre uker. Jeg opplevde ingen problemer for eksempel med bekkenet, men der er også opplevelsen forskjellig, avslutter Herrem.

Herrem og Sola spiller NM-kamp mot Sandnes i Giskehallen onsdag kveld.