Skolen gjør trolig helomvending: Leine får spille VM-kvalik

ÅPNER FOR FRITAK: Kristine Leine kan få fri fra skolen for å delta på Norges VM-kvalifiseringskamper likevel.
ÅPNER FOR FRITAK: Kristine Leine kan få fri fra skolen for å delta på Norges VM-kvalifiseringskamper likevel. Foto: Roald, Berit
Kristine Leine (22) ble nektet landslagsspill, men nå åpner skolen for å gi henne fri fra sykepleierstudiene.

Det kommer frem etter et møte mellom Olympiatoppen og VID Diakonhjemmet Høyskole fredag formiddag én dag etter nyheten om at skolen ikke ville gi landslagsspiller Kristine Leine (22) fri til å delta på Norges to avgjørende kamper i VM-kvalifiseringen.

– Vi har vært i møte med Diakonhjemmet, og det kan være at det nå løser seg. Vi jobber med en ordning som kan være mulig å få til, sier karriererådgiver i Olympiatoppen, Tonje Hinze, til TV 2.

– Hvorfor har det vært så vanskelig?

– Olympiatoppen har avtale med en rekke høyskoler og universiteter som gjør det lettere å få til gode avtaler, men vi har ikke avtale med VID. Det er fordi det ikke har vært mange toppidrettsutøvere ved VID og det har sånn sett ikke vært hensiktsmessig med en avtale.

– Det oppleves som vanskelig

Da nyheten kom ut torsdag, henviste rektor Ingunn Moser ved VID til det nasjonale kravet om 90 prosent tilstedeværelse i praksis. Både Olympiatoppen, Norges Fotballforbund og Leine selv ble møtt med døve ører da de forsøkte å finne en løsning på saken, men nå kan det se ut til at 22-åringen likevel får være med i troppen til kampene mot Slovakia og Nederland.

– Er du overrasket over hvor vanskelige skolen har vært i dette tilfellet?

– Det oppleves vanskelig, men de forholder seg bare til retningslinjene. Man har gjort det veldig vanskelig på en del profesjonsstudier for studenter som har andre behov og ikke har mulighet til å følge en A4-plan, sier Hinze.

– Mange har forsøkt å presse på for å få til andre retningslinjer. Politikerne må foreta seg noe for det er en uheldig situasjon hvis toppidrettsutøvere ikke kan kombinere med studier

Krever mer av politikerne

I spillernes egen organisasjon NISO reagerer leder Joachim Walltin på skolens holdning. Han jobber hardt for bedre tilrettelegging for idrettsutøvere i utdanningsløpet og sier at det allerede er et forslag til behandling i Stortinget.

Walltin vil ha klarere retningslinjer, og etterlyser samtidig at Leines skole bruker fornuft i denne saken.

– Politikere er veldig ivrige etter å applaudere gode idrettsprestasjoner, men flere utøvere sier at det de oppnår skjer på tross av tilrettelegging, sier Walltin til TV 2.

– Vi har et forslag til behandling på Stortinget. Vi utfordret alle politiske partier før valget i fjor på en del tema innen idrettspolitikk, blant annet toppidrett og utdanning. Arbeiderpartiet har foreløpig vært de mest offensive. De har tatt innspillene våre videre. Et forslag skal behandles til høsten der tilrettelegging står sentralt. Det andre handler om muligheter gjennom Lånekassen, som også setter begrensninger for toppidrettsutøvere.

Etterlyser debatt

TV 2s fotballekspert og tidligere landslagskaptein Brede Hangeland ble oppgitt da han så nyheten. Han er klar på at man må legge bedre til rette for idrettsutøvere på høyt nivå.

– Jeg kan kjenne meg litt igjen i dette. Jeg gikk i min tid på høyskolen og kombinerte det med fotball og landslagsspill. Du føler deg litt alene i en sånn situasjon. Du må sjonglere en sum som ikke går opp. Man trenger at noen skjønner problemstillingen og prøver å legge til rette og ikke bare er paragrafryttere. Det tar tid å dra på landslagssamling. Ingen må fortelle meg at et ungt menneske ikke vokser mer på å dra på samling enn å være på skolen. Å bli tatt ut på landslaget er få forunt, sier Hangeland.

– Jeg skjønner regelen for fravær, men det må gå an å ha fleksibilitet. I alle fall når du har å gjøre med mennesker som tar ansvar for egen utvikling og læring for å prøve å få det til. Jeg synes NFF må sette i gang en debatt. For sånn som dette kan vi ikke ha det, sier Hangeland.

– Må tilrettelegges for toppidrett

Det er det Walltin nå håper at skal skje - at problematikken blir tatt på alvor av politikerne på Stortinget.

– Dette beskriver noen av utfordringene vi har sett over tid og som vi har tatt videre politisk for at det kan tilrettelegges bedre for toppidrett og utdanning. Det blir for tilfeldig på mange av studiestedene. Mange studiesteder har avtale med Olympiatoppen og forståelse, mens man på andre steder er helt avhengig av om enkeltpersoner er interessert og har forståelse for toppidrett, sier Walltin.

– Det må tilrettelegges om vi skal ha toppidrett i Norge. Det er prisverdig at utøvere kombinerer karriere med utdanning. Spesielt toppseriespillere må jo det, for de tjener ikke nok på idretten. Vi og Olympiatoppen oppfordrer til det, for alle utøverne skal over i et annet yrke midt i livet. Derfor er utdanning ekstremt viktig. Vi oppfordrer ikke til å ta snarveier, men det skal tilrettelegges for at de kan komme seg gjennom samme pensum og praksis som andre. Så vanskelig er det ikke, sier Walltin.

Lik TV 2 Sporten på Facebook