TV 2s ekspert skjønner ikke hvorfor Mourinho sutrer

– Du er en av verdens beste managere, med en av verdens beste CVer. Hvorfor bryr du deg? spør Petter Myhre i ukens Premier League-podcast.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Her får du tilgang!

Det stormer rundt Manchester United, og kombinasjonen av utenomsportslig støy og en uhyre skuffende 2-3-opptreden mot Brighton i 2. serierunde får det tilsynelatende til å brenne under føttene på manager José Mourinho, som er bookmakernes favoritt til å bli den første Premier League-manageren som må forlate sin jobb i høst.

Les også: – Ikke plass til både Pogba og Mourinho

Forrige uke måtte portugiseren tåle mye kritikk etter uttalelser om at Manchester City manglet klasse, før han selv ble beskrevet som klasseløs etter å ha svart syrlig på spørsmål fra en reporter etter tapet mot Brighton søndag.

Se videoen i vinduet øverst!

I TV 2s Premier League-podcast denne uken, stiller Premier League-ekspert Petter Myhre spørsmål ved hvorfor Mourinho gang på gang nå håndterer kritikken på den måten han gjør.

– De siste sesongene, både i United og i Chelsea, er han blitt så veldig opptatt av å forsvare seg selv, og det er i mine øyne det store problemet nå. Jeg tenker: «Du er en av verdens beste managere, med en av verdens beste CVer. Hvorfor bryr du deg?»

– Da blir alt smålig. For meg virker det som om han hiver bensin på bålet ved å bry seg om de greiene der. Hvorfor skal du bry deg om hva en kakespisende, svett journalist skriver i en eller annen blekke der borte når du vet at de leter etter drit? De skriver halvsanne ting, sier Myhre.

– Det tar masse energi, og folk blir lei
Den tidligere topptreneren mener Mourinho bruker tiden sin feil ved å bruke energien sin på denne måten. Han ser også tilbake til avslutningen av portugiserens karriere i Chelsea, og mener Manchester United-ledelsen burde sett tegnene allerede den gang.

– En ting er at det tar masse energi. Hvis det tar masse energi, og det fremstår som at han kommer ut som taperen flere ganger på grunn av at folk blir lei deg, så tenker jeg på hvordan spillergruppen og klubben reagerer. Dette var grunnen til at jeg sa, før han ble ansatt i Manchester United, at jeg ikke ville ansatt ham i Manchester United. Måten han opptrådde på i Chelsea var en skam for klubben, og som frontfigur der var måten han opptrådte på det året han fikk sparken i Chelsea nok til ikke å ta ham til Manchester United. Da snakker jeg ikke om hvor god han er som trener eller ikke, men om måten han fremstår på, sier Premier League-eksperten.

To sesonger på rad uten Premier League-tittel er uvant kost for Mourinho, og med et lag som havnet hele 19 poeng bak ligamester og byrival City forrige sesong, ser Myhre konturene av en mann som ikke lenger slipper unna med like mye som før.

– Problemet til Mourinho er at han ikke klarer å henge med. Før så slapp han unna med mye på grunn av at han hadde fantastiske resultater. Nå har han mindre gode resultater, og i tillegg spiller de lagene som får resultater feiende fin fotball. Han får to svingdører, og da føler han at han hele tiden blir rakket ned på. Han tar ting så personlig. Og, ja, han skal ta det personlig at de taper fotballkamper, men han må sørge for at den gjengen han har til rådighet blir bedre. Det er jobben hans nå, og det er det eneste han får gjort noe med. Da tenker jeg at hvis han hadde gjort det, hadde han også fått mer sympati. Og kanskje hadde han også fått en spillergruppe som virket som om de hadde kost seg mer, og fått mer gehør i spillergruppen, spår Myhre.

– Han er blitt mer opptatt av seg selv og å forsvare seg selv enn å forsvare spillergruppen
Tidligere i sin managerkarriere fremstod Mourinho som en av dem i gamet som virket best i klassen hva gjelder det å samle en spillergruppe og få dem til å jobbe som en samlet enhet, og i ukens podcast er det nettopp det som tas opp som et vesentlig aspekt for hvordan Manchester United-sjefen igjen kan oppnå den aller største suksessen på fotballbanen.

– Han er blitt mer opptatt av seg selv og å forsvare seg selv enn å forsvare spillergruppen. Skal du få spillere til å løpe den ekstra milen for deg, må du forsvare spillergruppen i tykt og tynt. Vi har sett eksempler på dette så lenge fotballen har eksistert. Det er ikke noe nymotens greier, selv om vi nå får mer tilgang via klipp fra garderober og lignende. Hvis folk blir engstelige, og ikke tør å slå den ekstra pasningen eller å ta risiko og ta en dribling, har du allerede tapt veldig mange fotballkamper. Mourinhos jobb blir å få et forhold til spillergruppen som er slik at han ser på dem som sine barn, og slik at han skal forsvare dem i tykt og tynt hvis de følger planene hans. Nå føler jeg at han har forsvart seg selv, fordi han føler at resultatene ikke har vært gode nok, og da tror jeg han er ute å kjøre, sier Myhre.

Tidligere United-skribent: – Det blir bare surmagret
I tillegg til Myhre er også tidligere skribent for Manchester Uniteds supporterklubb, og nåværende VG-journalist, Jon Martin Henriksen på besøk hos Kasper Wikestad. Han mener også forrige ukes uttalelser om byrival City er noe Mourinho burde håndtert på en helt annen måte.

– Igjen handler det om timing og måten ting blir sagt på. Han bør la det gå. Smile av det og le av det, men det har han sluttet med. Isolert sett synes jeg ofte han har et poeng. Under pre-season klaget han - forståelig nok - på at han manglet spillere og han var misfornøyd med at han ikke hadde fått de spillerne han har ønsket seg, men det er den gjentakende greien som gjør at det surner. Hadde han kostet på seg to smil i løpet av en pressekonferanse og sagt det på en annen måte, så hadde han nådd frem på en annen måte. Nå blir det bare surmagret. Og det er det samme med den City-dokumentaren. På grunn av ryktet hans, så blir det vridd og vrengt på, og det blir baksider i avisene uansett. Men enkelte kamper vinner han ikke, som denne, så det er et klassisk eksempel på at han bør smile og la det gå, sier Henriksen.

I podcasten forteller blant annet også tidligere Tippeliga-trener Myhre om hvilke faktorer som må til for å lykkes med en spillergruppe, mens Henriksen bruker sin innsikt i Manchester Uniteds supporterkultur for å gi ytterligere dybde til diskusjonene som sirkulerer rundt Manchester United i disse dager.

Duoen går, sammen med programleder Wikestad, også gjennom de andre kampene i Premier League-runden, og kommer med sine synspunkter rundt det som beveger seg i engelsk fotball om dagen.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Her får du tilgang!