VITNET I RETTEN: Øystein Neerland vitnet i rettssaken mot den voldektstiltalte Molde-spilleren. Arkivfoto.
VITNET I RETTEN: Øystein Neerland vitnet i rettssaken mot den voldektstiltalte Molde-spilleren. Arkivfoto. Foto: Nilsen, Per Tormod

Faren til fornærmede ringte MFK-direktør med trussel: – Skulle komme på trening og knuse kneskålene til Molde-spilleren

Rettssaken mot Molde-spilleren som er tiltalt for voldtekt fortsatte onsdag. Molde-direktør Øystein Neerland vitnet i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

09.50 gikk Molde-direktør Øystein Neerland i vitneboksen rettssaken mot den voldtektstiltalte Molde-spilleren.

Han innledet i utspørringen fra forsvarsadvokat Øystein Panzer Iversen med å fortelle at han har blitt kontaktet av en rekke aktører i saken, ikke bare politi og presse, men også fra kjente og ukjente.

Deriblant faren til den fornærmede jenta i saken.

– Jeg fikk en telefon fra vedkommende i fjor sommer. Han ønsket å prate med meg, og hadde klare meninger om hvordan vi hadde håndtert saken. At vi ikke hadde suspendert eller sagt opp spilleren. At vi hadde benyttet ham i kamper. Han var skuffet over vår håndtering av saken på det tidspunktet, og var inne på noe sånt som at dette var respektløst av klubben. Intensjonen slik jeg oppfattet det var å overbringe et budskap. Han var fotballinteressert, men jeg var klar på at vi ikke kunne dømme spilleren ut fra en anmeldelse, at rettsapparatet måtte dømme etter hvert, sa MFK-direktøren.

– Utover i samtalen ble han sint og aggressiv i stemmebruken. Han kalte spilleren for et udyr, og sa han skulle komme på trening og knuse kneskålen til spilleren. Han skulle sørge for at vi fikk helvete da spilte mot RBK og sa han kjente folk i Kjernen (supporterklubben til Rosenborg, journ.anm.). Vi skulle virkelig få kjenne på dette da vi møtte Rosenborg, forklarte Neerland.

Romsdals Budstikke har vært i kontakt med den fornærmede jentas far.

– Jeg kjenner meg overhode ikke igjen i denne beskrivelsen, sier han.

Neerland sier samtalen varte forholdsvis lenge, og at han «forholdt seg rolig det meste av tiden».

– Jeg sa til ham at jeg hadde døtre selv, og kunne forestille meg hvor vanskelig det var for ham. Det var en samtale som varte veldig lenge, egentlig, sa MFK-direktøren.

Samtalen skjedde om sommeren, i forkant av kampen mot Rosenborg i august.

– Skjedde det noe spesielt i den kampen?

– De kom med bannere, tilrop, navnerop og det jeg vil kalle mobbing og trakassering, med offentliggjøring av navn.

– Var inntrykket at dette kom fra enkeltpersoner, eller at det var mer organisert?

– Det er vanskelig å si sånn sett. Supportergruppene er etter hvert bra koordinert. Jeg tør ikke ha noen skarp mening om det.

Neerland sa videre voldtektssaken ved flere anledninger har kommet i veien for en stor overgang for Molde-spilleren.

– Gode spillere som leverer i kamper, blir aktuelle for større lag. Vi har fått flere henvendelser fra større klubber i større land på spilleren, og har valgt å være åpen om situasjonen han har stått i det siste året. Det har medført at det ikke har blitt noen transaksjon, som det ellers kunne blitt.

– Interessen kjølnet?

– Vi har vært opptatt av å formidle fakta, og det har opplagt vært en brems. Det har vært stor interesse, men etter at dette ble kjent, har det knyttet seg stor usikkerhet til situasjonen, sa Neerland.

Så overtok aktor Ingvild Thorn Norheim, som lurte på hva slags vurdering Molde har gjort gjennom å uttale at de støtter spilleren og står bak ham.

Hun siktet blant annet til ferske intervjuer, der manager Ole Gunnar Solskjær uttaler at de har «valgt å stole på spilleren og tro på ham».

– Jeg synes vi skal yte Ole Gunnar rettferdighet og ta med hele setningen, i stedet for å spinne på null og niks. Vi har forholdt oss til rettsapparatet og overlatt til dem å ta stilling til skyldspørsmålet. Inntil videre har vi arbeidsgiveransvaret for spilleren. Vi lar ham være en del av de øvrige arbeidstakerne, og lar ham være tilgjengelig for spill. Dette er en journalistisk justering av det som blir sagt, for å skape et oppslag, mente MFK-sjefen.

– Er det i MFK gjort en vurdering og tatt en samtale med ham, om hva som er hans versjon?

– Vi har vurdert dette nøye, med tanke på belastning for spilleren selv, omdømme, belastning for øvrige spillere, trenere og så videre. Vi har forholdt oss til at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det føler vi har vært det riktige. Skulle vi latt ham trene, men ikke spille kamper, hadde vi på sett og vis dømt ham. Det å la rettsapparatet dømme, synes jeg har vært riktig.

Til slutt ble Neerland grillet av bistandadvokat Mette Nyland, på Molde-direktørens utsagn om at MFK-spilleren har måttet tåle hets og mobbing.

– Mener du det er faren som startet mobbingen av spilleren?

– Det kan jeg ikke vite.

– Men er det det du sier?

– Jeg siterer det han sa i telefonsamtalen: At han kjente folk i Kjernen, og at han skulle lage et helvete. Jeg kan ikke vite eksakt hva som har skjedd.

– Har klubben på noe tidspunkt tenkt på hvordan det er å være den fornærmede her?

– Dette er en vanskelig sak for alle parter, som jeg sa. Selvfølgelig forstår vi at det er like vanskelig for den andre parten. Det er også noe vi har vurdert oppi det. Jeg har vært veldig bevisst på å tone ned saken, av hensyn til alle parter. Men jeg klarer ikke å styre oppmerksomheten rundt klubben, og det gjør dette ekstra krevende.

Saken oppdateres!