RETTEN: Her foregår rettssaken mot Molde-spilleren som er tiltalt for voldekt.
RETTEN: Her foregår rettssaken mot Molde-spilleren som er tiltalt for voldekt. Foto: Sigve Kvamme, TV 2

Molde-spiller erkjente ikke straffskyld for voldtekt

Rettssaken mot den voldektstiltalte Molde-spilleren er i gang. Jenta har forklart seg.

Rettssaken mot den voldtektstiltalte Molde-spilleren startet i Romsdal tingrett kl 09.20 i dag.

På spørsmål om han erkjenner straffskyld, svarte tiltalte «nei». Han oppga sin sivilstatus til å være samboer.

Ifølge tiltalebeslutningen skal hendelsen ha skjedd natt til søndag 14. mai 2017, da tiltalte hadde samleie med fornærmede «til tross for at XX var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av søvntilstand og/eller beruselse».

I sin innledning sa statsadvokat Ingvild Thorn Norheim at fornærmede var på vorspiel 13. mai. De dro på byen og utestedet Rød.

Det ble etter hvert snakk om å dra på nachspiel, og fornærmede ble med en bekjent til tiltaltes bopel. Jenta hevder hun våknet av at Molde-spilleren lå over henne.

Hun mener hun må ha blitt voldtatt, mens hun sov eller var så beruset at hun var ute av stand til å få med seg hva som skjedde. Da hun våknet opp tok hun opp en samtale mellom seg og tiltalte. Det ble avspilt i sin helhet, i forbindelse med fornærmedes forklaring.

Det er ikke omstridt at det har vært et vaginalt samleie mellom tiltalte og den fornærmede. Det som er tema i saken er om samleiet var frivillig, eller slik som fornærmede hevder at det skjedde mens hun sov, eller var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av beruselse.

– Våknet med smerter
Den fornærmede jenta forklarte seg først og inntok vitneboksen 09.45.

Hun oppga å ha vært i jobb, men var nå sykmeldt.

På utspørringen fra statsadvokaten fortalte hun at hun ikke kjente tiltalte fra tidligere, men hadde hørt navnet. Jenta hadde med seg ei flaske rødvin på vorspielet, men mener det var litt igjen. Ute på byen har hun forklart å ha kjøpt et par øl.

– Jeg kjente jeg var veldig full. Jeg kan egentlig ikke huske at jeg var på Rød, forklarer hun.

Det neste hun husker er at hun sitter i leiligheten til den tiltalte. Hun har en erindring av å ha vært der før, fordi ei venninne hadde bodd der tidligere.

– Det neste jeg la merke til var jeg verken hadde bukse eller truse på. Jeg fant buksa og trusa på enden av senga. Det første jeg tenkte var at jeg måtte prøve å ta bilde, for jeg visste ikke hvem det var. Jeg prøvde å ta bilde, og da ble han veldig sint. Jeg la mobilen i veska, men så må jeg ha kommet borti videoknappen, for videoen sto på i veska. Vi ble stående og diskutere litt. Jeg klarte ikke å se skikkelig, jeg skjønte ikke hvor jeg var eller hva som foregikk. Men jeg kjente at noe hadde skjedd.

– Etter en stund prøvde jeg å ta bilde igjen. Jeg husker han spurte om han skulle ringe taxi for meg. Jeg husker jeg tenkte at jeg ikke ville at han fikk vite adressa min, så jeg kom meg til slutt ut. Da sprang jeg bare. Jeg gjemte meg en plass, og hadde en tanke om at han kanskje kom etter. Til slutt kom jeg meg hjem.

Deretter kommer kvinnen kroppslig beskrivelse som hun mener viser at hun ble voldtatt.

– Hvordan vil du beskrive deg selv på nachspielet?

– I og med at jeg husker så lite, så var jeg nok dritings da. Jeg tåler veldig lite alkohol, og kan fort bli så full at jeg sovner veldig lett.

– Og hvis det var frivillig, hva tenker du om bekledningen?

– Det synes jeg var rart. Jeg hadde på topp, jakke og veske (truse og bukse lå i enden av senga, journ.anm.). Jeg kan ikke huske å ha tatt av meg noe.

Den fornærmede sier tiltalte ikke hadde noe på seg på overkroppen da hun våknet, men hun registrerte ikke mer enn det.

– Hva fikk deg til å ta opp mobiltelefonen?

– Det første som slo meg var at jeg ikke ante hvem dette var. Smertene jeg våknet med fikk meg til å skjønne at det kunne skjedd noe som gjorde at jeg burde vite hvem det var.

Jenta dro til overgrepsmottaket på Molde sykehus samme dag. Der ble det tatt bilder av blant annet beina, hvor hun hadde blåmerker.

Det ble i retten også spilt et lydopptak av en samtale mellom jenta og den voldektstiltalte spilleren. Der benektet den tiltalte at noe straffbart hadde skjedd, mens jenta uttaler at hun mener noe har skjedd og vil oppsøke lege.

– Fikk blackout
Forsvarsadvokat Øyvind Panzer Iversen ønsket svar fra fornærmede på hvorfor hun på overgrepsmottaket ved Molde sykehus hadde krysset av for vaginalt samleie, mens i avhørene med politiet ikke kunne si 100 prosent sikkert at det hadde skjedd.

Til dette svarte jenta at hun hadde en unormal følelse i underlivet, men at hun hadde et håp om at det på ”mirakuløst vis” hadde en naturlig forklaring.

Hun ble også konfrontert med at hun har krysset av for at tiltalte fikk utløsning, men dette kunne hun ikke huske å ha gjort.

– Jeg har ikke noen videre forklaring på det, rett og slett.

På direkte spørsmål fra Panzer Iversen om hun hadde blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet også tidligere, svarte jenta bekreftende.

Forholdet ligger flere år tilbake i tid, og fornærmede har forklart at hun ble voldtatt under en feriereise med familien.

Forsvarsadvokaten refererte fra politiavhørene, hvor jenta forklarte at det var «50/50 sjanse for å bli dritings» når hun drikker.

– Hva legger du i å være dritings? spurte han.

– At jeg får blackout, og ikke husker.

– Den kvelden da dette skjedde, vil du si at du har blackout?

– Jeg kan ikke huske at jeg har gått fra Rød (utestedet, journ.anm) for eksempel, svarte hun.

Rett før lunsjpausen overtok bistandsadvokat Mette Nyland.

Den fornærmede ga uttrykk for at livet ikke hadde vært normalt siden hendelsen med Molde-spilleren 13. mai i fjor. Hun bodde i leiligheten i Molde da det skjedde, men flyttet så hjem til sin far.

– Det har vært veldig tungt hele tiden å forholde seg til dette, med veldig mye meninger og tanker rundt det fra folk som ikke vet, sier hun.

– At han var fotballspiller, hva slags betydning har det for deg?

– Det har ingen betydning. Jeg visste ikke hvem det var. Han kunne like gjerne ha vært en snekker.

Hun følger lite med på fotball selv, men synes det har vært ekstra tungt at tiltalte har vært en sentral spiller hos Molde også i ettertid, og fått støtte derfra.

– Det er vondt å se noen bli løftet opp, samtidig som jeg selv har mistet alt jeg har bygget opp, sa hun tydelig preget, mens hun tørket tårer.

Det er satt av to dager til rettssaken, tirsdag og onsdag.

TV 2 Sporten følger rettssaken.