TENT: Den olympiske ilden er tent i Olmpyia. (Foto: JOHN KOLESIDIS/Reuters)
TENT: Den olympiske ilden er tent i Olmpyia. (Foto: JOHN KOLESIDIS/Reuters)

OL-ilden tent i Olympia

Den olympiske ild ble torsdag tent av solens stråler i antikkens Olympia. Dermed er den siste nedtellingen til London-OL i gang.

Ilden skal brenne under en 12.875 kilometer lang fakkelstafett gjennom hele Storbritannia inntil den bæres inn på OL-stadion øst i London under åpningsseremonien 27. juli og brukes til å tenne flammen som skal brenne på stadion under sommerlekene.

Det var en varm og solfylt dag i Hellas, og skuespillerinnen som agerte yppersteprestinne trengte bare noen sekunder på å antenne ilden ved hjelp av et speil som samlet solstrålene.

– Med denne seremonien starter den siste nedtellingen til en drøm som ble levende da London ble tildelt lekene for sju år siden

– Med denne seremonien starter den siste nedtellingen til en drøm som ble levende da London ble tildelt lekene for sju år siden, sa IOK-president Jacques Rogge.

Siste OL som president
Han står foran sitt siste OL som president i Den internasjonale olympiske komité, ettersom han går av neste år.

London blir den første byen som mottar OL-ilden to ganger. Storbritannias hovedstad står foran sitt tredje OL, men tradisjonen med fakkeltenning ble innført først i 1936.

– Dette er et veldig stort øyeblikk for meg, sa Londons OL-sjef Sebastian Coe før han avla et løfte om å «beskytte flammen, verdsette dens tradisjoner og avvikle en fakkelstafett å være stolt av».

Første stafettløper var havsvømmeren Spyros Gianniotis, en greker som ble født i Liverpool. Han ga den videre til den 19-årige britiske bokseren Alexander Loukos, som har sine røtter i Hellas.

Starter i Land's End
Stafetten på britisk jord starter i Land's End, som er Englands sørligste punkt, 19. mai. 7300 mennesker skal bære dem rundt i England, Skottland, Wales og Nord-Irland, og den skal også en liten tur innom Irland i begynnelsen av juli.

Siste etappe blir høydepunktet under åpningsseremonien 27. juli, og arrangøren vil gjøre sitt beste for å holde det hemmelig hvem som skal tenne ilden på stadion.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2