Petter Løvberg og Ola Rønsen under pressekonferansen i Flagstaff tirsdag. (Foto: Matt York/Ap)
Petter Løvberg og Ola Rønsen under pressekonferansen i Flagstaff tirsdag. (Foto: Matt York/Ap)

- Målet er å få kisten til Norge så fort som mulig

Lege Ola Rønsen i Olympiatoppen kan ikke si når kisten med Alexander Dale Oen kommer hjem til Norge.

Svømmelandslaget skjermes og holder sammen i sorgen etter Alexander Dale Oens plutselige dødsfall.

– Jeg er stolt over å lede en slik gruppe og måten den har holdt sammen på i denne situasjonen. Vi ber om respekt for at utøverne ikke vil uttale seg. Jeg tror det har vært riktig, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Han var med på en kort pressekonferanse onsdag. Den startet 06.00 på morgen amerikansk tid (kl. 15.00 norsk tid) og ble holdt utenfor politistasjonen i Flagstaff.

Vet ikke når han kommer hjem
Det er ikke avklart når kisten med Dale Oen kommer hjem til Norge.

– Det er ikke noe klart rundt det. Båren blir frigjort i dag. Den går videre til et begravelsesbyrå, så følges de vanlige rutinene for hjemsendelse. Vi gjør dette i den takten som er fornuftig, med mål om å få ham hjem så fort som mulig, sier lege Ola Rønsen i Olympiatoppen.

– Det har vært en veldig, veldig, veldig sterk opplevelse her borte. For å bruke et bilde må man åpne én og én skuff av gangen. Slik sett er det veldig utfordrende. Utøverne viser stor omsorg for hverandre, og de går inn og ut av sorgen og gråten.

Troppen var ikke utstyrt med hjertestarter på turen. Enkelte andre landslag, blant annet kvinnelaget i håndball, har slikt utstyr med seg. Rønsen sa at de raskt fikk tak i en hjertestarter som ble brukt i forsøk på gjenoppliving.

Alexander Dale Oen (Foto: LASZLO BALOGH/Reuters)
Alexander Dale Oen (Foto: LASZLO BALOGH/Reuters)

- Da jeg ropte etter hjertestarter her, så vet jeg ikke om det var en fra hotellet som kom eller ambulansen som kom med sin, men den kom så raskt som mulig, sier Rønsen.

Landslaget reiser hjem til Norge med det aller første. Troppen hadde tirsdag kveld en minnestund over kameraten, gladgutten og verdensstjernen.

Et stort svømmestevne i Bergen er avlyst etter Dale Oens bortgang.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2