Koss ønsker norsk dopinghøring

Dopingsaken til Steffen Kjærgaard har skapt tvil rundt norske idrettsutøveres prestasjoner. Skøytekongen Johann Olav Koss mener det bør holdes en egen dopinghøring.

VIL HA DOPHØRING: Johann Olav Koss. (Foto: Syversen, Johnny/NTB scanpix)
VIL HA DOPHØRING: Johann Olav Koss. (Foto: Syversen, Johnny/NTB scanpix)

Koss mener en dopinghøring etter amerikansk modell kan bidra til å få alle kortene lagt på bordet om norske idrettsprestasjoner. Han vil selv være villig til å stille i en slik høring.

– USA, gjennom den jobben USADA (Det amerikanske antidopingbyrået) har gjort, har vært en foregangsnasjon i kampen mot doping. Selv om det ikke fantes bevis, klarte de å jobbe fram nok til å felle Lance Armstrong.

– Det viser at det går an å få en sak selv om det ikke finnes positive prøver. Hvis det nå er slik at det er mange som tviler på at de norske toppidrettsutøverne var rene, synes jeg vi skal innføre de samme høringene, under ed, i Norge, sier Koss til VG.

Johann Olav Koss (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Johann Olav Koss (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

I USA risikerer utøvere fengselsstraff hvis de blir tatt i løgn.

– De kan gå etter folk. Selv om det er vanskelig å bevise slikt som dette, er det en god måte å gjøre det på. Slike høringer er så vidt forsøkt i Spania og Italia, men Europa er langt bak USA på dette feltet, sier Koss.

Johann Olav Koss tok hele tre gullmedaljer under Lillehammer-OL i 1994 og satte verdensrekord på alle tre distansene 1.500, 5.000 og 10.000 meter.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2