Avslører avtale som ga Beijing OL

Kina og Beijing skulle få OL i 2008 med full støtte fra Europa, dersom kineserne lovte å støtte valget av Jacques Rogge som IOK-president.

Beijing OL  (Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP)
Beijing OL (Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP)

I memoarene sine skriver Kinas tidligere sportsminister og president for den nasjonale olympiske komiteen, Yuan Weimin, at dette var avtalen som ble inngått i forkant av avstemningen i 2001 som skulle bestemme vertsby for OL i 2008.

– De europeiske medlemmene av Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) sa muntlig at de ville støtte søknaden fra Beijing i bytte mot kinesisk støtte til Rogge i valget for å bli IOK-president, skriver den tidligere ministeren.

IOK tar sterk avstand fra disse beskyldningene.

– Jacques Rogge ble valgt til president med stort flertall. Som presidentkandidat bygget han opp valgkampen sin rundt et sterkt program som de aller fleste IOK-medlemmene støttet fullt og helt. Alle beskyldninger om avtaler og avtalt spill er bare oppspinn, heter det i en skriftlig uttalelse fra IOK.

Men Yuan mener det var annerledes.

– Taktikken vår i kampen om å få OL-arrangementet var å satse på alliansebygging. Det var ikke så vanskelig å gi Rogge støtte fra Kina i bytte mot europeisk støtte til Beijing. Selv la vi inn noen gode ord hos våre gode asiatiske venner for at Rogge skulle få den nødvendige støtten, skriver Yuan videre. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2