Røyk stiger ut av en boligblokk som skal ha blitt truffet i angrepet mot Kyiv tirsdag. Foto: GLEB GARANICH/Reuters
Røyk stiger ut av en boligblokk som skal ha blitt truffet i angrepet mot Kyiv tirsdag. Foto: GLEB GARANICH/Reuters
Eksplosjoner flere steder i Ukraina:

Zelenskyj: Ukraina rammet av 85 raketter - venter flere angrep

President Volodymyr Zelenskyj sier at 85 raketter har truffet ukrainske byer i løpet av dagen, og at det fremdeles er rundt 20 i luften.

De fleste av de 85 rakettene har truffet infrastruktur knyttet til kraftforsyning, ifølge Zelenskyj.

Det har ført til massive strømbrudd flere steder i Ukraina og i nabolandet Moldova. Tirsdag kveld melder ukrainske myndigheter at flere enn syv millioner husholdninger er uten strøm etter russiske angrep.

– Inntil 20 flere raketter kan ventes. Bli i bomberommene. Vi vet hva Russland prøver å oppnå. De vil ikke lykkes, sier presidenten i en video.

Tre boligblokker truffet i Kyiv

Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko skriver på Telegram at tre boligblokker i den ukrainske hovedstaden er truffet i angrepene tirsdag ettermiddag.

– Ifølge foreløpige opplysninger ble to boligblokker truffet i Pechersk-distriktet. Flere missiler ble skutt ned av luftforsvaret over Kyiv. Redningspersonell er på stedet, skriver han.

Senere skriver han at ytterligere én boligblokk med flere etasjer er truffet i samme distrikt.

En person er omkommet i angrepene, og halve byen er uten strøm, ifølge ordføreren.

Det er meldt om eksplosjoner flere andre steder i Ukraina, blant annet helt vest i Lviv, i østlige Kharkiv og Odesa i sør.

– Eksplosjoner ble også hørt i Zhytomyr. Publikum melder at strøm og vannforsyning har forsvunnet i en del av byen, sier Lviv-ordfører Andriy Sadovy ifølge nyhetsbyrået Ukrinform.

– Situasjonen er kritisk

Også Kyiv, Kharkiv og Odesa er rammet av strømbrudd som følge av eksplosjonene.

– Russiske terrorister startet et nytt, planlagt angrep mot kraftanlegg. Situasjonen er kritisk, skriver visestabssjef for det ukrainske presidentkontoret, Kyrylo Tymosjenko, på Telegram.

Han skriver at situasjonen i hovedstaden er ekstremt vanskelig, og at de fleste trefningene har skjedd sentralt og nord i landet.

 Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Flyalarmen har gått i alle deler av landet, med unntak av Krim, melder det ukrainske militæret på Telegram.

– Russerne gjennomførte en masseoppskytning av Kh-101-missiler fra Tu-95-fly. Målene i Ukraina er ikke kjent, sa lederen for den militære administrasjonen i byen Kryvyi Rih, Oleksandr Vilkul, ifølge nyhetsbyrået tidligere tirsdag.

Meldingene om angrepene kommer bare timer etter at president Volodymyr Zelenskyj talte via video til lederne av G20 som er samlet på Bali.

– Russland svarer på Zelenskyjs tale på G20-møtet med nye missilangrep. Tror noen seriøst at Kreml virkelig ønsker fred? skriver leder for det ukrainske presidentkontoret, Andrii Yermak, på Twitter.

– Det eneste de er i stand til

Norges tidligere forsvarssjef, general Sverre Diesen, sier tirsdag til TV 2 at Russland kan tenkes å bruke denne typen angrep mot Ukraina i økt grad fremover:

– Ikke fordi de har noen forhåpninger om at det fungerer. Men det er antagelig det eneste de er i stand til, sier han.

– De gjør det i håp om at angrepene sammen med høye energipriser skal gjøre at man i Vesten skal miste lysten til å støtte ukrainerne, fortsetter han.

Portrett av tidligere general og forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2
Portrett av tidligere general og forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

Ukrainerne er i realiteten avhengig av Vesten som «bank og arsenal» for sine styrker, sier han. Men fortsetter Vesten støtten, mener han Ukraina trolig vil vinne krigen i løpet av neste år.

Diesen tror uansett ikke Russland vil kunne snu fremgangen i krigen til sin fordel:

– Jeg tror ikke de er i stand til å gjenvinne initiativet militært, og snu tilbakegangen til ny fremgang. Det virker ikke som om de russiske styrkene har den kompetansen. Som om de ikke greier å gjennomføre operasjoner i denne skalaen, sier Diesen, og legger til at forfallet på russisk side ser ut til å akselerere.

– Det gjør det vanskelig å si noe om når et sammenbrudd kan skje, sier han.

Mer innhold fra TV 2