Anne (61) er allergisk mot duften av jul

Allergien til Anne Murray er så ekstrem, at en tidligere julehandel sendte henne rett til sykehus.

PÅ SYKEHUSET: Anne Murray havnet på sykehus etter en julehandel i 2016. Foto: Collect/PA Real Life
PÅ SYKEHUSET: Anne Murray havnet på sykehus etter en julehandel i 2016. Foto: Collect/PA Real Life

De fleste av oss kommer i skikkelig julestemning når vi kjenner lukten av en appelsin som skrelles, eller når vi tenner et duftlys som lukter kanel.

Slik er det ikke for 61 år gamle Anne Murray fra Skottland.

Hun er allergisk mot duften av jul – så allergisk at en julehandel hos et hagesenter nesten kostet henne livet.

Det skriver PA Real Life og The Independent.

Havnet på sykehuset

Da Murray var baby, ble hun diagnostisert med alvorlig astma, og hun er allergisk mot flere tradisjonelle julevarer, som blant annet sitrus og kanel.

Ifølge Norsk legemiddelhåndbok vil alvorlig astma si at tilstanden er ukontrollert, og kan forverres selv om man tar medisiner.

Murray skjønte alvoret da både hennes mor og barndomsvenninne døde som følge av alvorlig astma. Derfor valgte hun å leve livet til det fulle og oppleve verden.

Men da hun besøkte et hagesenter i 2016, holdt det på å gå skikkelig galt.

Murray luktet på noen kongler som var dekket med sitrus, og kjente straks at hun fikk problemer med å puste. Hun tok inhalatoren sin og løp ut fra kjøpesenteret, men formen ble etter hvert verre på kjøreturen hjem.

– Det føltes som om noen satt på brystet mitt, sier hun om hendelsen.

Da hun kom hjem, brukte hun en forstøver for å få puste, men hun fortsatte å hoste og det føltes som hun ble kvelt.

JULESTEMNING: Selv om Anne Murray ikke tåler lukten av jul, gleder hun seg til å feire høytiden. Foto: Collect/PA Real Life
JULESTEMNING: Selv om Anne Murray ikke tåler lukten av jul, gleder hun seg til å feire høytiden. Foto: Collect/PA Real Life

To dager senere var tilstanden fortsatt ikke bedre. Da hun kom til legen klarte hun nesten ikke reise seg, og en ambulanse ble tilkalt.

Murray ble værende på sykehuset i sju dager, og fikk beskjed om at forstøveren reddet henne den dagen.

Isolerende tilværelse

Etter den skumle hendelsen på hagesenteret har Murray satt seg flere forholdsregler.

Hun gjør blant annet julehandelen i september for å unngå julelukter på kjøpesentre, hun ber flyselskap om å informere passasjerene om å ikke skrelle eller spise appelsin om bord, hun ber kollegaer om å ikke bruke parfyme med juleduft og takker ofte nei til julebord.

Ifølge henne selv kan dette være veldig isolerende.

– Jeg kan ikke spise eller være i nærheten av ting som lukter jul, eller spise noe julete som mincepai og stollen – jeg rører dem ikke med en tre meter lang stang, forteller 61-åringen og legger til:

– Bare å lukte på en mincepai kan drepe meg.

Mincepai er en engelsk juleterte med fruktfyll, som kan inneholde både eple, appelsin og sitron. Stollen er en tysk julekake, som inneholder både kanel og appelsinmarmelade.

Til tross for den skumle hendelsen, og flere begrensninger i hverdagen, gleder Murray seg likevel til jul.

Selv om hun ikke ser frem til julematen og juleduftene, gleder hun seg til å slappe av, se på TV og spise akkurat det hun selv ønsker.