Utvist på livstid fra Tyrkia

Den norske juristen og menneskerettsaktivisten Jon Rud er utvist på livstid fra Tyrkia, som følge av sitt engasjement for kurdernes rettigheter.

Da Rud tidligere i måneden ankom flyplassen i Istanbul for å delta på et møte mellom flere menneskerettighetsorganisasjoner, ble han stanset.

- Umiddelbart etterpå ble jeg satt på samme fly jeg var kommet på, forteller Rud til Aftenposten.

- Du vil aldri, jeg gjentar aldri komme inn i Tyrkia, lød beskjeden fra en kvinnelig grensevakt, forteller han.

Rud ble også erklært uønsket i Tyrkia i mai 1999, under et besøk i landet på oppdrag fra Den Norske Advokatforening.

Da han nylig fikk forsikringer om at han ikke lenger sto på listen over uønskede personer, tok han likevel sjansen på å sette seg på flyet til Istanbul.

Tyrkiske myndigheter mistenker blant annet den norske juristen for å ha bistått forsvarerne til den kurdiske geriljalederen Abdullah Öcalan, som soner livsvarig fengsel. Rud nekter for dette.

- Det er en ting at jeg aldri kommer inn i Tyrkia igjen. Det kan jeg leve med. For Tyrkia må det være verre aldri å komme inn i EU, med den holdningen landet har til menneskerettighetene, sier Rud.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere Tyrkias beslutning om å utvise Rud.

- På rent generelt grunnlag kommenterer det norske utenriksdepartementet sjelden andre land suverene beslutninger om innreise og opphold for besøkende., sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i UD til Aftenposten. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2