Ukrainas president holdt onsdag kveld en tale hvor han appellerte direkte til russerne. Foto: SERGEI SUPINSKY
Ukrainas president holdt onsdag kveld en tale hvor han appellerte direkte til russerne. Foto: SERGEI SUPINSKY

Zelenskyj forsøkte å ringe til Putin

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at han onsdag forsøkte å ringe Russlands president Vladimir Putin, men ikke fikk noe svar.

– Jeg ringte til presidenten i Den russiske føderasjonen, men resultatet var taushet, sa Zelenskyj i en videotale som er lagt ut på Telegram sent onsdag.

Han sa også at Russland nå har samlet nesten 200.000 soldater langs grensen til Ukraina sammen med store mengder kjøretøyer og utstyr, og at en større krig i Europa kan startes av Russland når som helst.

– Hvis de angriper - hvis de prøver å ta landet vårt, friheten vår, livene våre, livene til våre barn - vil vi forsvare oss selv, sa den ukrainske presidenten ifølge BBC.

Zelenskyj sa at Russland har godkjent et angrep mot Ukraina, og at russiske myndigheter gir falsk informasjon om Ukraina til folket. Han appellerte til russerne da han uttalte at det avhenger av dem om det vil bli krig.

– Hvem kan stanse krigen? Folk. Disse er blant dere, jeg er sikker.

Utbryterregionene ba onsdag om militær støtte fra Russland, noe som resulterte i at ukrainske myndigheter erklærte unntakstilstand.

– Når dere angriper er det ansiktene våre dere vil se, ikke ryggen, sa Zelenskyj.

Anti-Putin-koallisjon

Natt til torsdag har russiske styrker gått til angrep flere steder i Ukraina. President Zelenskyj sier verden nå må tvinge Putin til fred.

Ukrainas allierte bygger opp en koalisjon mot Putin, uttalte Zelenskyj torsdag. Han oppfordrer verdenssamfunnet til å ta grep for å tvinge Moskva til å stanse angrepet mot Ukraina.

– Vi bygger opp en anti-Putin-koalisjon. Verden må tvinge Russland til fred, skriver Zelenskyj på Twitter etter å ha snakket med ledere fra USA, EU, Storbritannia, Tyskland og Polen.

Støtte fra Biden

I en samtale med Zelenskyj lover USAs president Joe Biden fortsatt støtte og hjelp til Ukraina.

– Vi skal fortsette med å gi støtte og hjelp til Ukraina og det ukrainske folk, sa Biden i en uttalelse etter samtalen.

LOVER STØTTE: USAs president Joe Biden lover fortsatt støtte til Ukraina. Foto: Andrew Harnik / AP
LOVER STØTTE: USAs president Joe Biden lover fortsatt støtte til Ukraina. Foto: Andrew Harnik / AP

Samtalen fant sted like etter at Russland gikk til angrep på Ukraina natt til torsdag, der det ble hørt eksplosjoner flere steder i landet.

I samtalen fordømte Biden det han kalte «uprovoserte og uberettigede angrep utført av russiske militærstyrker». Biden la til at Zelenskyj har bedt Biden lederne for verdenssamfunnet om å stå klart fram mot Russlands president Vladimir Putins «åpenbare aggresjon».