WikiLeaks avslører kongelig tirade

Det er ikke bare politikere som får sitt pass påskrevet i lekkede amerikanske dokumenter. Britenes prins Andrew blir kritisert av en amerikansk ambassadør for sine sleivete kommentarer.

Prinsen er også ulønnet handelsutsending for Storbritannia, og det var i denne rollen han deltok på en lunsj i Kirgisistan. USAs ambassadør i Bisjkek Tatiana Gfoeller beskriver i et referat fra lunsjen prinsen som «forbausende oppriktig» - på grensen til det uforskammede. Notatet er offentliggjort gjennom WikiLeaks.

Prinsen skal ha gitt uttrykk for at korrupsjonsjegeres arbeid med å avdekke uregelmessigheter i en gigantisk våpenavtale mellom britiske BAE Systems og Saudi-Arabia, var idioti.

Andrew, som også er hertug av York, skal videre ha raljert over amerikanernes angivelig manglende geografikunnskaper og trukket sammenligninger mellom korrupsjonen i Kirgisistan med situasjonen i Frankrike. Han skal også ha kritisert journalister for å gjøre det vanskeligere for forretningsfolk ved å «stikke nesen sin overalt», skriver Daily Mail.

Britenes næringslivsminister Vince Cable kom tirsdag prinsen til unnsetning ved å rose arbeidet han gjør som handelsutsending.

- Han gjør dette på frivillig basis og arbeider svært hardt for å fremme britisk eksport. Han gjør en svært god jobb, sa han til BBC. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2