Voldsomme angrep i Israel: – Alle vet hva som skjer nå

5000 raketter er avfyrt mot Israel, hevder Hamas. Israel svarer med motangrep mot Gaza.

VARSLER MOTANGREP: Israel har igangsatt et motangrep etter at Hamas angrep flere steder sør i Israel lørdag morgen. Foto: Itai Ron/Reuters
VARSLER MOTANGREP: Israel har igangsatt et motangrep etter at Hamas angrep flere steder sør i Israel lørdag morgen. Foto: Itai Ron/Reuters

Hamas erklærer starten på en ny militæroperasjon og hevder å ha skutt 5000 raketter mot Israel.

Israel svarer med angrep mot Gaza. En talsmann fra det israelske militæret sier det er skutt opp 2500 raketter fra Gazastripen.

Dødstallene har steget utover dagen.

Minst 40 israelere er drept og flere hundre er såret i Hamas-angrepene mot Israel, ifølge den nasjonale israelske redningstjenesten.

Et titalls palestinere skal også være drept etter israelske motangrep. Det skriver Reuters som siterer helsemyndighetene.

ISRAELSK ANGREP: Gaza ble angrepet av Israel som følge av rakettangrepene mot Israelske byer lørdag morgen. Foto: Reuters/Mohammed Salem
ISRAELSK ANGREP: Gaza ble angrepet av Israel som følge av rakettangrepene mot Israelske byer lørdag morgen. Foto: Reuters/Mohammed Salem

Det startet lørdag morgen da flere steder sør i Israel ble rammet av rakettangrep. Det ble raskt meldt at en kvinne ble drept.

Seniorforsker ved PRIO og professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, sier alt nå avhenger hva som skjer de neste timene.

– Det er ganske overraskende at Hamas, hvis det er riktig, velger å skyte 5000 raketter mot Israel. Hamas har lenge vegret seg for å gå til angrep mot Israel.

Israel: Hamas har startet krig

Angrepene skjer etter en lengre periode hvor situasjonen på den okkuperte Vestbredden er blitt stadig mer spent.

Israels militære sier «Hamas vil bære konsekvensene av angrepene». De hevder det de beskriver som væpnede palestinske terrorister har infiltrert områder i nærheten av Gazastripen.

Den israelske forsvarsministeren, Youv Gallant, sier Hamas har startet en krig mot Israel.

Rockets are fired by Palestinian militants into Israel, in Gaza City October 7, 2023. REUTERS/Mohammed Salem Foto: MOHAMMED SALEM
Rockets are fired by Palestinian militants into Israel, in Gaza City October 7, 2023. REUTERS/Mohammed Salem Foto: MOHAMMED SALEM

– Hamas begikk en stor feil denne morgenen og startet en krig mot staten Israel, sier ministeren.

Militæret i Israel sier de har igangsatt angrep mot mål på Gazastripen.

Gallant har godkjent mobilisering av reservister, melder nyhetsbyrået DPA.

Samtidig varsler den væpnede palestinske gruppen Islamsk jihad at de slutter seg til Hams' angrep mot Israel.

Kartet over viser Israel og Palestina, og noen av byene hvor det har blitt meldt om angrep.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer med en ny uttalelse lørdag formiddag, etter Hamas' angrep mot flere israelske byer og bosetninger samme dag.

– Vi er i krig, og vi vil vinne, sier han i en videotale.

– Fienden vil betale en pris av et slag de aldri før har sett, raser han videre.

En dramatisk situasjon

Louise Khan har bodd i Tel Aviv i Israel de siste 20 årene. Lørdag morgen ble dramatisk.

– Jeg våkna klokken seks om morgenen av flyalarmer. Siden morgenen har vi sett på TV. Jeg har sittet og grått, jeg har venner jeg ikke har hørt noe fra.

Det er Sør-Israel som har blitt hardest rammet av rakettangrep.

– Det her er ille. Situasjonen har aldri vært så ille som nå i de 23 årene jeg har bodd her. Det er en skrekkelig opplevelse.

Har allerede begynt

Angrepene mot Israel lørdag morgen er åpenbart en bevisst handling og plan fra Hamas sin side, mener Waage.

– Det betyr at Hamas er helt klar over at dette vil innebære store sivile tap. Alle vet hva som skjer nå. Det har allerede startet, med israelske bombeangrep til svar.

Hvor stort dette angrepet vil være, er for tidlig å si.

EKSPERT: Professor ved UiO, Hilde Henriksen Waage er ekspert på Midtøsten. Foto: TV 2
EKSPERT: Professor ved UiO, Hilde Henriksen Waage er ekspert på Midtøsten. Foto: TV 2

– Israel vil ikke nøle med å svare. Gazastripen er verdens tettest befolkede området. Det er ikke mulig å ikke få sivile tap.

– Alt vil være avhengig av om Hamas fortsetter å skyte raketter, da vil bombingen bare fortsette.

De siste ukene har situasjonen på Gazastripen vært spent, og aktivister knyttet til Hamas demonstrert ved grensa mot Israel.

Helt siden Hamas fikk makten på Gazastripen i 2007, har Israel opprettholdt en blokade av det palestinske området. I løpet av denne perioden har Israel og Hamas utkjempet fire kriger.

Så langt i år er minst 247 palestinere, 32 israelere og to utlendinger blitt drept i den israelsk-palestinske konflikten. Fredag ble en 19-årig palestiner drept da bosettere gikk til angrep i en by på Vestbredden.

Hamas er et politisk parti med en militær gren, og motstander av staten Israel. Hamas blir av flere land ansett som en terrororganisasjon.