Vladimir Putin inntok offerrollen: – Vesten startet krigen

Vesten ønsker en global konflikt, hevder Vladimir Putin i sin største tale på to år. Presidenten langet ut mot Vesten, som han mener ønsker å utslette Russland.

Tirsdag talte presidenten om rikets tilstand for første gang på to år, etter at fjorårets tale ble avlyst på grunn av invasjonen av Ukraina.

Det var på forhånd knyttet store forventinger til Putins mulige kunngjøringer, men presidenten startet talen i velkjent stil: han gikk rett i strupen på Vesten.

Presidenten anklaget vestlige land for å ha forhindret en fredelig løsning i Donbass-regionen.

– Siden 2014 har vi gjort alt vi kunne for en fredelig løsning, men Vesten ville det annerledes, innledet Putin.

Han hevdet Vesten diskuterte våpenleveranser med Ukraina lenge før Russland gikk inn i landet. Putin anklaget videre Ukraina for å forsøke å anskaffe biologiske og kjernefysiske våpen.

– Vesten forberedte Ukraina på krig. De sier de ønsker fred, men det gjør de ikke. Vesten har på kynisk vis bedratt sitt folk og har blitt et symbol på løgn, slo Putin fast.

STORSTILT: Dette er første gang Putin taler til begge kamrene i Parlamentet på to år. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik via AP
STORSTILT: Dette er første gang Putin taler til begge kamrene i Parlamentet på to år. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik via AP

Presidenten brukte store deler av talen til å snakke om Vestens hykleri og krigshisseri, og det var særlig USA som fikk gjennomgå fra talerstolen. Flere vestlige medier hadde på forhånd spekulert i om Bidens uannonserte besøk til Kyiv ville tvinge Putin til å gjøre endringer i tirsdagens tale.

– Vesten startet krigen. Vi forsøker å bruke vår makt for å stanse den, sier Putin, til applaus fra salen.

Offermentalitet

Putin brukte ord som «russofobi» i sin omtale av Vesten, og hedet Russland er utsatt for en omfattende og langvarig forfølgelse av vestlige land.

Presidenten malte ukrainerne som «neo-nazister», og hevdet Vesten er villige til å samarbeide med hvem som helst for å bekjempe Russland.

– Vi kjemper ikke mot Ukraina, men Ukraina utnyttes av Vesten i sin kamp mot Russland. Vesten har okkupert Ukraina, både økonomisk og politisk. Det er den vestlige eliten som har ansvaret for situasjonen i Ukraina.

Putin brukte brede penselstrøk for å male Russland som offeret i konflikten.

– Vesten vil gjøre en lokal konflikt til en global konflikt. Vi forstår dette, og vi vil reagere på dette. Selve eksistensen til Russland står på spill, advarte presidenten.

Støtte fra folket

I tillegg til Russlands folkevalgte, var store deler av landets elite samlet for å lytte til presidenten. Samtlige av Putins regjeringsmedlemmer, militærtopper, geistlige og dommere fra Russlands høyesterett var blant de inviterte.

Russiske TASS melder også at flere soldater som har kjempet i Ukraina var til stede.

Putin benyttet talen til å takke soldatene som har kjempet på fronten, så vel som deres familier. Presidenten tok til orde for å opprette et spesielt fond til støtte for familier som har mistet sine kjære i krigen.

SELSKAP: Putin var omringet av russiske soldater under sin nyttårstale. Tirsdag vil han tale til den russiske eliten. Foto: Mikhail Klimentyev/ Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
SELSKAP: Putin var omringet av russiske soldater under sin nyttårstale. Tirsdag vil han tale til den russiske eliten. Foto: Mikhail Klimentyev/ Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

– Et flertall av russere støtter spesialoperasjonen i Donbas, slår Putin fast. Presidenten påpeker videre at innbyggerne i Donbas, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja ønsker å bli del av Russland.

Mens Putins ord ble møtt med applaus fra salen, reagerer Ukraina kraftig på innholdet i talen.

– Han lever i en alternativ virkelighet, hvor det ikke finnes noen muligheter for dialog om rettferdighet eller internasjonale lover, sier Mykhailo Podolyak, rådgiver for Volodomyr Zelenskyj, til Reuters.

Den ukrainske topprådgiveren mener Russland har låst seg fast, og alt Putin nå foretar seg bare vil forverre situasjonen ytterligere.

– Talen viser hvor håpløs situasjonen til Putin er. De russiske elitene vil bli irriterte og tvile på hans evner til å lede landet, konkluderer Podolyak.

NÅDELØS: Mykhailo Podolyak, rådgiver for Volodomyr Zelensky, mener Putins tale maler et dystert bilde av presidentens utsikter. Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo
NÅDELØS: Mykhailo Podolyak, rådgiver for Volodomyr Zelensky, mener Putins tale maler et dystert bilde av presidentens utsikter. Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo

Avfeide sanksjoner

Mandag ble det kjent at den russiske økonomien falt med 2.1 prosent i 2022. Putin mener dette er et tegn på at de massive vestlige sanksjonene ikke har noen effekt.

– Vesten forsøker å kjempe en økonomisk krig, men de lykkes ikke. De kjemper bare mot seg selv. Det er Vesten som har skyld i prisøkningene, og det er Vesten som nå har mindre penger å bruke, slo Putin fast.

KRINGKASTES: Putins tale sendes direkte på en boligblokk i Moskva. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP
KRINGKASTES: Putins tale sendes direkte på en boligblokk i Moskva. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

– Den russiske økonomien er langt mer robust enn det Vesten trodde, konkluderte Putin, som mener vestlige land ønsker å få det russiske folk til «å lide» gjennom de mange sanksjonene.

Atom-stopp

På forhånd spekulerte medier om Putin ville benytte talen til å kunngjøre en ny union mellom Russland og Belarus. Det vil i så fall medføre at Belarus blir en direkte part i krigen, noe som ville vært en stor seier for Russland.

Kun minutter før Putins tale startet, meldte en belarusisk forsvarstopp at store ukrainske styrker var samlet ved grensen til Belarus. Militæret sier de er villige til å ta «nødvendige steg» for å svare på denne trusselen.

Til tross for de høye forventningene, uteble de store kunngjøringene fra Putins tale. Mot slutten slapp derimot Putin en bombe:

Russland setter atomavtalen Ny Start på vent.

– Dersom USA prøveskyter sine atomvåpen, vil vi bli tvunget til å gjøre det samme, advarte Putin.

At noen endringer vil komme i etterkant av talen, virker likevel høyst sannsynlig. Både Senatet og Dumaen har i forkant av talen innkalt til ekstraordinære plenumsmøter, som betyr at Putin vil komme med konkrete lovendringer. Disse vil deretter bli vedtatt av de folkevalgte under de nevnte plenumsmøtene onsdag.