Vitne: – Trump ba secret service «få bort de helvetes metalldetektorene»

WASHINGTON D.C. (TV 2): Assistenten til tidligere president Donald Trumps stabssjef kom tirsdag med sjokkerende detaljer fra innsiden av Det hvite hus.

25 år gamle Cassidy Hutchinson blir ansett som et viktig vitne i etterforskningen rundt Kongress-stormingen 6. januar 2021. Hennes vitnebyrd under ed tirsdag, tyder på at det er hun som er kronvitnet til granskingskomiteen.

– Jeg er villig til å gå så langt som å si at granskingskomiteen har fått sin «deep throat» etter å ha hørt dette, sier USA-ekspert, Eirik Bergensen til TV 2.

– Dette er en innsideberetning av de sjelden, sier han.

Vitnemålet styrker påstanden om at president Donald Trump selv, og flere i staben hans visste at 6. januar 2021 kunne bli svært blodig.

ED: Cassidy Hutchinson tas i ed før vitnemålet tirsdag. , (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
ED: Cassidy Hutchinson tas i ed før vitnemålet tirsdag. , (Photo by Stefani Reynolds / AFP)

Det kommer også detaljert forklaring om at Trump hadde plan om å bli med demonstrantene inn i Kongressbygningen, men at han ble stanset av Secret Service med fysisk makt.

Planla å gå til Capitol Hill

2. januar var Trump-rådgiver og advokat Rudy Giuliani i møte med Medows. Etter møtet var det Cassidy Hutchinsons som fulgte ham ut.

– Jeg fulgte Rudy Guiliani til bilen, og han så på meg og sa: «Er du ikke begeistret for 6. januar? Det blir en stor dag» Jeg spurte hva som skulle skje da, og han svarte: «Vi skal gå til Capitol Hill. Det blir en stor dag. Presidenten kommer til å være der, han kommer til å se mektig ut, snakk med sjefen om det. Han vet om det», forklarer Hutchinson.

Senere spurte hun stabssjefen om hva Guiliani mente, og svaret fra Medows var:

«Det skjer mye nå. 6. januar kan bli virkelig stygt».

Hun forteller at det var på dette tidspunktet hun begynte å bli redd og nervøs for hva som kommer til å skje videre.

Fikk varsel om våpen

Hutchinson forteller at hun hørte det nevnt at både «proud boys» og andre grupperinger ville være tilstede 6. januar. Trump skal ha fått beskjed av sikkerhetstjenesten at demonstrantene var bevæpnet med pistoler og halvautomatiske rifler.

Mark Meadows, Trumps stabssjef og Trump selv fikk denne informasjonen på morgenen 6. januar, ifølge vitnet.

– Meadows foretok seg ingenting, sier Hutchinson.

Trump var rasende

Hun forteller at presidenten var «jævlig rasende» for at det ikke kom nok tilhørere inn for å høre talen hans 6. januar. Han krevde at politiet slapp folk inn uten å avlevere våpen fordi han ville ha flest mulig inn.

«Jeg bryr meg ikke om de har faens våpen, de er ikke her for å skade meg» sa Trump, ifølge Hutchinson.

«Fjern de helvetes metalldetektorene», skal han ha beordret sikkerhetsvaktene gjentatte ganger.

– I håndgemeng med egen livvakt

Hutchinson forklarer også at Trump hele tiden hadde plan om å bli med demonstrantene mot Capitol, men at det var republikanernes leder, Kevin McCarthy, som ringte og sa at det ikke var trygt. Secret Service måtte få presidenten tilbake til Det hvite hus.

Selv da Trump satt seg inn i bilen trodde han at de skulle kjøre opp til Capitol. Han ble rasende da han ble fortalt at det var for utrygt.

– Trump forlangte å bli kjørt opp til Capitol. «Det er jeg som er president for faen!» skrek han, forteller Hutchingson. Hun forteller at Secret Service nektet, men at Trump prøvde å gripe rattet og overta styringen av bilen.

Trump havnet så i håndgemeng med sine egne livvakter inne i bilen.

Dette vitnemålet er viktig, for det motbeviser hva Trump tidligere har sagt at «Vi skal gå opp til Capitol» kun var metaforisk ment.

– Kastet lunsjen i veggen

Det kom også fram at presidenten ved flere anledninger har vært så rasende at han kastet fat i veggen.

– Ved en anledning rant det ketsjup nedover veggene, sier den tidligere assistenten.

Etter at justisminister William Barr uttalte at det ikke var noe bevis for valgfusk i et intervju med Associated Press 1. desember, ble han så rasende at han kastet lunsjen sin i veggen på Det ovale kontor.

– Mike fortjener det

Da stormingen av Kongressen var et faktum, ble Medows bedt om å varsle presidenten. Svaret var: «Han ønsker ikke å gjøre noe» og «De gjør ingenting galt».

Da Trump ble fortalt at opprørerne drev og ropte «Heng Mike Pence», skal han ifølge Hutchinson ha svart «Mike fortjener det!»

Ifølge forklaringen til den tidligere medarbeideren vurderte Trumps regjering aktivt å fjerne ham ved hjelp av det 25. grunnlovstillegg på kvelden 6. januar.

Bergensen mener vitnemålet beskriver en president helt utav kontroll.

– Aldri før han Donald Trump blitt fremstilt som dette. Dette er en mann som fullstendig har manglet selvkontroll og som har skremt både Hutchinson og mange andre.

– Dette kan være med å felle Donald Trump, mener Bergesen.

Etter det sjokkerende vitnemålet kunne Liz Cheney avsløre at flere av vitnene er blitt truet og presset til å forbli lojale til Trump under sine avhør.

– Komiteen utelukker ikke rettslige skritt, sier hun.

Jobbet tett med Trump

Hutchinson arbeidet i Det hvite hus og hadde kontor like ved Det ovale kontor. Under høringen gjøres det et poeng ut av at det tar fem til ti sekunder å gå fra kontoret hennes til presidentens kontor.

Hun har allerede gitt informasjon til kongressens etterforskere bak lukkede dører, men forklarer seg nå offentlig for første gang.

Vitnesbyrdet hennes gir et nytt og mer utfyllende bilde av hvordan situasjonen var rundt Trump både før og etter Kongress-stormingen.

Stabssjefen selv har ikke ønsket å vitne under høringene.