bastille (Foto: YVES HERMAN/Reuters)
bastille (Foto: YVES HERMAN/Reuters)

Vill folkefest på Bastilleplassen etter Hollande-seier

En ny bevegelse er i ferd med å reise seg i Europa, sa François Hollande foran titusener av tilhengere på Bastilleplassen natt til mandag.

Festen var allerede godt i gang da François Hollande kom til Bastilleplassen i Paris for holde sin seierstale. «Elyséepalasset er vårt! Vi har vunnet, vi har vunnet!» sang folkemengden til støtte for den nye presidenten.

– Dere er mye mer enn et folk som ønsker forandring. Dere er allerede en bevegelse som er i ferd med å reise seg i hele Europa, kanskje i hele verden, sa Hollande til det jublende folkehavet.

Sikret seier

Da han gikk på podiet, var 99 prosent av stemmene i presidentvalget talt opp, og Hollandes seier var sikret med en oppslutning på 51,7 prosent.

Les også: Sarkozy erkjenner nederlaget - Hollande ny president

Feiringen på Bastilleplassen vakte minner fra den spontane folkefesten som brøt ut der da François Mitterrand vant presidentvalget i 1981. Frankrike har nå valgt en sosialistisk president for første gang siden Mitterrand ble gjenvalgt i 1988.

– Jeg vet hvor glade dere er, dere som var her for 31 år siden, sa Hollande i sin seierstale.

Vil ha valgskred

Han oppfordret videre sine velgere til å sørge for et valgskred for Sosialistene i valget til nasjonalforsamling i juni.

– Det er mye som gjenstår i månedene som kommer, sa han.

Bastilleplassen har vært ikonisk i Frankrike siden stormingen av Bastillen i 1789. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2