Vil vekk fra «helvetet» i Swat-dalen

Pakistanske regjeringsstyrker hevder å ha drept mellom 180 og 200 talibanopprørere i løpet av det siste døgnet. Samtidig flykter befolkningen hals over hode fra Swat-dalen.

Pakistanske myndigheter lettet søndag på portforbudet for at innbyggerne i området skulle kunne komme seg unna de stadig mer intense kampene.

De siste dagene har minst 200.000 personer forlatt hjemmene sine i området, mens ytterlige 500.000 forventes å flykte. De vil slutte seg til de 555.000 som allerede befinner seg i flyktningleirene nord i Pakistan.

– Alle vil bare komme seg vekk fra dette helvetet, sier Zubair Khan, som bor i Swat-dalens største by Mingora.

Ifølge Pakistans skogminister Wajid Ali greide minst 100.000 å komme seg ut av Swat-dalen før portforbudet ble gjeninnført tidlig søndag ettermiddag lokal tid.

Men noen ble sittende fast langs veiene ut av Mingora. Portforbudet var tilbake igjen før de greide å komme seg i sikkerhet.

– Vi dro for over ti timer siden, sier 35 år gamle Aziz Ahmed, som har både mor, kone og tre barn i bilen.

– Veien er helt stengt, og vi kommer oss ikke av flekken, sier han.

Hjelpeorganisasjoner frykter at en større humanitær krise vil øke i takt med regjeringsstyrkenes angrep mot Talibans mistenkte gjemmesteder i og rundt Swat.

I Shangla skal likene til minst 140 mistenkte opprører ha blitt funnet på en angivelig militær treningsleir. Dødstallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

I Mingora var kampene mindre heftige søndag enn tidligere i uka, men talibankrigere kunne ses mange steder i byen.

Også to regjeringssoldater mistet livet i kampene søndag.

Områdene ligger i Malakand-provinsen nordvest i Pakistan. I april undertegnet president Asif Ali Zardari et dekret som åpnet for sharialover i provinsen i bytte mot våpenhvile med Taliban.

Men i stedet for å gi opp den væpnede kampen, benyttet Taliban anledningen til å befeste sine posisjoner i Swat-dalens nabodistrikter. Den tidligere fredsavtalen er nå i realiteten død.

I Swat-dalen har Taliban til nå stått svært sterkt, og den ytterliggående islamistiske bevegelsen hevdet inntil nylig at den har hatt kontroll over 90 prosent av dalens territorium. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2