TRUR PÅ UTSETTELSE: Fafo forsker Morten Bøås tror det vil bli nærmere jul før Moland og French får komme hjem. (Foto: TV 2)
TRUR PÅ UTSETTELSE: Fafo forsker Morten Bøås tror det vil bli nærmere jul før Moland og French får komme hjem. (Foto: TV 2)

Vil kartlegge sikkerhetsselskapene

Kongo-ekspert Morten Bøås mener det er på høy tid å kartlegge hva de såkalte sikkerhetsselskapene driver med i utlandet.

De private sikkerhetsselskapene har fått flere øyne rettet mot seg etter at de to drapstiltalte nordmennene i Kongo, Tjostolv Moland og Joshua French, ifølge tiltalen ble tatt med papirer fra det norske forsvaret og sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG).

Aftenposten meldte onsdag at Moland og French ble fjernet fra Forsvaret fordi de angivelig skal ha prøvd å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.

LES OGSÅ: – French og Moland fikk sparken fra Forsvaret

Han kan tenke seg å ta fatt på oppgaven med å finne ut hvor mange nordmenn som tar slike oppdrag, og hva det er de faktisk gjør.

- Det er betimelig å stille det spørsmålet. Og jeg tror konklusjonen på spørsmålet akkurat nå er at ingen har den ringeste oversikt, og at det er en problemstilling få har tenkt igjennom, sier Bøås. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2