Vil gjøre Norge til Europas grønne batteri

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil gjøre norsk vannkraft til et oppladbart batteri for store deler av Europa. Men da trengs det bedre kabelforbindelser, og det koster penger.

– Norsk vannkraft er en helt enestående energikilde. I motsetning til kullkraft, atomkraft og vindkraft kan den lagres i magasiner og brukes ved behov, sier Stoltenberg til NTB.

Han har de siste to dagene vært i London for politiske samtaler med den britiske statsministeren David Cameron og kolleger fra de øvrige nordiske land samt Baltikum. Energispørsmål har stått høyt oppe på møteplanen, og et sentralt punkt er å sikre bedre utveksling av strøm mellom landene.

Stoltenberg ser for seg et system der norsk vannkraft lagres i magasiner i perioder med energioverskudd i Europa og at Norge da baserer sitt strømforbruk på import. Når strømbehovet øker på kontinentet skal norsk vannkraft bidra til energiforsyningen.

– Men vi vil ikke gå for en slik modell helt ukritisk. Det er viktig å vurdere nøye hvilke konsekvenser dette vil ha for strømprisene og kraftforsyningen hjemme. Det sentrale er å sørge for bedre flyt i energimarkedet, og da må vi ha bedre kabelforbindelser, sier han.

Norge har i dag kabelforbindelser til Danmark og Nederland, men ikke til Storbritannia. Ingen i regjeringsapparatet kunne torsdag anslå hvor mye en strømkabel mellom Norge og De britiske øyer vil koste. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2