Vil begrense presidentens makt i Zimbabwe

De folkevalgte i Zimbabwe vil ha ny grunnlov med kraftige begrensninger av presidentens makt. Den tverrpolitiske gruppen bak grunnlovsforslaget krever folkeavstemning.

Et nøkkelpunkt i forslaget er at presidenten ikke skal kunne sitte lenger enn ti år. Dagens statssjef Robert Mugabe har hatt makten i 32 år, og han har etter mange zimbabweres mening gått fra å være frigjøringshelt til tyrann.

Etter et valg i 2008 som ble stygt skjemmet av vold, måtte Mugabe gå med på å dele makten med erkerivalen Morgan Tsvangirai.

De siste månedene har imidlertid Mugabe forsøkt å bli kvitt avtalen om maktdeling ved å ta til orde for nyvalg.

Mugabes håp er tydeligvis å slippe fortsatt maktdeling ved å holde nyvalg. Men etter et møte med andre ledere fra det sørlige Afrika i juni, ser Mugabe ut til å ha innsett at valg ikke kan holdes uten en ny grunnlov,

– Vi har hatt én eneste president siden 1980, og folk flest mener at dette har vært landets største svakhet. Den nye grunnloven bygger på at vi ikke lenger lever i tider der styringen av landet kan legges i hendene på en «sterk mann», sier Tsvangirais partifelle Eric Matinenga. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2