– Vietnam hardest rammet av Ketsana

Vietnam kan være det landet som har fått hardest medfart av tyfonen Ketsana, ifølge Røde Kors. Nå venter vietnameserne på at tyfonen Parma skal nå land.

– Skadeomfanget er mye større enn det vi først trodde, sier Øyvind Bruflat, norsk Røde Kors– utsending i landet.

Ketsana har hittil krevd 170 liv i Vietnam, og skadene på landets jordbruk er enorme. Oversvømte rismarker, døde husdyr og ødelagte fiskebåter ligger igjen etter uværets herjinger. 480 000 hus ble oversvømt av flom, og 218 000 står fortsatt under vann.

Til sammen er 16 provinser berørt, men de fleste omkomne er fra fiskeprovinsen Quang Ngai og fjellprovinsen Kon Tum.

– Fra de mer avsidesliggende områdene som er vanskelige å få tilgang til, rapporteres det om et stigende antall omkomne, massive materielle ødeleggelser og kvadratkilometer på kvadratkilometer med jorder dekket av døde husdyr, sier Bruflat.

– Årets avling må antakelig betraktes som tapt, sier FNs nødhjelpskoordinator Ugo Blanco.

Vietnam, som er verdens nest største eksportør av ris, har fått mer enn 300.000 mål rismarker ødelagt i uværet. Ifølge Blanco må hjelpeorganisasjonene nå begynne å tenke på hvordan de skal få risbøndene satt i arbeid igjen.

Nå forbereder Vitenam seg på at en ny tyfon skal nå land, og Bruflat frykter konsekvensene. Tropestormen Parma traff Filippinene i helgen, og omkring 20 mennesker omkom som følge av stormens herjinger.

Det anslås at 300 mennesker omkom på Filippinene under Ketsana, mens 17 og 24 er døde i henholdsvis Kambodsja og Laos. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2